Hlavní obsah

Rodičovské výzvy: Vyrovnat se s tlakem okolí a být důslední

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se rodičem znamená získat novou celoživotní roli. Poznat bezpodmínečnou lásku. Ale také zakusit nikdy nekončící strach a každodenní pocit nejistoty, protože nevíte, zda „to“ děláte dobře.

Článek

Je třeba si uvědomit, že dobrý rodič je především ten milující. Každý je jiný a tak je to správně. Vždyť ani vědci se dosud neshodli na definici ideálního rodiče, tak se o to nesnažte ani vy.

Každý člověk vybíhá od startovní rodičovské čáry s jinými ambicemi a jinými očekáváními. Pro někoho je výzvou vychovat z dítěte slušného člověka, co věty nespojuje roztomilým „vole“ a nesmrká do ruky. Jiní za výzvu považují to, že si před tchyní obhájí kojení delší než půl roku a barefoot botičky. A někomu se narodí dítě bez možnosti tlačítka off a to je pak dostatečnou výzva neusnout občas během večeře.

Jen zvládnete záchvaty batolecího vzteku, je tu první třída a totální změna režimu, následuje rozkošnost jménem puberta, a když už máte pocit, že máte vyhráno, stane se vaše dítě samo rodičem a vy byste tak moc chtěli přispět radou, nevyžádanou radou...

Je to každopádně jízda! Co jsou velké rodičovské výzvy?

1. Vybalancovat čas pro rodinu a práci

Jedna z největších celoživotních výzev je najít balanc mezi rodičovstvím, prací, partnerským vztahem, koníčky apod. Rodiče často trpí výčitkami, že ve chvíli, kdy se snaží soustředit na práci, zanedbávají děti. Den má jen 24 hodin a není možné stihnout vše, co byste si přáli. Velkou výzvou pak je zpomalit a dovolit si s dětmi chvíli nikam nepospíchat, dopřát jim plnou pozornost a naslouchat jim. Zároveň je třeba dětem ukázat, že práce se udělat musí.

2. Vyrovnat se s tlakem okolí

Dříve se novopečení rodiče radili a případně porovnávali jen s těmi nejbližšími, dnes je to výrazně složitější. Díky sociálním sítím se můžete podívat, jak se děti vychovávají po celém světě a také vždy najdete někoho, kdo se zdá být lepším rodičem než vy.

A když na sebe netlačíte vy, udělají to ostatní. Je v lidské přirozenosti hodnotit a soudit. A tak se vám možná stane, že budete řešit hysterický záchvat potomka v obchodě a moudrá sova ve frontě za vámi pronese cosi o rozmazleném frackovi. Nebo že pošlete dítě na tři týdny na tábor, protože nemáte hlídací prarodiče, a budete pro okolí krkavci. Nenechte si namluvit, že to děláte špatně, jen proto, že to děláte jinak.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Holky na síti říkají, že ho mám nosit ideálně pořád, mamka zase tvrdí, že si na sebe pletu bič... Proč jsem se jich vůbec ptala?Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

3. Zorientovat se v množství informací

Bod číslo tři souvisí s bodem číslo dva. Jestli je v něčem současná doba opravdu jiná, tak v množství informací, které se na nás ze všech stran valí. Dříve se chodilo pro radu za rodiči, kamarády nebo lékařem. Dnes je informací ohledně rodičovství a výchovy tolik, že z toho jde hlava kolem. A je někdy obtížné najít si svoji cestu.

Využijte množství informací, ale s rozumem. Zásadní je, abyste byli zajedno vy s partnerem, ten je ještě před vaší matkou. Jestli totiž chcete novopečené rodiče něčím hodně naštvat, použijte větu: „To za nás nebylo a všichni jsme přežili.“

4. Nesnažit se dítě měnit

Říká se, že máte vychovávat vaše dítě takové, jaké je, ne jaké byste si je přáli mít. Akceptovat jeho povahu, přijmout se vším všudy a rozhodně si přes ně neplnit svoje sny.

Jestli je vaše dítě jiné než vy, možná se budete muset vzdát svých představ o tom, jak dosáhnou svého štěstí, ale odměnou vám bude dítě, které umí být samo sebou, protože mu to rodič dopřál.

A i když máte pocit, že by vaše životní zkušenosti mohly pomoct, vyčkejte, až si potomek pro radu sám přijde.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Já bych byl sice rád, kdybys byl jako já a můj táta rybář, ale jestli tě šachy baví víc, budu to respektovatFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Být důsledný

Zásadní výchovný prvek a zároveň velká výzva je být důsledný ve výchově. Znamená to totiž, že váš potomek bude vědět, co od vás může čekat a zároveň i lépe porozumí světu kolem sebe. Když jeden den něco zakážete a druhý den to budete tolerovat, bude zmatený. A povede to k nervozitě a úzkostem.

Někdy to chce hodně trpělivosti. A tak si stokrát zopakujete, že to špinavé oblečení k pračce nakonec dojde, i když byste to samozřejmě mohli udělat vy a mít dávno vypráno.

6. Nechat dítě zažít zklamání i bolest

Jedna z nejtěžších chvil v životě rodiče je vidět svoje dítě, jak se trápí, jak ho něco bolí. Chtěli byste ho obejmout, vzít bolest na sebe. Jenže zároveň víte, že se musí naučit vypořádat s problémy samo. Musí přijímat důsledky svých činů, umět se obhájit, zažít i pády.

Chybami se člověk učí a pokud si dítě zvykne, že rodiče tu pro něj vždy jsou a vše za něj vyřeší, bude to mít v životě jednou hodně těžké.

Nejvíc dítěti pomůžete, když s ním budete mluvit o tom, jak se příště chovat jinak, jaká jsou možná řešení, hlavně mu dáte najevo svou lásku a podporu.

Reklama

Načítám