Hlavní obsah

Domácí nudle bez strojku. Naučte se čínské biang biang

Hodnocení:
(82)
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Biang biang se tyto čínské nudle jmenují podle zvuku, které těsto vydává při dopadu na pracovní plochu. A i pokud nejste zrovna fanda domácí výroby těstovin, slibuji vám, že vás recept překvapí svou jednoduchostí a nudle zase svou skvělou chutí. Navíc nepotřebujete ani žádné speciální pomůcky!

Ingredience pro:
3 porce
Na nudle
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g vody
  • 1/4 lžičky soli
  • olej
Na omáčku
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička rýžového octa
Článek

Postup

Krok 1: Mouku, vodu a sůl propracujte. Nevadí, pokud v těstě zůstanou hrudky, po odležení půjde zpracovat hezky dohladka.

Krok 2: Přikryjte, nechte 15 minut odpočinout, a poté znovu rukama hněťte do podoby hladkého těsta.

Krok 3: Rozdělte na 8 kousků, z každého naolejovanýma rukama vypracujte váleček jako ve videu, přetáhněte fólií a nechte alespoň 3 hodiny (nebo klidně do druhého dne) odležet.

Krok 4: Rukama nebo válečkem těsto zploštěte, hůlkou nebo třeba hranou prkénka naznačte střed a těsta pak vytahujte do podoby dlouhého hada. Střed poté rozdělte (je to snazší, než se zdá – stačí se podívat na video v úvodu článku) a těsto vytahujte na dlouhé nudle. Je pěkně pružné, takže se s ním opravdu dobře pracuje a perfektně si vystačíte i bez válečku.

Krok 5: Stejně postupujte se zbylými válečky. Nudle pak vařte na dvě části asi minutu v osolené vroucí vodě.

Krok 6: Podávat můžete s oblíbenou omáčkou nebo jako já s chilli olejíčkem: nasekaný česnek smíchejte se sezamem, chilli (množství upravte dle své snášenlivosti ostrého), nasekanou jarní cibulkou a olejem. Skvělý je arašídový, sezamový i klasický slunečnicový. Krátce opečte, aby se česnek rozvoněl a cibulka změkla, a vmíchejte sójovou omáčku a ocet.

Krok 7: Omáčku provařte a nudle jí přelijte.

Tip: Pro sytější verzi přidejte během restování asi 300 g mletého vepřového. A naopak pro zdravější variantu servírujte s napařeným bok choy, mrkví, lusky či jinou zeleninou.

Politika stranou, jestli se rádi inspirujete čínskou kuchyní, určitě vyzkoušejte i naše oblíbené plněné knedlíčky, pikantní minutkovou krkovici nebo voňavé čínské nudle s mletým vepřovým.

ynezorPumanzeSaNyknalC