Hlavní obsah

Rituály před spaním, které vám zajistí spokojený vztah

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že kvůli pracovním povinnostem i péči o rodinu si s partnerem jen stěží najdete čas jen na vás dva? Pro dlouhodobě pevný a spokojený vztah je to ale zásadní podmínka. Nemusíte hned vyrážet na večeři či romantický víkned. Zkuste si vytvořit i v nabitém dni najít prostor jen pro vás. Ideální je těsně před spaním.

Článek

Večer padnete do postele vysílením z kolotoče domácích prací a péče o děti, zatímco váš partner znavený z práce pochrupává na gauči, kde usnul při sledování televize? To není zrovna recept na láskyplný vztah. Před spaním se totiž nabízí prostor, který může pomoci znovu rozdmýchat city, které postupně zabil každodenní stereotyp.

Spát choďte společně

Základem je jít do postele společně. Občas to nedovolí pracovní povinnosti, nemělo by se to ale stát pravidlem. Právě společné usínání totiž ve vztahu prohlubuje intimitu. „Je důležité si uvědomit, že i něco na začátku tak spontánního, jako je intimita, časem podlehne určitému stereotypu. Jiskra může být zachována právě tím, že i když už se navzájem velmi dobře znáte, zachováte si společně intimní rituál, na který se můžete oba dva těšit. Pro některé páry něco takového nastává právě ve chvílích před spaním, kdy už je tma a klid, ale ještě se nemusí jít spát,“ vysvětluje psycholožka a psychoterapeutka Alžběta Protivanská.

Mluvte, ale nevážně

Čas před spaním využijte k povídání. Neřešte ale, kdo zajede s autem do servisu, že synovi hrozí dvojka z chování nebo proč někdo stále neopravil kapající kohoutek. Raději vyprávějte, co pěkného jste prožili, kdy jste na druhého mysleli nebo na co se těšíte. „Povídání před spaním a jakési shrnutí dne bývá dobrým partnerským rituálem. Pokud ale takový rozhovor zahrnuje konflikt nebo dokonce hádku, může to naopak uškodit. Mozek se aktivuje, svaly se napnou do pohotovostního módu, stoupne tlak a jste připraveni bojovat. Něco takového se úplně neslučuje s klidným spánkem a odpočinkem,“ vysvětluje psycholožka. Jestliže máte k řešení něco náročného, raději si společně sedněte ke stolu, z postele si dějiště konfliktu nedělejte. A zkuste to ještě během dne, ať nejdete do ložnice naštvaní.

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Společné chvíle před usnutím nemusí znamenat jen sexFoto: Realstock, Shutterstock.com

Mobily nechte v obýváku

Před spaním je i z důvodů spánkové hygieny dobré přestat koukat na televizi, do počítače nebo na mobil. „Jenže lidé dnes se svými mobily spí, večeří, pracují, tráví na nich volný čas. Jedná se skoro o plnohodnotný vztah. A je pak těžké vést další vztah s reálným člověkem, který ve srovnání s mobilem není vždy tak pohotový, plný novinek, zajímavých informací, a navíc nejde jednoduše ovládat tlačítky,“ říká vztahová terapeutka Lenka Matoušová ze Servisu vztahů. Zkuste nechat mobily mimo ložnici nebo si stanovit, že hodinu před spaním už do žádných obrazovek koukat nebudete. Najednou máte spoustu času na to si spolu povídat, ale třeba i na partnerskou masáž nebo vzájemnému předčítání z knížky. Po pár dnech si na mobil večer ani nevzpomenete.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Asi není třeba dlouho přemýšlet nad tím, co je největší zabiják partnerské komunikaceFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Čas na vyznání

Partner vám nemusí každodenně před spaním špitat do ouška „miluji tě“ a vy zas nemusíte do ložnice nakráčet ve svůdné košilce s hanbatými úmysly. Rituálem, který si ale večer zkuste dopřát, je vzájemná něha. Partnera pohlaďte, obejměte, poděkujte mu za něco, co během dne udělal a co vás potěšilo. I kdyby to byla jen maličkost.

Pusa na dobrou noc

Jako děti jste určitě dostávali pusu na dobrou noc od maminky, vy jste zas bez políbení nenechali milovaného medvídka. S partnerem by to nemělo být jinak. Že se vám během let polibky někam vytratily? Je na čase je vrátit. Polibek ve vás posílí pocit sounáležitosti, blízkosti, vděčnosti a je jedním z nejkrásnějších partnerských rituálů. „Partnerské rituály můžete vnímat jako předivo, které udrží vztah pohromadě i v těžkých časech. Ne nadarmo se říká, že rituály jsou cestou z krize,“ uzavírá Alžběta Protivanská.

Reklama

Načítám