Hlavní obsah

Jak zhubnout při kojení: Přidejte bílkoviny a vlákninu, pomohou i na nezvladatelné chutě

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se po porodu dostat co nejdřív do původní formy? Místo drastických diet hlavně myslete na to, jak jíst zdravě a vyváženě – tak, aby z toho těžilo jak vaše miminko, tak i vy. Jde zhubnout a přitom zvládnout kojení svého dítěte?

Článek

Období kojení je obdobím intimnější vazby mezi matkou a dítětem. Dostatečný a pestrý jídelníček by pro vás v tomto období měl být prioritou. Důležitý je hlavně dostatek mléčných výrobků (kvůli vápníku, který je potřeba pro tvorbu mléka, i bílkovinám, jejichž potřeba při kojení roste), dále pak je důležitý příjem listové zeleniny a ryb. Jakmile kojíte, je váš energetický výdej větší, a to o 1700–2100 kJ. Vyšší příjem bílkovin je proto žádoucí.

Proč při kojení nedržet diety

Kojení je energeticky náročné. Nesnažte se proto o výraznou redukci energetického příjmu při kojení třeba dietou. Vaše hmotnost se může pomalu snižovat i tím, že se zvýší vaše energetická potřeba. Je důležité myslet na to, že kdyby se výrazně snížil váš energetický příjem, mohly by se do mléka ve větší míře uvolňovat toxické látky uložené v zásobním tuku, což není vhodné pro zdraví dítěte.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Pokud bude váš jídelníček vyvážený, kila půjdou při kojení dolů samaFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Můžete i přesto váhu redukovat?

Váš energetický příjem při plném kojení by měl vzrůst přibližně o 2000 kJ oproti běžnému příjmu. Pokud máte nadváhu, je doporučený samovolný postupný pokles hmotnosti, přibližně 1-2 kg za měsíc. Pokud se vám pokles na váze nedaří i přes kojení, můžete se zaměřit na vhodnou skladbu jídelníčku a případně vyhledat pomoc výživového poradce. Po ukončení kojení se můžete pustit do hubnutí naplno. Myslete ale na to, že ideální úbytek tukové tkáně je zhruba 2-4 kg měsíčně.

Hlavní zásady jídelníčku při kojení

Možná se dočtete, že je žádoucí během kojení omezit určité potraviny (luštěniny, zelenina, která nadýmá, citrusové plody, ořechy, koření, ostrá jídla, jahody a další časté alergeny a dráždivé potraviny). Určitě ale není vhodné z jídelníčku vyřazovat celé skupiny potravin čistě preventivně. Je důležité se pozorovat, poslouchat své tělo a sledovat reakce dítěte, z toho zjistíte mnohé. To podstatné, na co byste neměli zapomínat, se vejde do několika bodů:

1. Zvyšte bílkoviny

Potřeba bílkovin roste během kojení zhruba 1,5× oproti období před otěhotněním. Ideálně zařazujte ty zdroje bílkovin, které obsahují víc bílkovin než tuku.

2. Snídejte a jezte v pravidelných intervalech

Nezapomínejte na snídani. Nesnažte se jíst přes den málo a dohánět jídlo až večer. Když budete jíst v pravidelných intervalech, vytvoříte si základ pro zvládnutí noci.

3. Přidejte na vláknině

Vláknina pomáhá dosáhnout lepšího a dlouhodobějšího pocitu sytosti, zvyšte její množství v jídelníčku. Nenechte se odradit radami, které doporučují vyřazovat z jídelníčku kvůli kojení celou řadu potravin!

4. Zkuste svačiny

Zeleninu a ovoce si připravte do krabičky, přidejte neochucený mléčný výrobek a případně ještě vločky nebo müsli, a až dostanete hlad, budete mít vyřešeno. Krabičky se svačinou si můžete nosit i na procházky. Stejně tak můžete svačinou, například v podobě mléčných nápojů (kefíry, acido apod.), vyřešit hlad během noci, až budete opakovaně vstávat k miminku.

Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Svačiny si připravte do krabičky, ať je máte po ruceFoto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Netlačte na sebe, stres nepomáhá

Mateřské mléko se tvoří podle potřeb dítěte, takže pokud by vám něco chybělo, projeví se to hlavně na vašem zdravotním stavu, ne na stavu dítěte. Nevyřazujte celé skupiny potravin a dbejte na to, abyste jedla dostatečně. Ale i když se někdy nezadaří, miminko dostane i tak to, co potřebuje, a to z vašich zásob. Pestrý jídelníček je důležitý, ale neměl by vás příliš stresovat.

Nezvladatelné chutě při kojení

Chutě na sladké mohou být, i při kojení, důsledkem nedostatečného nebo nevyváženého jídelníčku – tělo si tak říká o energii a je dobré ji nedoplňovat jen sladkostmi, ale i komplexními sacharidy z celozrnných obilovin, dostatkem bílkovin a zdravých tuků. Nemusí to však být jediný důvod, protože hormonální vlivy nebo nevyspání hrají také výraznou roli.

Cvičení během kojení

Pohyb pomáhá. S lehkou pohybovou aktivitou můžete začít hned, jak to budete cítit, klidně už po šestinedělí. Nejvhodnější jsou procházky a cvičení na posílení vnitřních svalů, hlavně pánevního dna, břišních a zádových svalů. To vše se vám bude hodit, až budete dítě nosit. Výhodou cvičení je, že pomůže organismus lépe okysličit. Bude tak lépe fungovat, budete se lépe cítit a může pozitivně ovlivnit i laktaci.

Odborná spolupráce: Mgr. Andrea Jakešová & Ing. Mgr. Veronika Pourová, nutriční terapeutky a zakladatelky poradny Ne hladu (@nehladu)

Reklama

Načítám