Hlavní obsah
3,4
(183)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Na řízky se nejlépe hodí vepřová panenka na malé „party řízečky“ a plátky pěkné krkovice na řízky k obědu. Někdy je fajn udělat změnu a maso ochutit pikantní směsí česneku a hořčice- chutná zejména mužům.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 5 plátků krkovice
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžiček plnotučné hořčice
  • 5 lžic hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 3 hrsti strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na smažení
  • 5 lžic sádla
Článek

Postup

01.

Plátky vepřové krkovice zlehka naklepejte tak, aby byly vysoké asi centimetr. Každý plátek potřete prolisovaným stroužkem česneku, lžičkou hořčice, zlehka osolte a opepřete. Takhle připravené maso nechte asi hodinu odležet.

02.

Do hlubokého talíře rozklepněte vajíčka, osolte a dobře rozšlehejte. Plátky masa postupně obalte v hladké mouce, vejcích a strouhance.

03.

V hlubší pánvi rozpalte sádlo (vrstva sádla musí být alespoň centimetr vysoká) a stáhněte teplotu na střední stupeň. Řízky zvolna smažte po obou stranách dozlatova.

04.

Hotové řízky vložte do mísy vystlané kuchyňským papírem, nechte odsát přebytečný tuk a odpočinout. Podávejte s přílohou podle rodinných zvyklostí a skrojkem citronu na pokapání.

Tip: Připravte si vlastní strouhanku: stačí rozmixovat dva dny staré rohlíky najemno. V rozpočtu pro čtyři mám pět plátků masa – udělejte to také tak. Kousek studeného řízku jenom tak do ruky bude odpoledne ten nejlepší zákusek.

Reklama

Načítám