Hlavní obsah

Rozvod očima dětí: Jak jim to usnadnit a chovat se férově

Foto: istockphoto

Jak zařídit, aby dítě rozchod pochopilo a netrpělo jím?Foto: istockphoto

Nezáleží na tom, zda jste manželé, rozchod rodičů je pro děti vždy velmi složité období, v němž potřebují situaci rozumět, vědět, co je čeká, a cítit lásku obou rodičů. Pokud se však máma s tátou milovat přestali, bývá to hodně těžké. Jak tedy zařídit, aby dítě rozchod pochopilo a netrpělo jím?

Článek

„Jedním z našich cílů je, aby rozcházející se rodiče nevedli soudní pře o vlastní děti, ale nalezli společnou dohodu. Aby o budoucnosti svých dětí rozhodovali sami a nenechávali to na soudcích. V tom však rodiče potřebují podporu a pomoc, aby se naučili domlouvat se v zájmu společného dítěte,“ popisuje Ivana Tykač, která spolu s manželem Pavlem v roce 2012 založila společnost Women for Women, jejíž projekt Servis vztahů provozuje Poradnu pro rodiče – rozvod očima dětí, která se v tomto ohledu snaží včas naučit rodiče, jak komunikovat s dítětem, kdy a co říct i jak vnímat dětský pohled a připravit dítě na rozchod.

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Děti potřebují cítit lásku obou rodičůFoto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

V poradně rozcházejícím se rodičům často říkají, že nejde o soutěž, o to, kdo je lepší a kdo si z dítěte utrhne víc. Děti naopak potřebují cítit lásku obou rodičů, porozumět situaci a vědět, co je čeká. Jedině tak je možné je uchránit před negativními dopady, mnohdy až traumaty.

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Děti si často dávají rozchod za vinuFoto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Děti si totiž často dávají rozchod za vinu, prožívají úzkosti, deprese, cítí zlobu i vztek. Je třeba dát jim čas, prostor pro zpracování emocí, nezakazovat jim je, nehanit je za ně. Potřebují pochopit, co pro ně nová situace znamená a jak budou teď fungovat ve vztahu s tátou a mámou.

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Důležité je proto znát potřeby svých dětíFoto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Jak to vidí dítě

Důležité je proto znát potřeby svých dětí, vědět, co jim prospívá a co naopak škodí. K tomu velmi dobře pomáhá podívat se na svět dětskýma očima. Jak tedy zní základní rady?

„Neposílejte si po dětech vzkazy a zvlášť ne ty ošklivé. Nebuďte smutní, když dítě odchází k druhému z rodičů. Nedělá to schválně, a kdyby mohlo, je nejraději pořád s vámi oběma. Je také dobré nenutit dítě, aby se vám hlásilo, když je právě s druhým rodičem. Už tak se musí vyrovnat s tím, že má najednou dva domovy, a musí je správně oddělovat, aby se ve svém životě dokázalo vyznat,“ dodává Ivana Tykač.

Foto: Anna Kovačič

Ivana TykačFoto: Anna Kovačič

Dále je podle odborníků poradny velmi přínosné, když si rodiče nepředávají dítě jako balík, ale dokážou si aspoň chvíli povídat. Na dítě čas s oběma rodiči působí jako balzám. Pokud by to však bylo příliš náročné, je dobré si dítě předávat ve škole, školce nebo u přátel.

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Jak tedy zní základní rady? Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Dopřejte mu také dostatek kontaktu s kamarády a nemluvte s ním a hlavně před ním o věcech, kterým nemusí rozumět a může si je i špatně vyložit.

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Musí se vyrovnat s tím, že mají najednou dva domovyFoto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Zásadní je také ponechat v životě dítěte co nejvíce věcí tak, jak byly. Vůbec s ním nemusíte zkoušet každý víkend něco nového. Bohatě postačí, když se mu budete prostě jen věnovat a klidně posté hrát tu samou hru.

Reklama

Načítám