Hlavní obsah

Bolest v pochvě: Co za tím může být a proč ji nepřehlížet?

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přichází náhle, může být bodavá, tupá a každopádně je nepříjemná. Bolest v pochvě trápí řadu žen a může mít řadu příčin. Když pomineme divoký sex, po kterém bolest rychle přejde, může být předzvěstí zdravotního problému. Proč vzniká a musíte kvůli ní k lékaři?

Článek

Vagina je citlivá oblast náchylná k infekcím a dalším stavům, které mohou působit bolest. Takové potíže jsou velmi intimní, a proto je pochopitelně nepříjemné o nich mluvit. Pochva je ale jako každá jiná část vašeho těla a gynekologové nebo sexuologové jsou na řešení potíží s ní souvisejících zvyklí. Proto pokud vás bolest skutečně trápí, neměly byste se za to stydět. Co může být na vině?

1. Těhotenství

Nejste těhotná? Bolest vaginy je v počátku těhotenství poměrně běžná a může dokonce vystřelovat až ke kyčlím a do třísel. Je způsobena rozpínáním dělohy, která se přizpůsobuje rostoucímu plodu. Pro všechny případy je ale lepší o ní gynekologa informovat, aby vás vyšetřil a vyloučil jiné možné příčiny.

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Na vině může být těhotenství, kdy se děloha rozpíná, aby se přizpůsobila rostoucímu dítětiFoto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

2. Algopareunie

Cítíte někdy bolest při sexu nebo po něm? Takovému stavu se říká algopareunie. Na vině může být vaginální suchost, svalové křeče, kvasinkové infekce, menopauza nebo i parfémovaná mýdla či stres, úzkosti a deprese.

„Jednou z příčin může být i pružná a přetrvávající panenská blána, která se při prvním pohlavním styku neprotrhne. V tomto případě je často nutný drobný chirurgický zákrok,“ informuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z Centra MEDIOL v Olomouci. K nápravným opatřením patří užívání lubrikačního gelu a estrogenových krémů, procvičování svalů pánevního dna, práce se stresem a napětím, třeba pomocí jógy, meditace a dalších.

3. Vaginismus

Vaginismus je sexuální porucha, která se projevuje výraznou bolestí při zavedení čehokoliv do poševního vchodu – vibrátor, penis, ale i prst. Takové ženy tedy mohou mít problém třeba i se zavedením tamponu. „Když se naplno projevuje, znemožní pohlavní styk. Negativní postoj ke každé penetraci poševního vchodu vyžaduje pracný nácvik uvolnění pochvy,“ vysvětluje docent Jaroslav Zvěřina, předseda Sexuologické společnosti České lékařské společnosti.

Foto: Siriluk ok, Shutterstock.com

Infekce mohou napadnout vaječníky, vejcovody a dělohu a způsobit neplodnostFoto: Siriluk ok, Shutterstock.com

4. Kvasinkové infekce, chlamydie, kapavka

Vaginální bolest může být i příznakem zánětu. „Pokud je důvodem infekce, měla by být léčena včas. Dlouhodobé přecházení a neodborná léčba může často vést do chronického stadia a poškozená sliznice je neustále drážděná a bolí,“ upozorňuje doktor Turčan.

U kvasinkové infekce se k bolesti pochvy přidává úmorné svědění, pálení, zarudnutí a výtok. Ten se také objevuje u kapavky, kdy je děložní hrdlo navíc potažené hnisem. U chlamydií se objevuje svědění a bolest, která může přejít i do podbřišku, pálení při močení a krvácení mezi periodami i po sexu. Pokud se zánět neléčí, může skončit i neplodností.

5. Vulvodynie

Za silnými bolestmi v oblasti vulvy může stát i zákeřná vulvodynie. Bolest může mít podobu řezání, píchání nebo pulzování. Příčinu se dosud nepodařilo odhalit – vyprovokovat ji může sexuální aktivita, tampon, těsné spodní prádlo nebo také vůbec nic. Aby bylo vulvodynii možné diagnostikovat, musí trvat alespoň 3 měsíce. Léčba probíhá individuálně pomocí tišících léků a speciálních krémů.

6. Endometrióza 

Při tomto onemocnění děložní sliznice roste mimo dělohu, třeba ve vejcovodech, vaječnících, močovém měchýři nebo střevech. Tyto okrsky tkáně během menstruace krvácejí stejně jako výstelka dělohy, což může mít řadu neblahých důsledků. Patří mezi ně vznik jizev a srůstů nebo neplodnost. Ani tady nejsou příčiny vzniku jasné, odborníci zmiňují důvody genetické, hormonální a imunologické. Endometriózu nelze zcela vyléčit, k mírnění bolesti se podávají analgetika, hormonální přípravky a doplňky stravy.

Jak bolest řešit

V případě vaginální bolesti nejde o problém, který byste měly ignorovat a doufat, že sám od sebe zmizí. Pokud tedy v této oblasti opakovaně pociťujete ostrou bodavou bolest nebo jakékoliv výraznější nepohodlí, hoďte stud za hlavu a vydejte se ke gynekologovi nebo sexuologovi.

Infekci se dá předejít správnou hygienou. Myjete se správně po sexu?

Reklama

Načítám