Hlavní obsah

Řadovka ve Spořilově: Malé prostory využili maximálně

Foto: Archiv Institutu bytového designu
pondělí 05:00

Řadový domek na pražském Spořilově neměl moc dobře řešenou dispozici a vyznačoval se špatnými technickými vlastnostmi. Starší majitelé ho nechali zrekonstruovat tak, že i v takto malých prostorách našli místo na velkou kuchyň a ložnici pro vnoučata.

Článek

Ve staré části pražského Spořilova se nachází zástavba rodinných domů s urbanistickým konceptem zahradního města. Architektce Barboře Kopečné z ateliéru Baraak majitelé zadali zrekonstruovat rodinný domek tak, aby poskytl pohodlnější a velkorysejší bydlení. Nebyl to úplně snadný úkol.

Objekt je středovou částí trojice řadových domů a má pevně stanovenou výšku se sedlovou střechou. „Stavebními úpravami a promyšleným interiérem se přesto podařilo kvalitu domu zvýšit, více provázat se zahradou a otevřít některé vnitřní prostory,“ říká Barbora Konečná. Podívejte se na výsledek.

Obývací pokoj uvnitř i venku

Spořilovský dům jednak prošel zásadní rekonstrukcí, jednak architektka navrhla rozšíření jeho středové přízemní části. Při pohledu z ulice dům respektuje původní zástavbu – zachovaly se velikosti oken, římsy, omítaná fasáda i střešní krytina. Zato přístavba směrem do zahrady dává na první pohled znát, že je novou hmotou přidanou k původnímu objektu.

Nový obývací pokoj, který vznikl díky přístavbě, je sjednocený s venkovním posezením pod jeden rámový celek z pohledového betonu a s rovnou střechou. Také díky velkým francouzským oknům navazuje obytná část přímo na zahradu a zahrada se stává její součástí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Původní dům rozšířili o prostory, ve kterých vznikla obývací část propojená s venkovním posezením

Velká kuchyň i patro pro vnoučata

Díky uvolnění prostoru v přízemí mohl dům získat plnohodnotnou kuchyň a prostornou jídelnu. Původně zde byl jen kuchyňský kout. V patře se nachází ložnicová část se šatnou. Obě ložnice jsou nově otevřené do krovu, a působí tak vzdušnější dojmem. V místě zcela nevyužité půdy vzniklo nové patro pro přespávání návštěv, zejména vnoučátek.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Díky přístavbě a změně dispozice se našlo místo i na velkou kuchyň

Minimalistický design

Interiér domu je řešen velmi minimalisticky, a to také co se barev a použitých materiálů týká. Podlahy v přízemí, které tvoří marmoleum a dlažba, nechala autorka barevně sjednotit do světlé šedé. Jednotný tón mají také všechny dřevěné prvky v interiéru – je to tmavě olejovaný dub. Naopak lakovaný nábytek v přízemí je čistě bílý.

Podlahy v patře jsou dubové a sjednocené s materiálem schodiště. Nábytek v patře sladili do světle šedé.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu 2020. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek