Hlavní obsah

Problém, kvůli kterému se hádají mnohé páry? Peníze!

Foto: Koto Amatsukami, Shutterstock.com

Foto: Koto Amatsukami, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O peníze jde až v první řadě! Dost se kvůli nim doma hádáte? Nejste sami. Ať jde o eura, dolary, libry nebo koruny, pořád je to téma, které ve vztazích udržuje napětí. Co musíte podniknout ještě dřív, než se kvůli financím rozejdete?

Článek

Česko-rakouský lékař, psychiatr a zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud (†) kdysi řekl, že v životě je výzvou najít rovnováhu mezi láskou a prací. V dnešní době se k lásce a práci dají přidat i peníze. Právě ty totiž v partnerství hrají zásadní roli, což dokládají různé ankety a studie.

Manželství ve stresu? Bohužel standard

Jedna z nich provedená Americkou psychologickou asociací poukázala na to, že 31 % párů popisuje peníze jako „hlavní zdroj konfliktů“. Průzkum analytické společnosti Harris Poll zase potvrdil, že dospělí ve věku 18 až 54 let peníze hodnotí jako „významný manželský stresor“. „Kdo zaplatí hypotéku? A proč tolik utrácíš? Tu věc okamžitě vrať do obchodu!“ Pakliže je téma financí i u vás doma na denním pořádku, jedná se o červenou vlajku, která často předpovídá i rozvod.

Americký rodinný a manželský terapeut Daniel Dashnaw, který pomáhá párům po celém světě, všem v takové situaci radí následující. Na nic nečekejte a začnete situaci ohledně hádek o peníze řešit. Jak a čím?

Nejdřív si spolu jen tak sedněte

Začněte debatou, která nemusí hned něco rozseknout. Partnera se zeptejte na poměry v mládí, pokud je tedy ještě neznáte. Co rodina, to diametrálně odlišný postoj k jejímu fungování i co se financí týče. Respektujte své odlišnosti a bez předsudků se snažte pochopit, proč se vy i partner v určitých situacích chováte tak, jak se chováte. Zkrátka se na peníze podívejte očima toho druhého, usnadní vám to pozdější (párové) vyjednávání. A k němu je nutné dospět. Daniel Dashnaw apeluje, že páry, které jsou vůči hovorům na téma financí otevřenější, bývají šťastnější a citově propojenější.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Finanční nevěra může být pro vztah stejně toxická, jako ta partnerskáFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Připusťte, že vás peníze rozdělují

Hned poté, co objasníte zažité modely z mládí, se v rámci zachování rodinné pohody dohodněte, že budete dodržovat základní pravidlo (ve jménu lásky, jak jinak). Víc peněz především neznamená víc hlasů a moci. Ten, kdo má větší výplatu, by se tím rozhodně neměl ohánět. „Platím nájem, takže rozhoduji!“

Poukažte na to, že jste tým a každý do partnerství něco přinášíte. Luďkovo konto je sice tučnější, ale vy se zase staráte o domácnost a děti – nad rámec svého vlastního zaměstnání. Pochopitelně to může být i obráceně a je to v pořádku. Není vítězů ani poražených. Neustále zmiňujte, že se chcete vyhýbat zbytečným konfliktům a usilujete o pohodu v partnerství.

Začněte s obálkami

Máte-li problém s tím, že ztrácíte přehled o příjmech a výdajích rodiny, přejděte na starou dobrou obálkovou metodu, která patří k efektivním způsobům, jak do financí vnést řád. Společně vyberte hned několik obálek a nadepište je. Bydlení, jídlo, volný čas a podobně. Každý do nich dá částku podle svých aktuálních možností.

Po zaplacení všech nezbytných výdajů v rámci osobního kontaktu s bankovkami (na psychiku to opravdu působí jinak než neosobní sledování zůstatku přes mobilní banku) můžete zjistit, že v obálce číslo jedna (třeba v té, která je vyhrazena na kulturu a koníčky) zůstala tisícovka, kterou se ale dá také zaplatit nějaký náhlý výdej. Berte to jako společný projekt, který vás učí se o ty „papírky“ a mince lépe starat, přemýšlet, co za ně, a přesouvat je. Takhle se naučíte jednak vnímat potřeby ostatních a také více přemýšlet o výdajích „ze svého“. Ale co když vám na účtu přistane něco navíc, o čem rodina neví? Jak je to s penězi, které před přítelem nebo manželem schováváte (nebo on před vámi)?

Neskrývejte tajemství

Dejte si pozor. Daniel Dashnaw se na svém blogu zmiňuje, že finanční nevěra může být pro manželství toxičtější než nevěra sexuální. Jakmile jeden z partnerů přijde na to, že ten druhý má nějaké tajné úspory, bere to jako zradu. Obecně platí, že pokud rodina finančně nestrádá, její potřeby jsou tedy dostatečně zajištěné, není na odkládání části své výplaty nic špatného. Radši to ale přiznejte – bez konkrétních částek. Po těch nikomu nic není.

Reklama

Načítám