Hlavní obsah

UNICEF hledá Dítě Česka 2023! Nebuďte skromní a přihlaste je

Foto: UNICEF

Foto: UNICEF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma šikovnou dceru, syna, vnučku, vnuka, sestru nebo bratra? Jste učitelé či vedoucí dětí od 6 do 18 let, které dělají něco prospěšného pro okolí? Že takové děti vymizely? Ale kdepak. Je jich dost, jen se o nich ví méně, než by si zasloužily. Vy je teď máte šanci najít, připomenout a zviditelnit.

Článek

Po šikovných dětech pátrá česká pobočka organizace UNICEF a bude ráda, když jí o nich dáte letos do 30. září vědět. Pořádá totiž každoroční anketu Dítě Česka. Sice to není soutěž z rodu „staň se milionářem“, zato nabízí něco, co nikdy nezdevalvuje inflace: vítězi se pootevřou dveře do světa, navíc získá důležitou zkušenost, že dobré činy nejsou neviditelné, i když se to tak někdy jeví.

Děti zastíněné špatnými zprávami

„O současné nejmladší generaci se hovoří trochu zkresleně a jednostranně,“ říká Pavla Gomba, výkonná ředitelka české pobočky UNICEF. Dle jejích slov je slyšet především o dětech, které trápí nějaké problémy a nevědí si rady samy se sebou. „V Česku ale žije také spousta dívek a chlapců, již pomoc nepotřebují a naopak ji sami nabízejí. Jen se o nich neví, protože zůstávají ve stínu různých špatných zpráv. A to se snažíme měnit,“ vysvětluje Pavla Gomba.

Dobro potřebuje větší propagaci

Pavla Gomba po naší krásné zemi hodně cestuje a přitom potkává talentované, nadané a velmi aktivní děti napříč všemi regiony. A ty největší „poklady“ nachází zejména v chudších krajích a místech, o kterých se občas mluví s despektem. „Sice se nedá zevšeobecňovat, ale děti, které často nemají na výběr tolik příležitostí a možností jako jejich vrstevníci ve velkých městech, jsou odolnější,“ říká k tomu. Jenže se o nich neví.

A právě to byl jeden impulz ke vzniku ankety. Tím druhým je zkušenost ze zahraničí. V Česku je sice populární heslo, že dobrá práce se chválí sama, jenže na to sama tak úplně nestačí. V zemích s nepřerušenou tradicí bohatého komunitního života je hodně důležité uvědomění, že každá společnost má nějaké hodnoty. „A kdo si je nehýčká, nechrání je, ten o ně přichází,“ podotýká Pavla Gomba.

Jedna forma ochrany hodnot je, že se oceňují a uznávají veřejně, ale pro české děti tady nic takového nebylo. „Ve stejné době, kdy jsme v Praze začali uvažovat, jak tohle všechno uchopit, vyhlásil časopis Newsweek anketu Child of the Year. Takže jsme si řekli, že by bylo opravdu hodně fajn ocenit aktivní děti a mladé lidi a veřejně jim poděkovat i u nás.“

Nejlepší jsou skromní a stydí se „prodat“

Často se mluví o tom, že dnešní mladá generace je nafoukaná a líná, rodiče jsou příliš ochranářští a učitelé málo nároční. UNICEF má opačnou zkušenost – nepřítelem ankety je prý naopak nedostatek sebevědomí. „Hodně učitelů, ředitelů vedoucích kroužků, o rodičích ani nemluvím, si říká: Ano, Ema je fajn. Je šikovná, nadaná, výborně se učí a ve volném čase toho dělá hodně i pro ostatní. Ale to přece není nic výjimečného. A já je přesvědčuji, že to výjimečné je!“ zmiňuje Pavla Gomba.

Příkladem je třeba čtrnáctiletý Jenda ze Sokolova, který vyhrál Dítě Česka v roce 2021. Nominovala ho ředitelka základní školy, do které chodí. „My víme, že je skvělý, ale ani jsme nepočítali s tím, že může vyhrát,“ vysvětlovala paní ředitelka svoje pohnutí. Měla opravdu radost, mimo jiné proto, že o Sokolově se v celostátních mediích zpravidla nepíše nic moc pozitivního.

Koho hledá anketa Dítě Česka

Kdo je tedy pravým adeptem? Zjednodušeně řečeno – hledají se především „běžci delších tratí“. Do ankety se hlásí, respektive jsou přihlašovány, děti, které ve škole i ve volném čase dělají něco navíc pro ostatní: pomáhají spolužákům, podílejí se na ochraně přírody nebo památek, pomáhají psímu útulku, ujímají se doučování, organizují divadlo, tábory… Nikdo je do toho nenutí, prostě to chtějí dělat samy.

„Proto chci vyzvat všechny ředitele, učitele, vedoucí kroužků i rodiče, aby takové dítě přihlásili. Už jen tím mu poděkují a dají mu najevo, že si jeho práce cení. Že i v dnešní době, kdy my zralí dospělí v to občas ztrácíme víru, má smysl dělat něco poctivě. Že poctivý přístup k životu jen tak neprošumí, aniž by si ho někdo všiml,“ říká Pavla Gomba.

Anna a Matěj, vítězové za rok 2022

Lonští vítězové ankety Dítě Česka 2022 se jmenují Anna Ester Soukupová a Matěj Strnad, v té době jim oběma bylo sedmnáct. „V Česku se chválit neumíme. Rozhodně nejde o nějaké nesnesitelné, nafoukané šprty. Naopak nás při osobním setkání potěšilo, jak jsou pokorní, i když ne uťáplí. Mají přesně to nakažlivé nadšení, které už některým okoralým dospělým chybí,“ říká Pavla Gomba.

Nečekaný dárek od sestry

Anna Ester pochází z vesnice Netunice a je roky velmi zapálenou dobrovolnicí v organizaci YMCA Plzeň. Zapojuje se v práci potravinové banky a spoustu volného času tráví doučováním angličtiny, spoluorganizuje tábory a připravuje hudební a výtvarné kroužky pro děti z chudších rodin. „Sama bych se nepřihlásila, nominovala mě moje sestra. Moc si toho vážím,“ dodává Ester trochu plaše.

Kluk, který zachraňuje

Matěj Strnad z vesničky Sekerské Chalupy nedaleko Mariánských Lázní je tělem a duší záchranář. V tom se potatil. Protože svého otce bere jako největší životní vzor, sotva obdržel občanský průkaz, stal se členem záchranné služby Royal Rangers. V patnácti prošel prvním záchranářským kurzem a odbornost si stále zvyšuje. Pomohl už desítkám turistů, které zachránil ze sjezdových a běžkařských tratí.

Po vypuknutí války na Ukrajině se s týmem vypravil i pro zdravotně handicapované a nemocné civilisty. „Potom jsme jim pomáhali s ubytováním a hospitalizací po celé Evropské unii,“ dodává Matěj jakoby nic. O tom, že získal zlatou Záchranářskou hvězdu cti po záchraně 18 životů před utonutím a 36 životů při pandemii covidu-19, se lidé v UNICEFu dozvěděli jen „trochu bokem“.

Slavnost jako poděkování všem

Slavnostní vyhlášení ankety Dítě Česka se letos odehraje 19. listopadu 2023 v pražském Karolinu. „Všedních dní je spousta. Proto se snažíme, aby šlo o zážitek, vzpomínku na celý život. Nejen pro pozvané nominované děti, které se dostaly do nejužšího kola. Chceme, aby si radost užily a sdílely ji také se svými rodinami nebo pedagogy,“ vysvětluje Pavla Gomba.

Dodává, že za každým báječným mladým člověkem je obrovské množství viditelné i neviditelné práce: „Čím je společnost složitější, tím větší hodnotu má práce těch, kdo vedou děti k dobru. Malá slavnost je tak velkým poděkováním i jim.“

Znáte někoho, kdo by se podle vás měl stát Dítětem Česka? Nominujte ho do 30. září!

Co získají vítězové – Děti Česka?

  • Vítěze ankety Hledá se Dítě Česka organizace propojuje s ambasadory UNICEF na celém světě. Postupně tak vzniká komunita aktivních dětí a mladých lidí, kteří jsou spolu v kontaktu i jinak než přes sociální sítě.
  • Otevře se jim možnost zúčastnit se nejrůznějších setkání. Lonští vítězové Anna a Matěj se v rámci českého předsednictví v Radě EU podívali do Bruselu a Ženevy.
  • Poznají, jak probíhají mezinárodní konference, jak fungují mezinárodní procesy, nebo vidí, jak pracuje OSN… Ať se pak v dospělosti rozhodnou pro jakoukoliv cestu, stávají se „světoobčany“ s přáteli na různých místech.
Související témata:
Anketa Dítě Česka

Načítám