Hlavní obsah

Richard Gere 70: Má formu a je na černé listině Hollywoodu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Richard Gere dnes slaví 70. narozeniny a je stále ve skvělé formě. Proslavil se díky Johnu Travoltovi a je na černé listině Hollywoodu. Jak je to možné?

Článek

Richard Gere pochází z početné anglo-irské rodiny, patří k největším hollywoodským fešákům, proslavil se jako gigolo, miláčkem žen se stal jako milionář a Zlatý glóbus získal za roli v muzikálu. Milují ho filmoví fanoušci a těší se velkému respektu zastánců nezávislého Tibetu.

Je potřetí ženatý a otcem se stal poprvé až v padesáti letech. Letos se mu narodil druhý syn a vyšší věk potvrzují jen skoro bílé vlasy. Pravidelně cvičí, cestuje, a když se nevěnuje dětem, natáčí seriál nebo se zabývá humanitární činností.

Svět ho poznal jako gigola

Od dětství miloval hudbu, hrál na spoustu nástrojů a o herecké kariéře nesnil. Na vysoké studoval filozofii, ale nakonec propadl hraní. Zajímavé je, že začínal v londýnské produkci hry Pomáda, v jejíž filmové verzi zazářil John Travolta (65) – ten pak také odmítl roli ve filmu Americký gigolo (1980), Richard Gere roli přijal a stal se hvězdou. Byl krásný a talentovaný, nabídky na filmy i na focení titulek módních časopisů se hrnuly. Další zásadní roli ztvárnil ve filmu Důstojník a gentleman (1982): ve scénáři měl milostné scény s herečkou Debrou Winger (64), ale ve skutečnosti se nesnášeli a byli rádi, když natáčení skončilo.

Foto: Profimedia.cz

Smyslný profesionál, kterého je možné si najmout jako řidiče, překladatele nebo... Gigolo Julian Kay si užívá, ale pak na něj někdo hodí vraždu a je po legraci (Americký gigolo)Foto: Profimedia.cz

Díky Pretty Woman na chodník slávy

Pak přišel rok 1990, Julia Roberts (51) natáhla lesklé kozačky, Richard Gere nasedl do Lotusu a vydali se do ulic. Legendární film o sympatické prostitutce Vivian a milionáři Edwardovi oba herce proslavil. Pamatujete si scénu, kde hrdina hraje na hotelové piano? Herec zde využil i svůj hudební talent a kousek na klavír nejenže sám hrál, ale také složil.

Foto: Profimedia.cz

Koupil si ji nejdřív na jednu noc, pak jí vzal na nákupy na Rodeo Drive a do opery a ukázal jí jiný svět (s Julií Roberts na snímku)Foto: Profimedia.cz

V 90. letech jeho hvězda zářila. Mezi filmy vynikaly Srpnová rapsodie (1991), Návrat Sommersbyho (1993) a Prvotní strach (1996). V roce 1999 potvrdil úspěch otiskem dlaní na hollywoodském chodníku slávy, časopis People jej jmenoval „nejsvůdnějším živým mužem“ a na plátně se znovu potkal s Julií Roberts ve snímku Nevěsta na útěku (1999).

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Prvotní strach ukázal, že neumí hrát jen milovníky a svůdníky. Samolibý právník Martin Vail se připlete k vyšetřování vraždy biskupaFoto: Profimedia.cz

Zlatý glóbus za Chicago

Ač mnohé jeho filmy kritika hodnotila velmi vysoko a diváci (no dobře, hlavně divačky) jej milovali, žádnou cenu doma na poličce neměl. V roce 2003 si konečně odnesl prestižní Zlatý glóbus za roli v muzikálu Chicago (2002) – je příznačné, že nejvyšší ocenění kariéry dostal za roli, v níž zúročil svůj herecký, hudební i taneční talent.

A ač se i nadále objevoval v zajímavých filmech, další ceny již nezískal. Sám herec se vyjádřil, že jeho odmítavý postoj k Číně jej v Hollywoodu dostal na černou listinu. Věnoval se rodině a i kvůli malému synovi hodně zvažoval, jakou roli přijme. V současnosti ho můžeme vidět v seriálu MatkaOtecSyn.

Foto: Profimedia.cz

Prohnaného právníka si zahrál i v Chicagu. Billy Flynn obhajuje dvě kabaretní zpěvačky, které čeká vězení za vraždu milence a manželaFoto: Profimedia.cz

Filantrop a bojovník za lidská práva

Je dlouhá léta nadšeným buddhistou a náboženství pro něj určitě není otázkou image. Richard Gere je aktivním zastáncem a blízkým přítelem dalajlámy a vytrvale bojuje za lidská práva a občanské svobody Tibeťanů. Než se současnou manželkou oznámili, že očekávají narození potomka, nejdřív miminku požehnal právě dalajláma.

Foto: Profimedia.cz

Richard Gere při setkání s dalajlámou v Holandsku (2018) – jsou blízkými přáteli se stejným pohledem na světFoto: Profimedia.cz

Milovník mladších žen a otcem až v padesáti

Přisuzovány jsou mu románky s mnoha hvězdami a krasavicemi, ale do chomoutu nepospíchal. Jednu z nejkrásnějších žen světa si vzal až v roce 1991: se supermodelkou Cindy Crawford (53) byli označováni za nejpřitažlivější slavný pár. Jejich manželství zůstalo bezdětné a důvodem rozvodu po čtyřech letech bylo dle slov modelky i to, že „ona byla mladá a on byl Richard Gere“.

Foto: Profimedia.cz

Se Cindy Crawford se vzali ve Vegas a na spekulace médií o jejich rozchodu reagovali tak, že v Times nechali vytisknout inzerát, kde takové úvahy označili za lžiFoto: Profimedia.cz

V roce 2002 se oženil podruhé – po téměř sedmiletém vztahu si vzal herečku, bývalou bondgirl Carey Lowell (58), s níž měl již malého syna Homera (19). V roce 2016 se dohodli na rozchodu a je dost možné, že jedním z důvodů byla víra: herec dával přednost meditacím a jeho žena měla ráda společnost.

Foto: Profimedia.cz

Krásných, mladších a vyšších žen se Richard Gere nikdy nebál (na snímku s Carey Lowell)Foto: Profimedia.cz

Současná manželka, španělská publicistka Alejandra Silva, je mladší o celých 34 let a letos se jim narodil chlapeček. Dnešní oslavenec bere věk rozhodně jen jako číslo.

Foto: Profimedia.cz

On našel u třetí ženy klidný a šťastný život. Její život prý díky němu zase dostal smyslFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám