Hlavní obsah

Když dítě za dva dny skokově vyroste: Co je to růstový spurt a jak se tomu přizpůsobit

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Růstový skok či spurt je krátké období zrychleného růstu v kojeneckém věku. Výška a váha dítěte prudce vzroste, a to během čtyřiadvaceti až osmačtyřiceti hodin. K růstovým skokům dochází v několika vlnách. Projevuje se větším hladem a zvýšeným pláčem.

Článek

Růstový spurt je přirozená záležitost, kdy dochází ke zvýšeným nárokům na množství mateřského mléka, protože dítě je v období zrychleného růstu. Chce častěji kojit či krmit a často se stává, že tvorba a množství mléka v prsu neodpovídá jeho potřebám. Časté nároky na kojení a zdánlivý nedostatek mléka mohou způsobit laktační krizi.

Kdy je růstový spurt

Vyskytuje se nejčastěji sedmý až desátý den po narození, dále pak ve dvou až čtyřech týdnech, ve třetím měsíci, v polovině čtvrtého, kolem šestého měsíce a v devátém měsíci. Růstový spurt se opakuje i v batolecím věku a pravidelně v dospívání. U dívek začíná růstový skok kolem desátého roku, nejvíce se projevuje kolem dvanácti let. U chlapců k tomu dochází zhruba o dva roky později.

Jak se projevuje růstový spurt

Dítě v růstovém spurtu vypadá hladověji než obvykle, může neustále plakat a bude chtít častěji krmit. Některé děti vyžadují kojení třeba každou 1–1,5 hodiny, někdy i 12× za den, z toho 2× za noc. Dítě je většinou neklidné, nevrlé a hůře spí.

Jak dlouho růstový spurt trvá

Obvykle dva až čtyři dny, než se tvorba mléka nastaví na zvýšené potřeby dítěte. U některého ale může růstový spurt trvat i týden.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Než se zvýší tvorba mléka během růstového spurtu, mohou děti plakat a chtít kojit častějiFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Co dělat při růstovém spurtu

Aby se zvýšila tvorba mléka, je potřeba kojit. Určitě nechte dítě pít tak často, a tak dlouho, jak bude chtít a zkuste zůstat v klidu a nestresovat se.

Jak zvýšit laktaci při růstovém spurtu

V případě, že dítě prochází růstovým skokem, je zapotřebí podpořit tvorbu mléka. Pokud je matka zvyklá například kojit při jednom kojení jen z jednoho prsu, je nutné během kojení prsa vystřídat, popřípadě je stimulovat pomocí odsávačky. Tím se tvorba mléka podpoří. Nesmíte zapomenout na přikládání i v noci. V žádném případě nezkracujte délku kojení, naopak je třeba u prsu dítě udržet co nejdéle.

Tvorba mléka se během několika dnů nastaví na zvýšenou potřebu rostoucího miminka. Nesnažte se ani odlákat pozornost dítěte od hladu, tím by se situace ještě zhoršila. Názor, že oddálením kojení se mléko „nashromáždí“ v prsu, je mylný. Naopak, čím častější přikládání, tím více mléka se bude tvořit. Tvorba mléka totiž funguje na principu: čím více se prs vyprázdní, tím více mléka se znovu vytvoří.

Jak zabránit krizi během růstového spurtu

V období zrychleného růstu by matka měla dostatečně odpočívat, pít tekutiny a vyhýbat se stresu. Pokud situaci nezvládne, hrozí laktační krize, která je náročná na psychiku. V takovém případě je nutná podpora okolí i lékaře. Ne vždy je nutné začít hned přikrmovat umělými kojeneckými mléky, naopak je nutné zachovat trpělivost.

Růstový spurt

  • Příčiny vzniku: Dochází k němu v době zrychleného růstu kojence, obvykle probíhá v několika etapách.
  • Kdy k němu dochází: Poprvé se objevuje sedmý až desátý den po narození, dále ve dvou až čtyřech týdnech, ve třetím měsíci, v polovině čtvrtého, kolem šestého měsíce a v devátém měsíci.
  • Projevy: Dítě chce častěji krmit a může neustále plakat.
  • Řešení: Nutné je i nadále kojit, ideální je střídat prsa. Kojit je nutné i v noci. Délka kojení se nesmí zkracovat ani odlákat pozornost dítěte od krmení.

Odborná konzultace: MUDr. Martina Spaziererová, dětská lékařka, EUC klinika, Kladno

Reklama

Načítám