Hlavní obsah

Trendy v látkách? Naprostý chaos!

Foto: Messe Frankfurt

Geometrické vzory se zase vracejíFoto: Messe Frankfurt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasika i pěkný mišmaš! To vás čeká, když si půjdete koupit nové povlečení, závěsy či koberce! Trendy v bytovém textilu letos preferují tlumené barvy, geometrické tvary a do módy se vracejí opět pleteniny. To ale ještě není všechno!

Článek

Že už máte dost módních hitů a považujete za nesmysl každý rok měnit barvy a doplňky jen proto, že jsou zde nové styly? Od letošního roku to už zcela neplatí.

Trend: kvalita na dlouhá léta

Na největším a nejvýznamnějším mezinárodním veletrhu bytového textilu Heimtextil, který se konal minulý týden ve Frankfurtu nad Mohanem, byly ze čtyř trendů tři nadčasové s dlouhou životností. O tom, co vyznávají, mluví i jejich názvy: Sobriety – Střízlivost, Utility – Užitečnost a Wilderness – propagující návrat k přírodě.

„Nejde o typické trendy, protože v jejich rámci designéři a výrobci prezentovali barvy a materiály, které charakterizuje kvalita, dlouhá životnost, nadčasovost,  vysoká hodnota a hlavně dokonalá řemeslná dovednost. Takové věci budou sloužit mnohem déle než jeden rok,“ říká Tereza Zelenková z českého zastoupení společnosti Messe Frankfurt.

Foto: Messe Frankfurt

Textilu vládnou přírodní materiályFoto: Messe Frankfurt

Foto: Messe Frankfurt a Veba

Barvy mohou být tlumené i zářivéFoto: Messe Frankfurt a Veba

Foto: Messe Frankfurt

Do módy se vracejí pleteninyFoto: Messe Frankfurt

Změna, která vyjde levně

Že vám určitá změna čas od času vyhovuje a koukat se několik let na stejné závěsy či povlečení by vám připadalo nudné? Ani tak nemusíte měnit kompletní doplňky v bytě. Stačí si čas od času něco přikoupit pro radost a jen to zkombinovat s věcmi, které už máte. Bude to zcela podle dalšího stylu, který se jmenuje Mix Mash. Jeho podstata je jednoduchá: Doplňuje staré věci novými, kombinuje různé vzory a barvy. Pokud jste byli nešťastní z toho, že to u vás doma vypadá podle hesla každý pes jiná ves, nyní se tím netrapte! Fialový koberec, zelené polštáře na pohovce a růžové povlečení jsou od teď díky Mix Mash stylu in!

Foto: Wall

Geometrické vzory najdete i na tapetáchFoto: Wall

Geometrické tvary zůstávají

Mezi vystavujícími firmami se představilo i několik českých značek. Návštěvníci tak mohli opět vidět tapety od designérky Babety Ondrové, která k nim letos přidala látky se stejným vzorem. „Opakuje se na nich motiv z kolekce Basic, pro kterou jsou typické geometrické tvary. Jak bylo často vidět na veletrhu, retro motivy a geometrické tvary stále dostávají přednost například před květinami,“ nabízí další pohled na výstavu Daniela Viktorinová ze společnosti Lavmi.

Geometrické tvary najdete i na povlečení Carreza designérky Jitky Polákové, kterou na Heimtextilu jako novinku prezentovala česká Veba. „Jde o damašek, tedy přírodní a zároveň strukturovaný materiál, takže zcela splňuje i současný požadavek na kvalitu a dlouhou životnost,“ říká Irena Poláková, další designérka firmy, která na Heimtextilu prezentovala červenočernou květovanou kolekci La Rouge. I tato kombinace totiž patří ke stále oblíbené a věčné.

Je sice hezké, že designéři myslí na naši kapsu a nabízejí věci, které vydrží dlouho. Ale dovedete si představit, že byste svému bytu nekoupili ani nový polštářek? Vždyť by to přece byla nuda!

Související témata:

Načítám