Hlavní obsah

Mámou dnes a mámou kdysi aneb To za nás nebývalo

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezigenerační srovnávání se dělají po celá staletí a ani v současnosti tomu není jinak. Liší se od sebe životním stylem, názory i hodnotami. Jak z toho vychází dnešní matky? Mají to fakt tak snadné a jsou zhýčkané? V čem to bylo dříve jednodušší?

Článek

Tak jako si my někdy myslíme, že naši rodiče jsou nemoderní ve svých názorech, myslí si oni o nás, že jsme pohodlní a máme to o dost jednodušší než oni. Jak tedy vychází srovnání generací matek? Jak se změnily možnosti, přístup k dětem i prostředí, ve kterém je vychováváme?

Co je dnešním matkám nejčastěji vytýkáno? Jsou zlenivělé a na všechno mají pomocníka, místo aby se řídily zdravým rozumem, vyhledávají si na internetu kdeco a v péči o děti jsou přehnaně úzkostlivé.

Látkové plenky vs. papírové

Moderní technologie leccos usnadňují, ale ulehčují i život jako takový? Návod, jak správně žít nebo jak správně vychovávat děti díky nim určitě nenajdete. Dnešní matky mají k dispozici nejrůznější vychytávky a někdy se zdá, že už jim chybí jen stroj na porod. A přestože rodit děti musí i dnešní mámy stále samy, jsou považovány za zhýčkané a starším generacím není mnohdy jasné, z čeho jsou na konci dne unavené (10 rad pro čerstvé maminky).

Byly mámy dříve lepší jen proto, že látkové pleny musely pracně odmáčet, vyvařovat, mandlovat? Se zvykáním na nočník se dnes díky papírovým plenám a moderním látkovým plenám, které stačí vyprat, moc nespěchá. Jsou pohodlné a maminky díky tomu také. Před lety přitom mámy vysadily dítě poprvé na nočník v půl roce a vynaložily veškeré úsilí, aby bylo dítě do týdne bez plen. No, kdo by se jim divil!

A kdo by se divil těm dnešním, že využívají možností, které jsou na trhu k dispozici. Ano, někdy už to jde trochu do krajností a pak můžeme na kočárku vidět vibrující věcičku, která nahrazuje jemné pohupování. Ony už ani ten kočár nepohoupou! Na druhou stranu jsme prostě zahlcení. Než se zvolí značka příkrmů, než se vybere kočárek či monitor dechu, trávíme na internetu dlouhé hodiny. Porovnáváme a hledáme to nejlepší z nejlepších.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Matky dnes s učením na nočník nepospíchají, jednorázové pleny jsou pohodlné pro všechnyFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Mateřství z internetu

A podobné zahlcení se týká i informací. Dnešní doba je doba internetová a často se bojíme udělat jediné rozhodnutí, dokud si neověříme fakta ze všech dostupných zdrojů. Maminkám je vytýkáno, že všechno moc řeší a jsou někdy jak chodící encyklopedie, které odvykly spoléhat se na zdravý selský rozum (nejčastější chyby matek).

Dříve byly zdroje informací omezené, pokud člověk hledal ty odbornější, vyrazil do knihovny. Zásadní byly ale názory a rady rodiny, zkušenějších přátel, učitelů a lékařů. Tito jsou dnes někdy bráni jako zdroj okrajový, a je to velká škoda.

Prahnout po informacích není rozhodně špatné a řídit se jen třicet a více let starými doporučeními taky vždy nejde. Ukazuje se, že některé věci se opravdu dřív dělaly špatně – děti se dávaly do chodítek, příliš brzy se posazovaly, svíčkovou měly zavedenou do jídelníčku už v půl roce.

Ale nezabírá dnes sběr dat a informací příliš času, který by šel využít jinak a užitečněji? Je nutné na gramy přesně odhadnout váhu jednotlivých kočárků na trhu, vědět přesně, v jakém postavení má být Země ke Slunci, aby byla vhodná hodina na očkování? Rozhodneme se o tolik lépe, máme-li všechny informace světa k dispozici?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Půjdu si pak vyhledat na internetu, jestli není čas přihlásit tě do baletuFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Helikoptéroví rodiče

Ano, informace nám mohou skvěle posloužit, ale i hodně zamotat hlavu. Jsme atakováni zprávami o nebezpečích všeho druhu a není divu, že je dnešním maminkám vytýkána přehnaná úzkostlivost. Zprávy o tom, jak jsou silnice plné rychlých aut a po ulicích se motají devianti všeho druhu, na klidu nepřidají.

Výraz helikoptéroví rodiče použil poprvé ve své knize Mezi rodiči a dospívajícími psycholog Hiam Ginott, který citoval stížnost teenagera: „Máma nade mnou krouží jako helikoptéra!“ Je to ten typ rodičů, kteří nad svým potomkem neustále bdí a dohlíží na něj. V pozdějším věku dítěte pak za něj žehlí průšvihy, hádají se s učiteli ohledně známek a podobně.

Dnešní rodiče k helikoptérovým rozhodně patří (druhy matek – jaká jste vy?). Jsou až přehnaně opatrní, zametají svým potomkům cestičku. Tím ale dětem ve výsledku spíše škodí. Děti potřebují zažít i to, co obnáší překonávání překážek, nezdary a pády na hřišti i v životě.

Jaké rozdíly mezi matkami dnes a dříve vnímáte vy? A ještě se pobavte nejpitomějšími „matkózními“ hláškami.

Reklama

Související témata:

Načítám