Hlavní obsah

Nemůžete dosáhnout vrcholu? Možná je to v hlavě

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Reklama

Zdaleka ne každé ženě se podaří dosáhnout orgasmu. Některé po kýženém vrcholu touží i léta. Jednou z možných příčin, proč to nejde, může být psychika. Je to častý případ. Jak ji správně naladit?

Článek

Zatímco dříve hrálo prim tělo, v současnosti se lékaři i obyčejní lidé čím dál více zajímají i o duši. Snad nikdo už dnes nepochybuje, že za spoustou fyzických problémů stojí psychika a někde jsou hranice mezi jedním a druhým dost nezřetelné. To se týká i neschopnosti dosáhnout orgasmu.

Proč nemáte orgasmus?

Překážky, které zabraňují orgasmu, jsou různé – může to být nezkušenost, nedostatečná lubrikace, alkohol, krátký sex, hormonální změny v průběhu cyklu, ale také velikost penisu. S některými faktory se dá něco dělat, jiné se ovlivnit nedají. Mezi ty ovlivnitelné patří i psychika.

„Neschopnost dosažení orgasmu může být dána psychickými bloky. Ty mají různý charakter, od strachů, úzkostí, traumat až po neschopnost se uvolnit,“ vyjmenovává psycholožka Alexandra Hrouzková.

Pomoci vám může psychoterapie, hypnoterapie, ale třeba i prostý nácvik masturbace a poznávání vlastního těla. Hrouzková zdůrazňuje mnohočetné nuance, které vytvářejí lidskou sexualitu, i to, že některé ženy mají první orgasmus s partnerem až v důvěrnější fázi vztahu, popřípadě až po porodu. Ovšem pozor, jiné ženy to mají naopak a vzrušuje je nezávazný anonymní sex.

Z íránské studie provedené roku 2018, která zkoumala problémy s dosažením orgasmu u 452 žen, vyplývá, že mezi nejčastější psychologické bariéry dosažení orgasmu patří: stydlivost a nespokojenost s vlastním tělem, neschopnost dostatečně se na sex koncentrovat, strach z těhotenství a samotné obavy z nedosažení orgasmu. Dále úzkosti či deprese nebo strach ze ztráty kontroly nad situací.

Stydlivost  

Hledat ženu, která je se sebou na sto procent spojená, by bylo stejné jako hledat jehlu v kupce sena. Stydlivost ale nikdy ke skvělému sexu nevedla. Když je žena nahá, většinou připadá mužům krásná a vzrušující bez ohledu na to, zda má pár kilo navíc. A taky se dá leccos zamaskovat – světlem svíček nebo rafinovaným spodním prádlem.

Zábrany můžete postupně odhazovat už během dne. Kromě fyzické stimulace totiž pomáhá i ta slovní. Trénovat na večer můžete mnohem dřív, a to třeba koketováním prostřednictvím zpráv.

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Stydlivost by v sexu neměla dostat prostorFoto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Neschopnost koncentrace 

„Ženy se potřebují na prožitek soustředit a soustředění udržet. Vzhledem k tomu, že ženský mozek umí hrát takzvanou simultánku, stává se, že ženu ze vzrušení vyruší myšlenka na to, že není nakoupeno na další den nebo vědomí, že za zdí ložnice spí malé dítě,“ vysvětluje sexuoložka Hana Fifková.

Některé studie také naznačují, že ženy, které pravidelně meditují, mají větší šanci na dosažení orgasmu a intenzivnější prožitek při sexu. Pomoci k vytěsnění okolních myšlenek může i romantická hudba, aromalampa s uklidňující vůní, popřípadě můžete partnera požádat o uvolňující masáž. A děti? Ty může jednou týdně pohlídat babička.

Strach z těhotenství 

Některé ženy může držet zpátky strach z případného těhotenství. Pro vlastní klid můžete kombinovat různé metody antikoncepce. Tedy třeba pilulky a kondom.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Obava z těhotenství může být jednou z příčin nedosažení orgasmuFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Posedlost kontrolou 

Patříte k ženám posedlé kontrolou? Jenže v sexu to nemusí fungovat. Je lepší nebýt za každé situace generálem a prostě se uvolnit. Orgasmus je totiž o psychickém i fyzickém uvolnění a rozhodně nejde o projev slabosti. Trénovat schopnost vzdát se kontroly nad situací můžete například různými sexuálními rolemi, kdy se jeden z partnerů dostane do podřízené pozice.

Opačným extrémem je ovšem i přílišná pasivita, která vás na vrchol patrně také nedovede. „Žena by měla vědět, co se jí líbí a co k dobrému milování potřebuje. Neměla by očekávat, že to partner nějak zařídí, ale aktivně se podílet,“ připomíná Hana Fifková.

Obavy ze zklamání 

Některé faktory se vracejí jako bumerang. Urputná snaha o orgasmus a přílišné soustředění mohou být ve výsledku kontraproduktivní. Opět to chce se více uvolnit a vzít na vědomí, že když to nevyjde, nejde o žádnou tragédii. Pokusů máte za život mnoho.

Úzkost či deprese 

Když je žena v tenzi a v psychické nepohodě, většinou se jí nedaří mít orgasmus. V tomto ohledu je důležité začít pátrat po příčinách – může to být například úzkost či deprese. Porada s odborníkem v podobě sexuologa či psychologa rozhodně není od věci.

Když muž nevyvrcholí 

Přestože muži mají se vzrušivostí a orgasmem menší obtíže než ženy, někdy to prostě nevyjde. A neznamená to, že už se mu nelíbíte. „I u mužů hrají roli psychické faktory, třeba stres v práci může vést ke sníženému sexuálnímu apetitu,“ uvádí Alexandra Hrouzková.

Reklama

Načítám