Článek
Postup
Krok 1: Maso očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a smíchejte s vajíčkem, sójovou omáčkou, škrobem a vínem. Tradičně se dává rýžové, ale nic nezkazíte ani sherry nebo bílým vínem. Nechte odležet, než si připravíte zeleninu.
Místo kuřecích prsou zkuste šťavnatější (a levnější) stehenní řízky
Krok 2: Česnek, zázvor a chilli (čerstvé či sušené, množství dle chuti) najemno nasekejte a jarní cibulku pokrájejte na šikmá kolečka. Pro odlehčení jsem přidala i další zeleninu: bok čoj, mrkev a papriku, ale hodí se i brokolice, cibule, pórek, lusky nebo třeba žampiony. Zeleninu taktéž pokrájejte.
Přidejte zeleninu, kterou máte rádi a máte ji po ruce
Krok 3: Nyní ve woku nebo velké pánvi rozpalte dostatek oleje (prima je přidat trochu arašídového nebo sezamového) a kuře na něm opravdu hodně zprudka opečte, aby se zatáhlo. Děrovanou lžící ho vyndejte stranou.
Naložené maso hodně zprudka opečte
Krok 4: Pokud nedáváte zeleninu, přeskočte k dalšímu kroku, jestli ano, zprudka ji na výpeku z masa opečte také.
A ve stejné pánvi pak orestujte i zeleninu
Krok 5: Mezitím si v 250ml hrnku smíchejte škrob, sójovou omáčku, ocet, cukr nebo med (tradičně se dává mnohem více, ale množství klidně upravte), pořádnou dávku čerstvě mletého bílého pepře a tolik vody, aby byl hrnek plný.
Suroviny na omáčku dobře promíchejte
Krok 6: Když je zelenina na skus, přidejte jarní cibulku, česnek, chilli a zázvor, minutu či dvě restujte a do pánve vraťte maso.
Nyní do pánve přijde zbytek ingrediencí a odložené maso
Krok 7: Zalijte připravenou omáčkou, několik minut provařte do zhoustnutí a vmíchejte hrst arašídů a své oblíbené nudle: čínské vaječné, špagety nebo jako já domácí nudle biang biang. Prohřejte a podávejte posypané sezamem (dala jsem černý), jarní cibulkou nebo dalšími arašídy.
Omáčka během několik minut zhoustne a vše se společně prohřeje
Tip: Jídlo je variabilní a funguje i s krůtou či vepřovým (to je ale lepší naložit až den předem) a zeleninou, jakou máte zrovna po ruce. Místo nudlí servírujte klidně s rýží.
Co vaříte, když chcete do 20 minut stihnout celé jídlo i s přílohou a zeleninou? Já nedám dopustit na kari z červené čočky, vajíčka na všechny způsoby a kuře na víně s orzem.