Hlavní obsah

Rychlá večeře s masem i zeleninou: kuřecí kung-pao s nudlemi

Hodnocení:
(89)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Křupavá zelenina, krásně šťavnaté kuře a výrazná omáčka s arašídy – to je jen část důvodů, proč milovat kung pao. Přípravu zvládnete za pár minut a pak už jen vše zprudka opečete. Zeleninu můžete dát pokaždé jinou a stejně tak zvolit přílohu: nudle, rýži nebo i špagety.

Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 450 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vína
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • olej
Na omáčku
  • 3 jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • chilli
  • 4 stroužky česneku
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • pepř bílý mletý
  • pražené nesolené arašídy
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
Pro zdravější verzi přidejte
  • 700 g čerstvé zeleniny
K podávání
  • sezamová semínka
Článek

Postup

Krok 1: Maso očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a smíchejte s vajíčkem, sójovou omáčkou, škrobem a vínem. Tradičně se dává rýžové, ale nic nezkazíte ani sherry nebo bílým vínem. Nechte odležet, než si připravíte zeleninu.

Foto: Greta Blumajerová

Místo kuřecích prsou zkuste šťavnatější (a levnější) stehenní řízky

Krok 2: Česnek, zázvor a chilli (čerstvé či sušené, množství dle chuti) najemno nasekejte a jarní cibulku pokrájejte na šikmá kolečka. Pro odlehčení jsem přidala i další zeleninu: bok čoj, mrkev a papriku, ale hodí se i brokolice, cibule, pórek, lusky nebo třeba žampiony. Zeleninu taktéž pokrájejte.

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte zeleninu, kterou máte rádi a máte ji po ruce

Krok 3: Nyní ve woku nebo velké pánvi rozpalte dostatek oleje (prima je přidat trochu arašídového nebo sezamového) a kuře na něm opravdu hodně zprudka opečte, aby se zatáhlo. Děrovanou lžící ho vyndejte stranou.

Foto: Greta Blumajerová

Naložené maso hodně zprudka opečte

Krok 4: Pokud nedáváte zeleninu, přeskočte k dalšímu kroku, jestli ano, zprudka ji na výpeku z masa opečte také.

Foto: Greta Blumajerová

A ve stejné pánvi pak orestujte i zeleninu

Krok 5: Mezitím si v 250ml hrnku smíchejte škrob, sójovou omáčku, ocet, cukr nebo med (tradičně se dává mnohem více, ale množství klidně upravte), pořádnou dávku čerstvě mletého bílého pepře a tolik vody, aby byl hrnek plný.

Foto: Greta Blumajerová

Suroviny na omáčku dobře promíchejte

Krok 6: Když je zelenina na skus, přidejte jarní cibulku, česnek, chilli a zázvor, minutu či dvě restujte a do pánve vraťte maso.

Foto: Greta Blumajerová

Nyní do pánve přijde zbytek ingrediencí a odložené maso

Krok 7: Zalijte připravenou omáčkou, několik minut provařte do zhoustnutí a vmíchejte hrst arašídů a své oblíbené nudle: čínské vaječné, špagety nebo jako já domácí nudle biang biang. Prohřejte a podávejte posypané sezamem (dala jsem černý), jarní cibulkou nebo dalšími arašídy.

Foto: Greta Blumajerová

Omáčka během několik minut zhoustne a vše se společně prohřeje

Tip: Jídlo je variabilní a funguje i s krůtou či vepřovým (to je ale lepší naložit až den předem) a zeleninou, jakou máte zrovna po ruce. Místo nudlí servírujte klidně s rýží.

Co vaříte, když chcete do 20 minut stihnout celé jídlo i s přílohou a zeleninou? Já nedám dopustit na kari z červené čočky, vajíčka na všechny způsoby a kuře na víně s orzem.

ynezorPumanzeSaNyknalC