Hlavní obsah
3,4
(122)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pár kousků dokřupava vypečené slaniny dodává tomuhle jednoduchému salátu neodolatelnou chuť. Hodí se jako rychlá večeře, oběd do krabičky do práce nebo pohoštění na piknik. Nejlíp chutná, když ho necháte chvíli rozležet v chladu.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 300 g těstovin
  • 3 rajčata
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 půlka salátové okurky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce kaparů
  • 5 plátků slaniny
Na zálivku
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 lžíce jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Na dozdobení
  • 2 lžíce petrželky
Článek

Postup

01.

Uvařte těstoviny na skus podle návodu na obalu. Nejvíc se hodí krátké tvary a opravdu se je snažte nerozvařit. Uvařené sceďte, krátce propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout, nejlépe rozprostřené v jedné vrstvě, aby se neslepily. Jak správně uvařit těstoviny?

02.

Na suché nepřilnavé pánvi nebo pod grilem v troubě opečte plátky slaniny dokřupava, potrvá to asi pět minut. Dejte zchladnout na papírové ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Víte, jak rychle opéct slaninu a oloupat rajčata bez vody? 

03.

Tři pěkná velká masitá rajčata nařežte proti stopce do kříže, spařte vařící vodou a oloupejte. Semínka odstraňte lžičkou a dužinu nakrájejte na malé kostky. Řapíky celeru opláchněte, škrabkou na zeleninu tence oloupejte a pokrájejte na jemné plátky. Okurku oloupejte, odstraňte lžičkou semínka a nakrájejte na kostičky.

04.

Ve velké míse dobře promíchejte suroviny na zálivku, přidejte i okapané a jemně nasekané kapary a najemno nakrájenou cibulku.

05.

K zálivce přidejte těstoviny a zeleninu a zlehka promíchejte. Nechte chvíli rozležet v chladu. Před podáváním nakrájejte nebo nalámejte vypečenou slaninu na kousky a ozdobte vrch salátu. Přidat můžete i hrst nasekané petrželové natě.

Tip: Tohle je recept na vydatné „chlapácké“ jídlo s převahou těstovin. Pro lehčí verzi můžete výrazně zvýšit podíl zeleniny, pro větší křupavost přidejte i kostičky barevné papriky.

Reklama