Hlavní obsah
2,9
(283)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Vrstva křehkého těsta a navrch pořádná čepice nadýchaného sněhu s rybízem. Kombinace kyselého ovoce se sladkým sněhem je neodolatelná. Tohle je zkrátka top záležitost letního pečení.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 4 ks žloutků
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové kůry
K dokončení
  • 4 ks bílku
  • 200 g cukru krupice
  • 500 g červeného rybízu
Článek

Postup

01.

Rybíz propláchněte a oberte na kuličky. Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, žloutky a pokrájené máslo. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.

02.

Těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj přendejte. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 15 minut.

03.

Z bílků ušlehejte sníh. Postupně po částech přidávejte cukr. Šlehejte, až vznikne tuhý sníh, který tvoří po vytažení metly špičky. 

04.

Do sněhu opatrně zamíchejte rybíz. Vytáhněte z trouby předpečený korpus. Rozetřete na něj bílkovou směs, vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut při stejné teplotě. Poté ji stáhněte na 160 stupňů a pečte dalších 20 minut. 

05.

Koláč nechte zcela vychladnout a pak ho nakrájejte na řezy. 

Koláče z letního ovoce jsou vždycky dobré. A tyhle dva zvlášť: Jemný tvarohový hrnkový koláč s třešněmi a sypaný koláč s hruškami

Reklama

Související témata:

Načítám