Hlavní obsah

Mátový čaj si raději odpusťte, kávu jen někdy, na lososa zapomeňte: Co (ne)jíst a (ne)pít při kojení

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile přijde řeč na kojení a to, co při něm jíst a pít, může z toho být diskuse na hodiny. Jsou nějaké potraviny skutečně zakázané nebo je potřeba je vynechat jen tehdy, pokud dítěti zjevně vadí? Může něco z toho, co žena sní nebo vypije, ovlivnit nejen chuť, ale i tvorbu mléka?

Článek

Kojící matky nepotřebují k produkci mateřského mléka pít mléko, či dokonce černé pivo, ačkoli si to spousta lidí myslí. Důležité je, aby byla jejich strava celkově kvalitní a aby dost pily.

Na začátek jedna dobrá zpráva – pravidla pro výživu nejsou při kojení tak přísná jako v těhotenství. V zásadě je to jednoduché: jezte vyváženou stravu, dávejte si to, co ostatní lidé u vás doma, nemusíte už držet ani dietu, kterou jste měly například kvůli těhotenské cukrovce či potížím s játry. Samozřejmě, pokud dítě nemá nějaké zdravotní potíže, které by mohly souviset s kojením.

Hlídejte si, abyste si dopřávaly čerstvé ovoce, zeleninu a také ořechy coby zdroje vitaminu B9 a vlákniny. Jezte mléčné výrobky, protože v nich je spousta bílkovin, vápníku a vitaminu B2. Můžete si dát i ryby, jako je treska, drůbeží, hovězí, telecí či vepřové maso. Doporučit se dají i celozrnné výrobky s vysokým obsahem vlákniny.

Jak zacházet s nadýmavou zeleninou

Je dobré vědět, že některé potraviny jsou sice zdravé, ale mohou mírně změnit chuť mateřského mléka, což může dítěti vadit. Patří sem například zelí, brokolice, květák, chřest, česnek, cibule a některá silná koření. Na druhou stranu, mírně změněná chuť by neměla vždycky být důvodem k tomu, abyste danou potravinu hned vyřadily. Dítě si potřebuje postupně zvykat na rozmanitost jídel a nápojů.

Zmíněná zelenina může také způsobit nadýmání jak u matky, tak u dítěte, ale nemusejí z toho plynout žádné další problémy. Je dobré jíst takové potraviny zprvu výjimečně a v malém množství, aby se případně včas ukázalo, že dítě po nich bolí břicho. Pak je vynechte, jinak to není potřeba. Některá miminka jsou bohužel hodně citlivá, a matky proto musejí kvůli jejich nadýmání vynechávat i další jídla, třeba čerstvé pečivo.

Foto: DPRM, Shutterstock.com

Nadýmavou zeleninu zařazujte postupně a pozorujte, co to s dítětem dělá. Nadýmání způsobuje u každého miminka něco jinéhoFoto: DPRM, Shutterstock.com

Co jíst jen někdy

Existují ovšem potraviny, které by si kojící matky měly přece jen raději odpustit, protože obsahují látky, které mohou dítěti uškodit a ani matce nijak neprospějí. Týká se to například některých druhů ryb, v jejichž tělech se ve zvýšené míře ukládají těžké kovy, které se pak objevují i v mateřském mléce – ze sladkovodních ryb jde o úhoře, okouna, cejna či kapra, z mořských o pražmu či tuňáka. Jednou za čas to nevadí, základ jídelníčku by z nich být neměl.

Dále je vhodné vyhýbat se potravinám obsahujícím fytoestrogeny, zejména sójovým produktům, vhodná je maximálně jedna porce denně.

A tohle raději vynechejte úplně

Některé potraviny se během kojení skutečně vůbec nedoporučují, týká se to opět některých druhů ryb, krom mečouna bohužel i oblíbeného lososa – opakovaně se zjistilo, že obsahují větší množství metylrtuti.

Rizikem jsou také potraviny, které mohou být zdrojem infekce postihující trávicí soustavu, jako jsou syrové nebo jen málo tepelně upravené potraviny živočišného původu (maso, mléko, nepasterizované sýry, vejce, mořské plody, suši, uzené ryby).

Co alkohol, je to naprosté tabu? Může narušit spánkový rytmus miminka, ve větším množství ohrožuje vývoj dítěte, ale sklenička piva nebo vína, kterou si žena dá výjimečně – řekněme jednou týdně – a v dostatečném předstihu před kojením, nepředstavuje riziko. Je dobré, když pak bude kojit za dvě až tři hodiny.

Do mateřského mléka nepřechází jen alkohol, ale také kofein z kávy či čaje, a pokud ho žena pije hodně, může mít dítě problémy s usínáním, může to vyvolávat neklid nebo zhoršovat jeho žaludeční reflux. Nicméně běžná konzumace, tedy dva až tři šálky kávy denně, nepředstavuje problém.

Co zpomaluje tvorbu mateřského mléka

O některých potravinách je známo, že snižují tvorbu mléka, i když reakce mohou být individuální. Jde například o šalvěj, petržel či mátu peprnou – samozřejmě, trocha petržele v polévce či limonáda s mátou nic nezpůsobí, ale pravidelné pití mátového či šalvějového čaje už by vliv mít mohlo.

Foto: Nemer-T, Shutterstock.com

Mátový čaj proti nadýmání? Při kojení raději ne. Jednou za čas nevadí, ale pravidelné popíjení zpomaluje tvorbu mateřského mlékaFoto: Nemer-T, Shutterstock.com

Co když dítě něco skutečně nesnese

Ačkoli většině dětí nevadí nic, co matka sní, pokud tedy dodržuje zdravý životní styl, některé mohou mít na něco alergii. Pravděpodobnost stoupá, pokud se taková potíž v rodině vyskytla už dříve.

Pak má smysl podezřelou potravinu na pár dní vynechat a sledovat, zda se miminku uleví a přestane ho například trápit silné nadýmání či průjmy. Určitě má smysl tyto potíže probrat s laktační poradkyní nebo dětským praktikem.

Nejčastějším spouštěčem problémů jsou bílkoviny kravského mléka. Dále je třeba dávat pozor na potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako je sója, bílky, arašídy a ořechy, ryby, ale také pšenice, rajčata, koření (zejména hořčičné semínko), kukuřice nebo citrusové plody.

Je dobré ke kojení přistupovat bez obav, základem je jíst všechno krom vyloženě rizikových věcí a omezovat potraviny teprve tehdy, kdyby dítě mělo nějaký problém.

Odborná spolupráce Vlasta Jirásková, certifikovaná dula České asociace dul a DONA International, laktační poradkyně La Leche League International

Načítám