Hlavní obsah

Jak z toho ven: Syn řeší extrémně svůj vzhled a má z toho komplexy. Je to u kluků normální?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S moderní společností se stírají rozdíly mezi lidmi v sociální rovině, ale hlavně v té genderové. A tak není výjimkou mladý muž extrémně se trápící pro svůj vzhled. Co poradí terapeut matce, která chce svému synovi pomoct, aby se tak nekontroloval, a hlavně se přijal takový, jaký je?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, v první řadě se omlouvám, že posílám mail z anonymní adresy. Můj dotaz se totiž týká syna a já bych nechtěla, aby se nějakým způsobem poznal. Mám totiž pocit, že extrémně řeší svůj vzhled. Chvíli je moc hubený, nutí mne kupovat nějaké bílkovinové nápoje a posiluje. Pak se sám sobě zdá zase tlustý a musím vařit jen zeleninu. Nebo řeší, kam si dát tetování… Ale nikdy neřekne: dnes jsem se sebou spokojený, dnes se sobě líbím. Upřímně – chápu, že dospívání je složité období, mě jen zaráží, jak moc řeší vzhled. Je to u kluků normální? Není to doména spíš holek? Můžu mu nějak pomoct, aby se svým vzhledem tolik netrápil? Děkuju, čtenářka.

Odpověď

Dobry den, díky za dotaz, a vůbec nevadí, že anonymní. Bohužel, nevíme kolik je vašemu synovi let, což by byla určitě zajímavá informace. Představuji si něco kolem dokončování střední školy? Sedmnáct? Nebo možná vysoká? Dvacet jedna? Píšete, že syn hodně řeší své tělo. Je s ním nespokojený. Chce být silnější, později hubenější. Řeší tetování. Ráda byste mu pomohla ke spokojenějšímu vztahu k sobě samému.

Máte pravdu, dospívání je složité období v životě člověka. Je plné ambivalence – protichůdných pocitů. Hodně to souvisí s hledáním vlastního místa ve světě a s nacházením vlastní hodnoty. Chvilku se člověk cítí dobře, a pak je všechno na nic. Bohužel je to pozvolný proces a ještě to chvilku potrvá.

Dnešní doba je extrémně zaměřena na vzhled. To je určitě trochu novinka oproti dobám předešlým. Dnešní kultura je hodně vizuální, projíždíme jen obrázky a videa. Nečteme obsah, koukáme se, jak věci vypadají. Díváme se na seriály, do telefonů, počítačů. Vizualizace je všude. A s ní se pojí vzhled. Lidé se oblékají a stříhají si vlasy za mnohem víc peněz než kdykoliv předtím. Vizualizace je jakási vizitka. A tak i chlapci dnes hodně řeší svůj vzhled, jak říkáte. Určitě je to spojeno s mnohým – chci se líbit, jsem dost hezký, abych uspěl? A jakpak mi to jde na instagramu? Věřím že se to u syna určitě utiší. Pokud by tím vysloveně trpěl, bylo by dobré vyhledat odbornou pomoc. Vždyť už ani poruchy příjmu potravy nejsou pro muže výjimkou.

Pokud je mu celkem dobře, nechal bych tomu čas. On už člověk ve 30 líp ví, že má i jiné kvality než svůj vzhled. A co pro něj dělat? Jak mu podporovat sebevědomí? Určitě můžete udělat mnoho. Ale do nějaké míry je to teď asi víc na něm a jeho okolí než na mamince, pokud už je dost starý na tetování a posilovnu. Ale bezpečí, přijetí a domov jsou vždycky základní kameny zdravého sebepřijetí. Hezké svátky.

Reklama

Načítám