Hlavní obsah

Jak z toho ven: Manžel má milenku, prý si mám také někoho najít. Já ale nechci

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítejte v poradně pro ženy. Naše čtenářka se obrátila na terapeuta Ondřeje Frunce v těžké chvíli: Zjistila, že je jí manžel nevěrný, ale prý tím nic nemyslí, je to podle něj jen fyzické. Co si má žena počít, když nechce rozbít manželství?

Článek

S manželem spolu žijeme již osm let, máme dvě děti. Měla jsem pocit, že jsme ve vztahu oba spokojení, ale od kamarádky jsem se dozvěděla, že manžel má asi jinou. Když jsem na něj udeřila, přiznal se. Prý se nejedná o nic citového, je to čistě fyzické, oba jsou spokojení ve svých vztazích, jedná se jen o vypuštění páry a přetlaku z pracovního stresu. Zároveň mi řekl, že mi to říká právě proto, že kdybych chtěla, tak že si můžu najít někoho i já

Vůbec to nedokážu pochopit a přijmout a připadám si naprosto dehonestovaná. Na druhou stranu je nám spolu dobře, asi chci manželství zachovat, ale nevím, zda za takovou cenu. Jeho upřímnosti si vážím, ale bojím se, že kdybych řekla, že přes to nejede vlak, dělal by to tajně. Poradíte, co dělat? Děkuju vám.

Dobrý den,

díky za dotaz. Zároveň musím říct, že s takhle složitou situací může jen těžko pomoci někdo na dálku a ještě zvenku.

V každém vztahu, zvlášť v jeho náročných pasážích, a tohle je určitě velice těžká zkušenost, je podstatné vnímat sebe a svoje pocity a potřeby jako důležité a zásadní. Vytvořit si pocit bezpečí. Ve vztahu jde především o to, aby vám bylo dobře a byla jste spokojená a mohla jste se cítit dobře sama i s druhým.

Proto myslím, že v této těžké situaci je důležité myslet hlavně na sebe. Pokusit se zařídit si dobrou sebepéči. Pokusit se dopřávat si pocit bezpečí, pokud tušíte, jak byste si takový pocit mohla zajistit.

Dobrý nápad je uvažovat i o podpůrné psychoterapii nebo nějaké formě poradenství. Určitě je fajn mít s kým těžké období projít, o koho se opřít a mít prostor přicházet na to, co pro sebe chcete. Je dobré mít možnost o tom, co prožíváte, mluvit i s přáteli, dostat to ze sebe ven.

Jak s partnerem vztah vyřešit, to bude na vás. Pokud vás jeho nevěra zraňuje, nemyslím, že má smysl se nutit něco vydržet.

V neposlední řadě je fajn se o tom všem bavit i s manželem, i když je to těžké, a bylo by fajn pro takové povídání najít čas a prostředí, kdy je vám dobře a máte na to sílu. Třeba mu dojde, jak vás zraňuje. Ale věřím, že teprve když se spolu dva lidé upřímně baví, pak vidí jeden do druhého a lépe pak vědí, jak dál.

Budete-li upřímná k sobě, určitě najdete dobrou cestu. Přeju mnoho a mnoho síly.

Ondřej Frunc

Pracuje jako psychoterapeut a dosluhuje i jako tesař a truhlář. Vystudoval a dlouhodobě se zabývá moderní historií, kulturní a sociální antropologií a evropskou etnologií. Stabilně je fascinován mezilidskými vztahy, partnerstvím a jeho transformací v moderní společnosti.

Načítám