Hlavní obsah

Rok po smrti Karla Gotta. Co by jej těšilo a co by nečekal?

Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci loňského roku oslavil Mistr osmdesáté narozeniny. Psal knihu a těšil se na dokument o svém životě. Bohužel ho přemohla vleklá nemoc a 1. října boj s ní prohrál. Jaký byl ten rok od smrti Karla Gotta, z čeho by se nejspíš radoval a co by ho netěšilo?

Článek

Dnes je to přesně rok, co přišel český národ o svého Mistra. Zdravotní problémy trápily Karla Gotta (†80) tři roky. Vloni v září potvrdil, že trpí akutní leukémií. V soukromí své vily na Bertramce, obklopen nejbližšími, vydechl na začátku října naposledy.

Byl milovaný, respektovaný a bylo těžké si představit, že tu jednou nebude. Dát mu sbohem se vydaly desítky tisíc lidí z celého světa, ulice před vilou na Bertramce se spontánně změnila v pietní místo a byla plná svíček a dojemných vzkazů. Bylo znát, že jeho zpěv rozhodně nedělal desítky let radost jen českému publiku.

Co se za ten rok událo, z čeho by měl možná radost a co by ho rmoutilo?

Z mladších dcer by mě radost

Jestli někomu náleží velká poklona, pak je to Ivana Gottová (44). Vdova po Karlu Gottovi ukázala, že má srdce na pravém místě. O svého muže pečovala s láskou do poslední chvíle, po jeho smrti se stáhla i s dcerami do soukromí a pracuje na dokončení jeho memoárů. S veřejností a fanoušky občas komunikuje přes sociální sítě. Netruchlí veřejně, nedává na odiv svůj smutek. A totéž platí o jeho mladších dcerách, Charlotte Elle (14) a Nelle Sofii (12). Z čeho by měl nejen jako zpěvák, ale i pyšný táta velkou radost, je úspěch duetu s Charlotte Ellou Srdce nehasnou, který má na Youtube téměř 50 milionů zhlédnutí.

Ze starších moc ne

V médiích se naopak nějakou dobu často objevovaly dvě starší zpěvákovy dcery, oběma totiž krachlo dost ošklivým způsobem manželství. Dominika Gottová (44) navíc přes média komunikuje s rodinou, se kterou zřejmě v posledních měsících nevychází, a v červenci se neúčastnila ani připomenutí nedožitých 81. narozenin svého otce. To by Gotta jako tátu nepotěšilo.

Foto: Profimedia.cz

Karel Gott přiznával, že starším dcerám nebyl příkladným tátou, ale mladším se věnoval a byl rád, že tíhnou k uměníFoto: Profimedia.cz

Byl by hrdý na umělce

Rok 2020 je jiný rok pro celý svět a koronavirus ovládl naše životy. Mistr by jistě smutně sledoval zavírání divadel a rušení koncertů, on sám celý život pracoval bez větších přestávek a kontakt s fanoušky pro něj byl zásadní. Radost by mu ale určitě udělalo, že to jeho kolegové nevzdávají a hledají nové způsoby, kterak umění předávat. Umělci opět ukázali, že umí přiložit ruku k dílu a šířit dobrou náladu. Ze začátku šili roušky pro lidi nebo pořádali koncerty pod okny domovů důchodců, to by Mistr jistě ocenil.

Foto: Profimedia.cz

Monika Absolonová (44) vždy dávala najevo, jak moc si Karla Gotta váží. A on by si jistě vážil toho, že i během karantény fungovala v divadle Studio DVA a byla s diváky v kontaktu onlineFoto: Profimedia.cz

Opožděné memoáry by ho překvapily

Čím se kromě hudby zabýval Karel Gott v posledních letech? Pracoval na své autobiografii, nechtěl to nechat na jiných. Kniha měla vyjít letos, ale Ivana Gottová nedávno oznámila, že při procházení manželova archivu objevila tolik pokladů, které by podle ní měly v autobiografii být, že se vydání rozhodla odložit. Stejně to dopadlo i s koncerty, které měly v prosinci proběhnout na počest jeho památky, ty jsou odloženy kvůli koronavirové epidemii.

Komu by se nechtělo čekat, může nahlédnout do knihy Zlatá léta s Karlem Gottem, kterou vydal hudebník Jan Žižka (66). Ten hrál v jeho doprovodné kapele a rozhodl se své vzpomínky na 25 let po boku výjimečného umělce sepsat.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodnutí Ivany Gottové odložit vydání memoárů fanoušci chápou a na knihu plnou příhod ze života Mistra se těšíFoto: Profimedia.cz

Film Karel se povedl, není to nuda!

14. července 2020 by Karel Gott oslavil 81. narozeniny. Ač se jich nedožil, dárek dostal. Tvůrci celovečerního dokumentárního filmu Karel v tento den zveřejnili trailer. Film by měl jít do kin 15. října, a protože režisérka Olga Špátová (36) strávila po boku Karla Gotta rok, je jisté, že bude plný unikátních záběrů. Ač mnohonásobný zlatý slavík své soukromí s fanoušky sdílel, takto intimní pohled na jeho život ještě diváci nikdy nedostali. Přál si prý, aby to hlavně nebyla nuda. To rozhodně není.

Foto: Profimedia.cz

Režisérka dokumentu prý obrečela vystřižení mnoha scén, ale věděla, že délka filmu musí být únosná. Chtěla splnit přání Karla Gotta, aby se diváci hlavně baviliFoto: Profimedia.cz

Odešla Eva Pilarová. Už jsou zase spolu...

Svět ho znal skvěle naladěného, ale protože mu velmi záleželo na blízkých, rodině a přátelích, je jisté, že by těžce nesl úmrtí kamarádky, zpěvačky Evy Pilarové (†80). 14. března zemřela legenda české pop music na selhání ledvin. Na jeho pohřbu ještě promluvila, ale o pár dní později již byla v nemocnici a podstupovala lékařský zákrok. V březnu již Česko ochromil strach z nákazy koronavirem a její pohřeb byl velmi komorní. Mezi pozvanými hosty v rouškách nechyběla ani Ivana Gottová. Teď si „Pilarka“ a „Gotťák“ zpívají spolu.

Foto: Profimedia.cz

Jejich písně jsou nesmrtelné, oni dva bohužel neFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám