Hlavní obsah
3,2
(167)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Křupavá zelenina, krásně šťavnaté kuře a výrazná omáčka s arašídy – to je jen část důvodů, proč milovat kung pao. Přípravu zvládnete za pár minut a pak už jen vše zprudka opečete. Zeleninu můžete dát pokaždé jinou a stejně tak zvolit přílohu: nudle, rýži nebo i špagety.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 450 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce vína
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 lžic oleje
Omáčka
  • 3 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 špetka chilli
  • 4 stroužky česneku
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
Pro zdravější verzi přidejte
  • 700 g čerstvé zeleniny
K podávání
  • 1 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

01.

Maso očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a smíchejte s vajíčkem, sójovou omáčkou, škrobem a vínem. Tradičně se dává rýžové, ale nic nezkazíte ani sherry nebo bílým vínem. Nechte odležet, než si připravíte zeleninu.

Foto: Greta Blumajerová

Místo kuřecích prsou zkuste šťavnatější (a levnější) stehenní řízkyFoto: Greta Blumajerová

02.

Česnek, zázvor a chilli (čerstvé či sušené, množství dle chuti) najemno nasekejte a jarní cibulku pokrájejte na šikmá kolečka. Pro odlehčení můžete přidat i další zeleninu: bok čoj, mrkev a papriku, ale hodí se i brokolice, cibule, pórek, lusky nebo třeba žampiony. Zeleninu taktéž pokrájejte.

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte zeleninu, kterou máte rádi a máte ji po ruceFoto: Greta Blumajerová

03.

Nyní ve woku nebo velké pánvi rozpalte dostatek oleje (prima je přidat trochu arašídového nebo sezamového) a kuře na něm opravdu hodně zprudka opečte, aby se zatáhlo. Děrovanou lžící ho vyndejte stranou.

Foto: Greta Blumajerová

Naložené maso hodně zprudka opečteFoto: Greta Blumajerová

04.

Pokud nedáváte zeleninu, přeskočte k dalšímu kroku, jestli ano, zprudka ji na výpeku z masa opečte také.

Foto: Greta Blumajerová

A ve stejné pánvi pak orestujte i zeleninuFoto: Greta Blumajerová

05.

Mezitím si v 250ml hrnku smíchejte škrob, sójovou omáčku, ocet, cukr nebo med (tradičně se dává mnohem více, ale množství klidně upravte), pořádnou dávku čerstvě mletého bílého pepře a tolik vody, aby byl hrnek plný.

Foto: Greta Blumajerová

Suroviny na omáčku dobře promíchejteFoto: Greta Blumajerová

06.

Když je zelenina na skus, přidejte jarní cibulku, česnek, chilli a zázvor, minutu či dvě restujte a do pánve vraťte maso.

Foto: Greta Blumajerová

Nyní do pánve přijde zbytek ingrediencí a odložené masoFoto: Greta Blumajerová

07.

Zalijte připravenou omáčkou, několik minut provařte do zhoustnutí a vmíchejte hrst arašídů a své oblíbené nudle: čínské vaječné, špagety nebo jako já domácí nudle biang biang. Prohřejte a podávejte posypané sezamem, jarní cibulkou nebo dalšími arašídy.

Foto: Greta Blumajerová

Omáčka během několik minut zhoustne a vše se společně prohřejeFoto: Greta Blumajerová

Tip: Jídlo je variabilní a funguje i s krůtou či vepřovým (to je ale lepší naložit až den předem) a zeleninou, jakou máte zrovna po ruce. Místo nudlí servírujte klidně s rýží.

Co vaříte, když chcete do 20 minut stihnout celé jídlo i s přílohou a zeleninou? Já nedám dopustit na kari z červené čočky, vajíčka na všechny způsoby a kuře na víně s orzem.

Načítám