Hlavní obsah
2,8
(264)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Vrstva křehkého těsta a navrch pořádná čepice nadýchaného sněhu s rybízem. Kombinace kyselého ovoce se sladkým sněhem je neodolatelná. Tohle je zkrátka top záležitost letního pečení.

20 min.
Příprava
20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
Na dohotovení
  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 500 g červeného rybízu
Článek

Postup

01.

Rybíz propláchněte a oberte na kuličky. Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, žloutky a pokrájené máslo. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.

02.

Těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj přendejte. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 15 minut.

03.

Z bílků ušlehejte sníh. Postupně po částech přidávejte cukr. Šlehejte, až vznikne tuhý sníh, který tvoří po vytažení metly špičky. 

04.

Do sněhu opatrně zamíchejte rybíz. Vytáhněte z trouby předpečený korpus. Rozetřete na něj bílkovou směs, vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut při stejné teplotě. Poté ji stáhněte na 160 stupňů a pečte dalších 20 minut. 

05.

Koláč nechte zcela vychladnout a pak ho nakrájejte na řezy. 

Koláče z letního ovoce jsou vždycky dobré. A tyhle dva zvlášť: Jemný tvarohový hrnkový koláč s třešněmi a sypaný koláč s hruškami

Reklama