Hlavní obsah

Rozkrok jako zdroj neštěstí. Kolika lidem se nelíbí?

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

V ideálním světě by všichni měli dokonalou tvář a tělo a byli by se svým vzhledem maximálně spokojení. Jenže to nejde. Příroda každému nadělila podle svého uvážení a navíc platí, že na sebejistotě se musí pracovat – i co se pohlavních orgánů týče. Rozkrok totiž ovlivňuje sexuální štěstí. I to vaše. Nevěříte?

Článek

Vlasy, krk, ruce, břicho nebo prsa, která muže tak fascinují... Ne, nic z toho lidé neřeší tolik jako genitálie, tedy oblast většinou ukrytou pod spodním prádlem. Aspoň to tvrdí britská sexpertka Tracey Cox, podle které je penis nebo vagina hlavním tématem číslo jedna – u hetero i homosexuálů.

„Lidé mi neustále píší a žádají ujištění, že jejich klíny dobře vypadají, mají správnou velikost, tvar, barvu i vůni,“ popisuje zmíněná odbornice na svých stránkách. Jedná se o běžný problém, o kterém se ale moc nemluví.

Problémy s pohlavím

Odvolává se přitom na studii losangeleské společnosti Bespoke Surgical, která se zabývá sexuálním zdravím. Ta zjistila, že bez ohledu na to, s jakou sexualitou nebo pohlavím se ztotožňujete, důvěra v tělo je komplikovaná záležitost. Pokud se vám nelíbí vaše pohlaví, jež podle vás neodpovídá standardům (co na tom, že pocházejí z dobře nasvícených erotických filmů a porna), je váš sexuální život nekvalitní až žalostný. Doprovází ho neochota se svlékat, výčitky, stud, nízké sebevědomí či neschopnost dostatečně se uvolnit a milování si užít. Vyplynulo to z výpovědí 1155 mužů a žen ve věku nad 18 let.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nespokojenost s vlastním pohlavním ústrojím je rozšířený jevFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Malé penisy a povadlé pysky

Přibližně 23 procent mužů si přeje, aby jejich penis byl větší. 38 procent pánů se cítí nepříjemně, když vykonávají malou potřebu na pisoáru a ostatní po nich pokukují. 49 procent žen se obává, že jejich vagina je nějakým způsobem abnormální, většina se přitom odvolává hlavně na stydké pysky a bojí se, že jsou povadlé.

Mají být větší, menší, pevnější? A pak tu jsou také poměrně všední, leč nepříjemné zdravotní potíže. 48 procent žen uvádí, že pokud mají vaginální výtok, připadají si nečisté a trpí nízkým sebevědomím. To jsou dost depresivní informace.

Je 9 druhů vagin

„Úzkost týkající se vzhledu a funkce našich genitálií je velmi rozšířená a je třeba o ní mluvit. Mýty musí být nahrazeny fakty,“ apeluje Tracey Cox. Které informace byste si i vy měli vrýt do paměti?

Lidské genitálie jsou stejně individuální jako každá jiná část těla. Stydkých pysků je přibližně devět druhů – a všechny jsou zcela normální. U penisu existuje typů asi 20, takže ani tady není co řešit. Nejdůležitější však je, jak svůj vlastní klín vnímáte právě vy.

Sex je v hlavě

„Ze svých údajných nedokonalostí vždy můžete vytvořit velký pseudoproblém, což se taky obvykle skutečně stává. Nebo přijmete to, co vám příroda dala, naučíte se s tím pracovat a zkvalitníte svůj sexuální život. Záleží čistě na vás,“ objasňuje britská sexpertka a poukazujte tak na to, že psychika dělá strašně moc. Ve většině případů totiž doopravdy není důvod se znepokojovat.

Kdy s přirozením k lékaři?

Jediná situace, kdy jsou obavy oprávněné, představuje bolest nebo nepohodlí v rozkroku, jako tomu je kupříkladu u Peyronieho choroby, tedy bolestivému zakřivení penisu, nebo vaginismu, kdy je znemožněn jakýkoliv pokus o proniknutí dovnitř do pochvy. Pak je návštěva lékaře opodstatněná. „Jinak jste naprosto normální, přísahám,“ uzavírá Tracey Cox.

Reklama

Načítám