Hlavní obsah

Máte v koupelně málo světla? Víme, jak ji prosvětlíte

Foto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

Foto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po světlé koupelně, ale nemáte v ní okna? Je pravda, že denní světlo sem dostanete jen stěží. Ale přece jen máme pár tipů, jak tuto místnost prosvětlit.

Článek

Kdo by si nepřál mít v koupelně denní světlo? Většina bytů má však koupelny umístěné ve vnitřních částech budovy bez oken. Prozradíme vám pár triků, díky nimž vytvoříte i v těchto místnostech příjemné prostředí.

Půjčte si světlo z vedlejší místnosti

Pokud bydlíte například v paneláku, dostanete denní světlo do koupelny bez oken jedině tak, že využijete vedlejší místnost s oknem. Plánujete-li rekonstrukci, není problém část zdi nahradit luxferami, které propustí do koupelny alespoň trochu denního světla. Když se vám luxfery nelíbí, můžete do zdi vsadit podélné okénko (ideálně co nejvýš u stropu, aby vám do koupelny nikdo neviděl).

Bydlíte-li ve starší cihlové zástavbě či rodinném domě, můžete zvolit elegantní řešení a pořídit si světlovod. Jedná se o progresivní řešení, které přivede denní světlo do prostor, které jsou běžně závislé na umělém světle.

Ale jestli se vám nechce do bourání, nevadí. Máte-li v chodbě okno, vyměňte dveře za částečně prosklené, nebo ideálně celoskleněné. Když budou z mléčného skla, které je neprůhledné, nemusíte se obávat ani o soukromí.

Foto: Petar Djordjevic, Shutterstock.com

Denní světlo mohou z vedlejší místnosti do koupelny propouštět skleněné luxfery Foto: Petar Djordjevic, Shutterstock.com

Strukturujte umělé osvětlení

V žádné koupelně se neobejdete bez osvětlení. Chytře nainstalovaná svítidla dokážou divy. Například stropní podhled a v něm několik bodovek místnost dokonale prosvětlí. Nástěnná svítidla nad zrcadlem, galerkou či policemi koupelnu příjemně zútulní.

Vyměňte závěs za skleněnou zástěnu

Sprchový závěs z polyesteru může způsobit, že koupelna bude vypadat menší a tmavší, než ve skutečnosti je. Nahraďte ho posuvnou skleněnou zástěnou, která se dá instalovat nejen ke sprchovému koutu, ale i na vanu. Nebo zvolte kompromis: sprchový závěs z průhledného materiálu. Výhody jsou jednoznačné, neboť přes ně vidíte, a koupelna tak vypadá větší.

Foto: yampi, Shutterstock.com

Místo závěsu z polyesteru je vhodnější si pořídit skleněnou zástěnuFoto: yampi, Shutterstock.com

Prosvětlujte leskem

Místnost ještě více projasníte použitím lesklých keramických obkladů na stěnách, výběrem koupelnového nábytku ve vysokém lesku nebo drobnostmi, jako jsou doplňky ze skla či transparentního plastu. Ty totiž působí dojmem, že nezabírají tolik místa jako neprůhledné předměty.

A ještě na jeden užitečný povrch nesmíte zapomenout. Tím je lesklý kov, ať již chrom nebo nerez, který se používá nejen při výrobě vanových a umyvadlových baterií, ale bývá součástí různých poliček, držáků na mýdlo či kelímků na zubní kartáčky apod. Koupelně dodají punc elegance.

Pro odraz světla použijte zrcadla

Použít k prosvětlení místnosti zrcadla se vám může zdát jako ohraný trik, ale ono to opravdu funguje. Správně umístěná zrcadla dokážou výrazně rozjasnit místnost odrazem světla a dodávají prostoru potřebnou hloubku.

Zrcadlo na velké stěně dělá dojem dalšího prostoru, v němž se zrcadlí protější scenérie. Vhodně umístěná zrcadlová plocha odráží nejen světlo z osvětlovacích těles, ale může odrážet i světlo, které přichází do koupelny otevřenými dveřmi.

Nemusíte se omezovat jen na jedno zrcadlo, které je většinou nad umyvadlem. Architekti doporučují zavěsit zrcadlo například přímo naproti dveřím. To pak odráží světlo, které přichází dovnitř z vedlejší místnosti. Jen při nákupu zrcadel nezapomeňte, že musí mít speciální povrchovou úpravu, aby bylo odolné proti vlhku.

A víte, kam všude zrcadlo nepověsit? Vyhnete se hádkám a neklidnému spánku.

Reklama

Načítám