Hlavní obsah

Rodinný dům vás okouzlí úžasnou prosklenou zdí, jež vede na zahradu

Foto: Filip Šlapal (10x) a Lukáš Bílek (2x)

Směrem do zahrady je třípodlažní dům zcela prosklený. Z obývacího pokoje i kuchyně lze vstoupit na terasu

Spolupráce klientů a studia ABM architekti začala poměrně netradičně, neboť v době, kdy se majitelé rozhodli stavět, pobývali i s dětmi v cizině. Výsledek je nadchl a s domem jsou čím dál spokojenější.

Článek

Kamarád z oboru poskytl majitelům reference a tipy na tři studia, z nichž již od počátku vynikali ABM architekti. „Architekt sdílel naši filozofii, nejprve vyslechl naši představu, a už při nástřelu prvního návrhu se nám hodně trefil do vkusu. Dal si záležet a od ostatních se výrazně odlišil,“ vzpomíná majitel.

Problematický pozemek

Pozemek se nachází v menší obci západně od Prahy a zároveň v jejím nejvyšším bodě pod přilehlým lesem. „Pozemek byl již tradičně největším oříškem celé realizace. Mám pocit, že ty ideální již nejsou a zbyly jen komplikované, navíc pozoruji stále se zhoršující tendenci. V tomto případě byl pozemek malý, velmi úzký, s jižní stranou orientovanou do ulice a s výhledem do lesa a zahradou na severu,“ vysvětluje architekt Lukáš Bílek.

Tato charakteristika v zásadě určila počáteční koncepci rodinného domu, a sice určitou oboustrannost objektu. Zároveň do návrhu zapracovali nádherné výhledy na široké okolí a bohatě tvarovanou krajinu. „Majitelé se naštěstí již od počátku nebáli důvěřovat odborníkům, počínaje architekty přes technický dozor a stavební firmou konče, a do projektu zasahovali pouze z hlediska uživatelských požadavků,“ říká architekt.

Foto: Archiv studia

Podkroví je zcela ukryto pod rozložitou střechou, která poskytuje rozsáhlé přesahy a zakrývá jak jižní, tak severní terasu

Moderní i tradiční

„Vždy jsme si přáli mít moderní dům, dobře integrovaný do okolní přírody, dostatečně prostorný, nicméně takový, aby nepůsobil předimenzovaně. S vlastním domem jsme dosud neměli žádnou zkušenost, proto jsme požadovali kvalitní materiály i vysoce kvalitně odvedené práce, aby se na něj dlouho nemuselo sáhnout,“ dodává pán domu.

Foto: Archiv studia

Kuchyně je na přání klientů oddělena od obývacího pokoje, u pultu s výhledem na zahradu si mohou vychutnávat kávu

Co se týká interiéru, ani ten neměl být nijak „nabubřelý“. Majitelé toužili po kombinaci přírodních materiálů a skla, které by do domu přineslo hodně světla, a dbali rovněž na rozumnou energetickou náročnost. Dále stanovili počet pokojů a přání na dostatek úložných prostor, vše ostatní nechali v rukou architekta.

Tomu se podařilo všechny požadavky splnit a za použití tradičních materiálů a forem, například sedlové střechy, a bez výrazných designových kreací vznikl solidní a velmi moderní dům se třemi patry a užitnou plochou 350 metrů čtverečních.

Foto: Archiv studia

Uprostřed hlavní obytné místnosti se nachází krb, za ním pak jídelní kout

Využitý suterén i podkroví

Poměrně svažitý terén umožnil částečně zapustit suterén s převážně technickou funkcí včetně garáže a samostatné jednotky správce domu. Úroveň prvního nadzemního podlaží na severu přímo navazuje na vrstevnici svahu, kde byla terénním zářezem vytvořena alespoň menší rovinná plocha zahrady, do níž je dům zcela prosklený a z kuchyně i obývacího pokoje se do ní dá přímo vstoupit.

V západním křídle je umístěno sociální zázemí a dva pokoje pro hosty, v podkroví jsou tři ložnice, sociální zázemí a pracovna. Chodba s dominantním oknem s výhledem na les byla i díky své prostornosti od začátku koncipována jako obytná s knihovnou a je jakousi společenskou místností pro podkroví.

Foto: Archiv studia

Prostornou chodbu v podkroví využívají k odpočinku v křesílkách s výhledem na les, své místo zde našla i knihovna

Přírodní ladění

V exteriéru i interiéru převládají přírodní materiály – vnější a vnitřní stěny jsou obloženy kamenem, uvnitř je pak kámen doplněn dřevem na stěnách i podlahách. Vestavné kusy nábytku včetně kuchyně jsou vyrobené z lakovaných MDF desek.

„Do nedávna jsme v domě žili čtyři, nicméně starší dítě vyrazilo do světa a i mladší už je jednou nohou mimo domov. Dům je ale projektován velmi důmyslně, takže tu ve dvou lidech nebudeme mít pocit nadměrného prostoru, ale zároveň by zde mohlo pohodlně žít i šest lidí, aniž by se cítilo stísněně,“ pochvaluje si majitel.

Foto: Archiv studia

V koupelně si užívají relaxaci v oválné volně stojící vaně. Šedou barvu doplňuje dřevo

Jak se vám třípatrový dům líbí? Co říkáte na výrazné prosklení?

ynezorPumanzeSaNyknalC