Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Na řízky se nejlépe hodí vepřová panenka na malé „party řízečky“ a plátky pěkné krkovice na řízky k obědu. Někdy je fajn udělat změnu a maso ochutit pikantní směsí česneku a hořčice- chutná zejména mužům.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 5 plátků krkovice
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžiček plnotučné hořčice
    10
  • 5 lžic hladké mouky
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 3 hrsti strouhanky
    1
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na smažení
  • 5 lžic sádla
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Plátky vepřové krkovice zlehka naklepejte tak, aby byly vysoké asi centimetr. Každý plátek potřete prolisovaným stroužkem česneku, lžičkou hořčice, zlehka osolte a opepřete. Takhle připravené maso nechte asi hodinu odležet.

02.

Do hlubokého talíře rozklepněte vajíčka, osolte a dobře rozšlehejte. Plátky masa postupně obalte v hladké mouce, vejcích a strouhance.

03.

V hlubší pánvi rozpalte sádlo (vrstva sádla musí být alespoň centimetr vysoká) a stáhněte teplotu na střední stupeň. Řízky zvolna smažte po obou stranách dozlatova.

04.

Hotové řízky vložte do mísy vystlané kuchyňským papírem, nechte odsát přebytečný tuk a odpočinout. Podávejte s přílohou podle rodinných zvyklostí a skrojkem citronu na pokapání.

Tip: Připravte si vlastní strouhanku: stačí rozmixovat dva dny staré rohlíky najemno. V rozpočtu pro čtyři mám pět plátků masa – udělejte to také tak. Kousek studeného řízku jenom tak do ruky bude odpoledne ten nejlepší zákusek.

Načítám