Hlavní obsah

Mám odlišné politické názory než moje rodina, a ta mě kvůli tomu zesměšňuje

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době bohužel nejde o nic výjimečného. Politika rozděluje i lidi, kteří se dřív měli rádi. Možná jste i vy černou ovcí rodiny, protože máte na to, kdo by měl vládnout, jiný názor než vaši sourozenci, děti nebo rodiče. Ondřej Frunc naší čtenářce poradí, a tak by se mohl jeho názor hodit i vám.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Otázka

Hezký den, ve volbách jsem volila Andreje Babiše, měla jsem pro to svoje důvody, ale připadám si jako černá ovce. Rodina i někteří kamarádi mi naznačují, že jsem hloupá, jiný se třeba ani nepřiznají, že pana Babiše volili. Debaty doma často končí hádkou, kdy mi celá rodina vyčítá, že se nechám vláčet emocemi. Ale já jsem to tak prostě cítila, stejně jako dva miliony lidí. Nevím, proč bych měla proto být nějak podřadnější. S kamarády se nemusím vídat nebo se bavíme o jiných věcech, někteří to tak neřeší. Doma bych se o těch věcech nebavila, ale naši mají pořád pocit, že mě musí přesvědčit nebo nějak vychovat. Je mi 24, mám na věci svůj názor, už u nich nebydlím, ale setkáváme se na menším městě často. A já přemýšlím, co s tím. Jestli se teda s nimi mám přestat bavit úplně, když mám tak jiné hodnoty. Jen chci říct, že i když jsme volili dřív někoho jiného, nikdy to nebylo tak vyhrocené. Myslíte, že se mám aspoň na čas z rodiny nějak stáhnout, i když mi to bude líto? Nebo že je ještě víc naštvu? Děkuju, Linda.

Odpověď

Z mého pohledu je důležité, abyste se cítila dobře. Říkáte, že vám rodina něco vyčítá, máte pocit že vás musí přesvědčovat nebo vychovávat. A zároveň vám tyto hádky znepříjemňují vztah a pobývání s rodinou. Nejdřív možná obecně k volbě a vašim osobním názorům. Myslím, že máte právo myslet si, co chcete. Natož volit cokoliv a kohokoliv chcete. Jste svobodný a dospělý člověk. Je možné, že má rodina a přátele jiný názor, ale těžko vám někdo může brát ten váš. To, že s vámi rodina nesouhlasí, se může dít. Že jim to vadí víc než jindy, je asi také spojené s českým prostředím a moderní dobou vůbec. Zdá se, že sociální sítě z nás dělají větší bojovníky. Víc se dělíme do skupin a přátelíme se na sítích jen s lidmi, kteří sdílí náš názor a potvrzují nám ho. Ti kdo mají názor opačný, nás zpochybňují, a tak proti nim často bez přemýšlení vystupujeme. Přitom je úplně přirozené, že každý člověk má jiný názor, a to nás nemusí omezovat nebo ohrožovat. Bylo to tak vždycky. Můžeme spolu nesouhlasit, a přesto si být blízcí. Vždyť právě opačné názory a jejich pluralita nás mohou dál rozvíjet. Nemusíme být všichni stejní. Naopak, máme často rádi přátele nebo partnery, kteří jsou v něčem jiní než my, a tím nás obohacují.

Já bych vám tedy přál hezké vztahy s rodinou, ať volíte kohokoliv a stejně tak oni. Jestli se stáhnout? Nevím. Nevím, co je pro vás nejlepší řešení, bohužel vás neznám. Vaše poloha mi přijde pochopitelná a dobře odkomunikovaná - nemohla byste to tak jako mně vysvětlit i doma? Proč se léta hádat kvůli tomu, že každý máte rád jinou barvu, politika, sport či jídlo? Držím vám moc palce.

Související témata:

Načítám