Hlavní obsah

Rozchodové peklo: Už tě nemiluju, ale budeme přátelé, ano?

Foto: thinkstock

Mohou být lidé po rozchodu dobrými přáteli?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte tuhle rozchodovou větu: Mám tě stále rád, budeme ale jen přátelé, ano? Zamysleli jsme se nad tím, jak to vlastně s porozchodovým kamarádstvím je doopravdy. Mohou být expartneři skuteční přátelé?

Článek

Opravdoví kamarádi se pravidelně stýkají, mají společné koníčky, tráví spolu volný čas. Vždy tu jsou pro sebe, svěřují se jeden druhému, bezmezně si důvěřují. Vlastně něco jako partnerství, ovšem bez sexu. Ale být takovými přáteli, když jste spolu předtím sdíleli i postel, není tak jednoduché, jak se může zdát. Rozhodně nestačí vyslovit tu častou frázi „mám tě rád, ale nemiluji tě. Budeme přátelé.“

Není přátelství jako přátelství

V prvé řadě totiž záleží na tom, co přesně tou větou váš expartner myslí, proč ji říká. Podle kouče partnerských vztahů Lenky Černé z portálu Mujvztah.cz za tím mohou být totiž následující důvody:

  • Nejistota – „Partner si nemusí být jistý tím, že rozchod je správná volba, a nechává si tím takzvaná zadní vrátka," vysvětluje Lenka Černá.
  • Snaha neublížit – „Ten, co druhého opouští, se může bát, aby partnerovi příliš neublížil, a onou větou se snaží celou situaci zmírnit,“ uvádí další možnost Lenka Černá.
  • Pravda – „Samozřejmě ho k vyslovení takovéto věty může vést i opravdový fakt a snaha o toho druhého nepřijít jako o člověka. Opravdu může chtít určitý vztah udržovat i v budoucnosti,“ dodává Lenka Černá.

Jestliže tak váš bývalý partner chce být s vámi kamarád z prvních dvou důvodů, skutečné přátelství z toho nikdy nebude. Docílíte maximálně toho, že budete schopni se občas vidět a chovat se k sobě slušně, i když i to lze v mnoha případech pokládat za obrovský úspěch. „Skutečné a hluboké přátelství vzniká po rozchodu málokdy. Vždyť takové přátelství je základem fungujícího vztahu, takže by to vlastně znamenalo, že se daní dva k sobě skutečně hodili jako partneři. Zároveň si ale myslím, že lidé mohou zůstat přáteli, kteří se občas potkají a mohou si spolu udělat příjemný čas,“ tvrdí Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Ve vztahu toho spolu tolik prožijete... dokážete se nad to jednou povznést?Foto: thinkstock

Možné je všechno

Jakkoli to nebývá běžné, může ale mezi bývalými partnery opravdové přátelství vzniknout. „Často jsou partneři kvalitní dvojice, jen jim to neklape chemicky, sexuálně si nevyhovují. Pro ně je přátelství výbornou alternativou, protože se zachová to dobré a může to šlapat roky,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Samozřejmě na to ale má vliv, za jakých podmínek se rozchod konal. Záleží hlavně na následujícím:

  • Atmosféra – Pokud vašemu rozchodu předcházely velké hádky, vyčítání a obviňování, není to příliš vhodný start pro přátelství. Možná časem, až zapomenete, co nehezkého jste si řekli.
  • Odpuštění – Ten, který je opouštěn, musí dokázat partnerovi odpustit. A to opravdu, z hloubky své duše. „Pokud je někde nějaké zranění, dvojice si neodpustila, přátelství bude jen skomírat a může přejít i do naschválů a vydírání,“ varuje Aleš Kalina.
  • Rehabilitace – Nic nejde hned, a to ani přechod z mileneckého stavu do stavu kamarádského. „Každý potřebuje po rozchodu určitou rehabilitaci, není možné, aby se okamžitě ti dva začali přátelit. Záleží pak na okolnostech rozchodu a povahách jednotlivců, jak dlouhý čas je potřeba,“ říká Lenka Černá.
  • Odmilování– Nejčastějším problémem, proč spolu bývalí partneři nemohou být přáteli, je fakt, že jeden z nich po tom druhém stále touží. Jakmile pořád cítíte lásku, nemá kamarádství cenu, jen si jitříte rány. Třeba se časem odmilujete a všechno bude jinak.

Jak to dopadlo u vás, když vám při rozchodu něco takového partner řekl?

Reklama

Načítám