Hlavní obsah

Rostou po stříhání rychleji? Největší mýty o vlasech, kterým byste neměla věřit

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Konečky si necháváte zastřihovat v domnění, že vám vlasy rychleji porostou, nikdy byste je nerozčesávaly mokré a neprojde u vás žádný šampon, který pořádně nepění? Pak jste podlehly těm nejčastěji omílaným mýtům. A touto trojicí rozhodně nekončíme…

Článek

Vsadíme se, že většinu následujících rad jste samy zaslechly. O vlasové péči se traduje leccos, pravda je ale často někde úplně jinde. Víte, že každé barvení nemusí vaší hřívě automaticky škodit nebo že roztřepeným konečkům pomohou, navzdory reklamám, maximálně tak nůžky?

1. Stříháním k rychlejšímu růstu

Když si necháte každou chvíli zastřihnout konečky, vlasy vám porostou mnohem rychleji! Jestli se s touhle myšlenkou objednáváte ke kadeřníkovi, zklameme vás. Nůžky v tomto případě nemají šanci. „Na růst vlasů nemá stříhání bohužel žádný vliv. Jeho rychlost si neseme v genetické výbavě. Alespoň částečně se dá nicméně ovlivnit speciálními toniky nebo tlakovou masážní stimulací pokožky, kterou budete provádět pravidelně,“ říká kadeřnice Martina Fialová ze salonu Color Lounge by Klier.

Přesto byste se měly s kadeřníkem scházet často. „Bez pravidelného zastřihování se začínají konečky třepit a lámat a v konečném důsledku samovolně upadávají,“ upozorňuje Martina Fialová a doporučuje frekvenci alespoň jednou za šest až osm týdnů.

Když tedy kadeřníka bojkotujete a pak se přimějete k jeho návštěvám, opravdu se může zdát, že vlasy najednou rostou rychleji. Ve skutečnosti jsou ale „jen“ zdravé.

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Zastřihování konečků je důležité. Ale z úplně jiného důvodu, než se tradujeFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

2. Každé barvení škodí

Nebudeme vám mazat med kolem pusy a říkat, že všechny barevné proměny jsou neškodné. Některé dají vlasům samozřejmě zabrat. „Z chemických zásahů je nejvíce ovlivňuje zesvětlování, o takové vlasy byste proto měly nadstandardně pečovat a vždy byste se měly svěřovat do rukou profesionálů,“ zdůrazňuje kadeřnice Martina Fialová.

A u kterých procesů se naopak o kvalitu hřívy bát nemusíte? „S čistým svědomím můžu doporučit takzvané přelivy neboli nepermanentní barvení. Miluji vlasy po přelivu, jelikož jsou krásně lesklé a snadno upravitelné. Přeliv neproniká hluboko do vlasové struktury a ulpívá jen na povrchu nebo těsně pod ním,“ vysvětluje Martina Fialová.

Když to shrneme, sázkou na jistotu je především odborník. „V rukou profesionála se nemusíte o své vlasy bát. Kadeřník má prostředky k tomu, aby vám připravil barvicí směs na míru, upozornil vás na případnou změnu kvality vlasů a také doporučil vhodné produkty na doma, díky kterým zůstane hříva v kondici,“ doplňuje Martina Fialová.

Foto: Dragan Grkic, Shutterstock.com

Barvení = průšvih pro vlasy? Obecně to rozhodně neplatíFoto: Dragan Grkic, Shutterstock.com

3. Bohatá pěna je základ  

Odložily jste naštvaně šampon s tím, že nevytvoří pořádnou pěnu? Pak nejspíš nevíte, díky které látce se tvoří. Za pěnění jsou podle kadeřnice Aleny Gažikové ze salonu Hairborn z velké míry zodpovědné především sulfáty: „Tato průmyslová pěnidla sice vytvářejí s vodou bohatou pěnu, ale také narušují pokožku hlavy a k vlasům jsou velmi agresivní. Skrývají se také v úklidových prostředcích a zubních pastách.“

Od těchto látek se přitom spíše ustupuje. „Sulfátů najdete poslední dobou v profesionálních produktech stále méně. Určitě doporučuji vyhledávat lahvičky bez zkratek SLS – sodium lauryl sulfate – a SLES – sodium laureth sulfate – na obalu,“ doplňuje kadeřnice Alena Gažiková. Velké množství pěny navíc vůbec nevypovídá o tom, jak produkt vlasy čistí – ačkoli míváme tendence to tak cítit.

4. Jedno mytí stačí

Máte pocit, že je dvojité mytí jen chytrý marketingový tah, který vás nutí k větší spotřebě šamponu? Nevěřte tomu. „Obecně je dobré mýt vlasy dvakrát. Poprvé se z nich odstraní největší nečistoty a až podruhé se dokonale dočistí,“ vysvětluje Alena Gažiková a zdůrazňuje, že vlasové vlákno je vždy dobré uzavřít kondicionérem nebo jinou péčí. Výjimku v dvojitém mytí mohou sem tam udělat ženy, které si šamponují vlasy každý den a nepoužívají žádné stylingové přípravky.

5. Mokré vlasy se nečešou

Také jste slyšely, že se mokré vlasy nesmějí za žádných okolností rozčesávat? To platilo možná před příchodem chytrých kartáčů! „Česat se samozřejmě mohou, u zcitlivělých zesvětlovaných vlasů ale postupujte opatrně. Nejprve z nich ručníkem šetrně vymačkejte vodu a dejte pozor, abyste je příliš nedrhly a necuchaly,“ radí kadeřnice Alena Gažiková a dodává: „Poté je opatrně rozčešte vhodným kartáčem, jako je Tangle Teezer, Ikoo nebo plochý kartáč paddle brush, přes který pak vlasy i hezky vyfoukáte.“

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Správným kartáčem můžete vlasy rozčesat hned po spršeFoto: Irina Bg, Shutterstock.com

6. Konečky zacelí olejíček

Nevěřte produktům slibujícím zázračné zacelení roztřepených konečků. Nic podobného není možné. Jediné, co opravdu funguje, je zastřižení a prevence. „Na posílení konečků lze používat kvalitní sérum proti třepení a obrovský význam má i pravidelné zastřihování,“ říká kadeřnice Martina Fialová. Jestli tedy vypozorujete, že vaše konečky nejsou v kondici, hned se objednejte do salonu.

Které rady se vám naopak v boji za krásné vlasy osvědčily? Pište nám! 

Reklama