Hlavní obsah

Kalendář bydlení 2012: Co a kdy doma dělat?!

Foto: Thinkstock

Chcete-li letos vylepšit své bydlení, začněte práce plánovat už nyníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos už konečně s tím svým bytem něco udělám! Zní přesně takto vaše jediné předsevzetí, které jste si dali? Pak vám poradíme, kdy je na to nejlepší čas. Myslíte si, že ideální je malovat v létě? A okna byste nejraději měnili po prázdninách? Omyl! Ideální čas je úplně jiný!

Článek

Jsou to samozřejmě jenom doporučení pro ideální situaci. Je jasné, že jinak se maluje, když se na takovou akci měsíce připravujete, a jinak, když vás vytopí sousedé a je třeba škodu napravit co nejrychleji. Jestliže ale nespěcháte, zkuste se držet našich rad. Ušetříte si tak spoustu starostí s tím, že budete mít vystěhovaný byt a řemeslník nestříhá přijít, barva na zdech nebude schnout a nábytek druhý den po vašem nákupu o čtvrtinu zlevní. Zde je našich dvanáct doporučení, pro každý měsíc jedno.

Leden: Koukněte se po slevách

Leden zpravidla bývá ve světě bydlení nejklidnější. Mnozí jsou po Vánocích vyčerpaní – a to platí jak pro fyzické a duševní síly, tak pro konta v bankách – a o změnách v bydlení začínají teprve přemýšlet. Ale pokud víte, co doma potřebujete nebo chcete, jděte nakupovat. I na nábytek a doplňky totiž prodejci nabízejí až padesátiprocentní slevy. Můžete tak za nové zařízení ušetřit tisíce.

Totéž platí pro ty, kdo uvažují o nových oknech, dveřích či chtějí vyměnit kotel. Právě nyní mají stavební firmy nejhorší období, a proto nabízejí slevy až několik desítek procent. Zvlášť letošní zima je se svými teplotami pro stavbu a rekonstrukci příznivá, tak proč toho nevyužít?

Připomenutí:Pořídili jste si loni nový byt, dům či jinou nemovitost, případně u nich došlo ke změnám, jako je jiná výměra, změna užívání stavby a podobně – do konce ledna musíte podat na příslušný finanční úřad přiznání k dani z nemovitosti. Jestliže bydlíte stejně jako loni, tato povinnost odpadá.

Foto: Thinkstock

Na malování je ideální čas, dokud se topíFoto: Thinkstock

Únor: Ideální na malování

Plánovali jste na léto malování? Neodkládejte to a zkuste únor. Nejenže to budete mít brzo za sebou a opustí vás zlé sny, jaká že tragédie to na vás čeká, ale podle některých doporučení je ideální malovat právě v zimě. Topí se i v bytech s ústředním topením, v bytě je teplo a barva lépe schne. A co budete dělat v červenci, když venku bude patnáct stupňů a pršet? Navíc při mrazech – takové počasí je prý úplně nejlepší – je venku suchý vzduch, když tedy otevřete na nějakou dobu okno, nátěr se ještě lépe odpaří a stěna rychleji uschne.

Podobně jednoduché to budete mít s tapetováním. Víte, zde je pro vás lepší Malovat, nebo tapetovat?.

Březen: Zkuste to třeba s obklady

Březen je ideální období na nové obklady a dlažby. Firmy už mají v prodeji nové kolekce, které pro rok 2012 připravily, a také řemeslníci ještě nemají velké zakázky venku a přijdou k vám ochotněji. „Podle normy jsou doporučené teploty pro lepení obkladů a dlažeb od pěti stupňů výš, tedy nesmí mrznout,“ říká Pavla Nováková ze společnosti Lassellsberger.

Přesto práce dobře naplánujte, zvlášť když jde třeba o chodbu u vstupních dveří nebo toaletu. Pamatujte, že na podlahu nesmíte 24 hodin stoupat, proto je dobré si řemeslníka objednat před víkendem anebo zajistit přespání u známých. A také pozor, abyste své vytoužené dlaždičky sehnali. „Větší prodejny mají vlastní sklady, tudíž zboží může být obratem k dodání. A když ho nemají, bude u výrobce,“ říká Pavla Nováková. Od domácích se tak k vám dostane během několika dnů, u zahraničních značek ale musíte čekat i několik týdnů.

Duben: Zdokonalte dům zvenku

Jste-li majitelé rodinného domu, nebo staráte-li se aspoň o zábradlí u balkonu, v dubnu je dobrý čas na natírání, různé opravy a zahlazování škod po zimě. Sníh už zpravidla mizí, a vy vidíte, jaké škody zima napáchala. Tedy zda vám teče střechou, loupe se barva na plotu nebo se na terase odlouplo několik dlaždic. Teploty a normy už dovolují provádět různé zednické a lakýrnické práce, a navíc, když dům opravíte nyní, budete se jím déle kochat, než když to odložíte na začátek léta.

Foto: Thinkstock

V květnu se věnujte své zahradě nebo truhlíkůmFoto: Thinkstock

Připomenutí:Nezapomeňte na velikonoční výzdobu! Velikonoční pondělí letos připadá na 9. dubna.

Květen: Je čas vyjít na balkon a zahradu

I když se některé roky dubnové teploty šplhají až ke dvacítce a stromy a mnohé rostliny už budou v plném květu, nejdůležitější období pro zahradu přichází po 15. květnu, tedy po takzvaných zmrzlých mužích. To už můžete s klidným svědomím osadit truhlíky a dát je za okna a na balkony, na terasy vytáhnout bylinky a palmy a na záhonky vysazovat letničky i zeleninu. Pamatujte, že právě v počátku potřebuje zeleň největší péči, proto nezapomínejte nejen na pravidelnou zálivku a přihnojování, ale také ochranu proti škůdcům a parazitům.

Připomenutí:Pokud vaše daň z nemovitosti nepřesáhla částku pět tisíc korun, což se u běžných domů a bytů nestává, měli byste ji zaplatit právě do konce května.

Červen: Zabezpečte dům a byt

Nemůžete se už dočkat prázdnin? Zloději také ne! Červen je tak ideálním termínem k vyřešení zabezpečení bytu a domu a také ke kontrole pojistné smlouvy. Návod, jak na to, najdete v tomto článku.

Červenec a srpen: Ideální na přestavby a rekonstrukce

Tyto dva měsíce jsme spojili do jednoho, neboť jsou si velmi podobné a platí pro ně, že jsou ideální dobou na kompletní rekonstrukce. Děti nechodí do školy a vy si můžete vzít dovolenou a odjet z bytu. To je důležité, protože minimálně týden bude váš byt „mimo provoz" a nebude fungovat toaleta ani voda. Jinak počítejte s tím, že celková renovace trvá minimálně dva týdny, klidně se ale může protáhnout i na šest. Závisí to na přípravě, rozsahu, náročnosti i samotné firmě. Pozor hlavně na 7 největších chyb při rekonstrukci.

Září: Období pro novou kuchyň

Podle statistik jednotlivých prodejců je právě září a podzim období, kdy si většina lidí pořizuje novou kuchyň. Zpravidla už tuší, kolik peněz na ni našetřili, mají po dovolené a hlavně – chtějí to stihnout do Vánoc.

Rekonstrukci kuchyně jsme loni dělali v redakci, a tak vám můžeme poradit: Instalují vám kuchyň? Na tohle pozor!

Foto: Thinkstock

Podzim patří podle prodejců výměně kuchyníFoto: Thinkstock

Říjen: Zkroťte teplo

Máte stará okna, která netěsní a už při mírném větru venku vám doma vlají záclony? Připravujete se o draze zaplacené teplo stejně, jako když máte celou zimu otevřenou ventilačku. Proto neváhejte a co nejdřív si kupte těsnění a škvíry utěsněte! Jeho spodní strana je opatřena samolepicí páskou, kterou stačí odstranit a těsnění nalepit na okno. Jeho cena je kolem desetikoruny. A zde jsou další příklady: Proč vám mizí draze zaplacené teplo?.

Listopad: Věnujte se obýváku

I když se tomu snažíme bránit, nejen výlohy obchodů v tomto měsíci připomínají, že se blíží Vánoce. A mnoho lidí začne přemýšlet, zda by se lépe nekoukalo na pohádky v nové televizi, zda se jim u toho nebude lépe sedět na nové pohovce a jestli se vůbec dá ještě vyčistit koberec! Listopad proto patří obývacímu pokoji a jeho vylepšení.

Sháníte novou a levnou pohovku už teď?  Zde je 10 pohovek za méně než 10 000 korun.

Prosinec: Příprava na Vánoce

Advent letos začíná v neděli 2. prosince a čas do Vánoc zpravidla většina rodin věnuje úklidu a výzdobě domácnosti. I když je to ještě skoro rok, designéři už na konci ledna představí trendy a novinky pro letošní svátky na veletrhu Christmasworld ve Frankfurtu nad Mohanem. Zatím prozradili jediné, že dominantním prvkem budou výrazné barvy!

Tak ať je i váš letošní rok plný barev, a pokud se chystáte jen malovat nebo měníte celou kuchyň, přejeme hodně štěstí!

Reklama

Načítám