Hlavní obsah

Lepší než plyšák či dečka! Proč psa (ne)brát do postele?

Foto: L Julia, Shutterstock.com

Foto: L Julia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psi se svými páníčky sdílí domácnost, což mnohdy zahrnuje pohovku, křeslo a někdy dokonce i postel. Odpověď, zda je vhodné, aby s vámi pes spal ve stejném loži, není jednoznačná a zcela se neshodnou ani odborníci. Existuje totiž několik faktorů, které je třeba zvážit. Co byste měli vědět?

Článek

Je logické, že když svého psa milujete, chcete mu dopřát to nejlepší. Potom je jasné, že vás minimálně napadlo nechat ho spát po svém boku. Nebo už s vámi tráví noci na lůžku pravidelně? Ať tak či tak je dobré zvážit všechna pro i proti.

Nic pro alergiky

Až tři z deseti alergiků reagují na psy, kteří vedle koček a roztočů představují nejběžnější interiérový zdroj alergenů. Ty se nacházejí v jejich srsti, slinách i kůži. Pokud s mazlíčkem sdílíte lože, jste těmto látkám vystavení přibližně osm hodin v kuse. To může být nepříjemné i pro jedince s mírnou formou alergie. Pro někoho to může znamenat škrábání v krku a nose spojené s kýcháním, pro jiného svědění kůže, vznik vyrážky, slzení očí nebo náběh na astma.

Pokud máte na alergii podezření, poraďte se s lékařem a navštivte alergologa, koneckonců pes na vině být nemusí. I tak je ale dobré se alergenům maximálně vyhýbat: to znamená pořídit si čističku vzduchu s účinným filtrem pevných částic (HEPA), které pomohou odstranit alergeny ze vzduchu. Denně byste také měli vysávat, a to i postel, abyste ji zbavili chlupů. Pejska je vhodné jednou týdně umýt a po každé návštěvě venku mu otřít tlapky navlhčeným hadříkem z mikrovlákna.

Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Aby byl psí pobyt v posteli oboustranně prospěšný, je třeba na začátku stanovit určitá pravidla Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Neroztahuj se!

Některé výzkumy ukazují, že psí přítomnost v posteli může člověku prospět. A pozor, to platí i pro případ, že neleží přímo v posteli, ale třeba v pelechu pod ní. Spánek se zvířecím miláčkem dává pocit bezpečí a pohodlí podobně jako měkoučká deka nebo oblíbený polštářek, snižuje úzkost a s ní i nespavost.

„Odborné studie potvrzují tento pozitivní efekt zejména u dětí. U dospělých pak častěji vidíme, že spánek ruší,“ potvrzuje Jitka Bušková, neuroložka zabývající se spánkovou medicínou v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZ) a na 3. LF UK. Rušivé je zejména hlasité chrápání, vrčení či štěkání ze spaní, převalování nebo kopání. V tomto bodě tedy záleží čistě na vás a na tom, jak kvalitní je váš spánek.

Foto: Daniel Myjones, Shutterstock.com

Podle studií může blízkost psa snižovat úzkost a navozovat pohodu Foto: Daniel Myjones, Shutterstock.com

Nebude ti to vadit, zlato? 

V první řadě je jasné, že s přítomností psa v posteli musí souhlasit oba partneři. Někteří psi ale mohou přizvání do postele vnímat jako základ, na němž si vystaví sílící teritorialitu a dominanci. Vše záleží na rase a temperamentu, rozhodně byste ale měli dát najevo, že pánem jste vy. Ve vztahu k partnerovi je třeba nepředstavitelné, aby vás k němu pes nepustil a uzurpoval si vás pro sebe. V takovém případě je nutné odkázat jej do patřičných mezí, tedy do pelechu vedle postele.

Postel patří vám, ne pejskovi

Pes nemá být pánem situace ani na vás nezdravě viset. Aby na vás nebyl pes závislý, měli byste ho pozvat nahoru až po dosažení prvního roku života, a to vždy poté, co je vyvenčený a unavený: měl by si totiž postel spojit s místem klidu a odpočinku, stejně jako vy. „Jako malá jsem zažila tu dominanci, když náš ovčák odmítl opustit mou postel,“ upozorňuje Iveta Skalická, kynoložka ze ZKO v České Třebové, na to, aby nová pozice psovi nestoupla do hlavy. I proto je moudré přichystat psovi k posteli pelech pro případ, že jej z nějakého důvodu v posteli nechcete: měl by vědět, že nahoru smí pouze na vaše pozvání, že je to čest a ne něco, co by si měl vynucovat nebo z čeho by měl být úzkostlivý, když to nedostane.

Proč je volba individuální

Pokud tedy vy nebo váš partner netrpíte alergií, pokud je váš mazel dobře vycvičený a nezasahuje vám do intimního života a ráno se cítíte dobře vyspalí, není důvod, proč by s vámi v posteli spát nemohl a proč byste si nemohli užívat všech výhod, které jeho noční blízkost může přinášet.

Reklama

Načítám