Hlavní obsah

S chlapem do poradny... nikdy!?

Foto: blogs.nyu.edu

Málokdo se odhodlá navštívit odborníkaFoto: blogs.nyu.edu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi námi všeobecně panuje názor, že partnerské poradny jsou k ničemu anebo se do nich vypravují jen aktéři nejtragičtějších případů, kterým jinak pomoci nejde. Ale je to skutečně pravda? Kdy je opravdu čas k návštěvě odborníka?

Článek

Partnerskou krizí, menší či větší, si projde nejeden pár. Někdo řeší hádky přes své známé, jiný to rovnou zabalí a někdo dá na rady odborníků. Proč jsou poradny až na posledním místě? „Proč lidé dávají přednost vlastnímu řešení před odbornou pomocí? Myslím, že je to obecný lidský postoj. Netýká se to jen manželských poraden, ale psychologů obecně,“ upozorňuje Mgr. Ludmila Haňková, specialistka z manželské poradny, kterou mimochodem můžete oslovit i na našem portálu v Manželské poradně v rubrice Sex a vztahy. Není divu. Kdo z nás by si chtěl přiznat, že si neumí sám v životě poradit. Kromě toho, že to není vůbec snadné, zraňuje to i naše sebevědomí. U manželských poraden je to ještě horší. Přiznat totiž někomu, že nezvládám manželství, partnera nebo výchovu dětí, pro mnohé z nás znamená ostudu.

Proč se bojíme odborníků?

„Podle mého názoru to ovšem není hlavní problém, proč lidé nevěří partnerským poradnám. Mnohem více se na tomto postoji podílí obvykle neuvědomovaný strach. Většinou je to obava z velkých změn, které bude muset klient uskutečnit pro zlepšení situace, strach z možného odhalení vlastních chyb a také strach z hodnocení vztahu a vlastní osobnosti psychologem-poradcem,“ objasňuje problém Ludmila Haňková. Většina z nás si období krize a problémy ve vztahu dobře uvědomuje, stejně jako to, že to doma nefunguje tak, jak má, což potvrzuje i odbornice, ale popíráme tuhle skutečnost především sami před sebou. Uklidňujeme se slovy, že kamarádka nebo sousedka také nemá ideální vztah nebo že všichni muži jsou stejní, což se dá tvrdit i o ženách.

„Skrýváme tím vnitřně právě onu úzkost ze změn, těžké práce, nutnosti měnit i své chování a samozřejmě i strach z rozchodu. Všechny tyto procesy jsou bolestivé. Je to trochu jako se zubním lékařem. Odkládáme návštěvu do doby, až je bolest silná nebo dokonce neúnosná,“ připodobňuje naše stavy beznaděje terapeutka. Podle ní patří k dalším důvodům i podceňování poradců. Okamžitě se stavíme do obranné strategie. „Psycholog mi stejně nic nového neřekne,“ říkáte si skoro polohlasně. Ludmila Haňková se však snaží odborníky obhájit: „Pokud je to dobrý odborník, dokáže nabídnout klientům úplně jiný pohled na situaci spolu s konkrétními variantami řešení. To, že se někteří lidé brání řešením a nechtějí slyšet to, co je pro ně nepříjemné, je otázka druhá.“

Foto: shutterstock.com

Psycholog pomůže najít společnou cestuFoto: shutterstock.com

Přijďte, když je problém v zárodku!

Kdy je ta správná chvíle na to přestat řešit partnerský vztah na vlastní pěst a vydat se vyhledat pomoc? Je těžké jednoznačně říct, kde je mez, kdy už to sami nezvládneme. Podle psycholožky nikdy není dost brzy. „Úplně nejlepší je, když se obrátíte na odborníka, jakmile ucítíte problém, který se nějakou dobu neřeší nebo vám způsobuje trápení. Ukažte mi ale někoho, kdo tohle dělá. Je jen hrstka lidí, kteří se takhle zachovají. Já jsem velmi ráda, když přijde pár s menším komunikačním problémem, protože pravděpodobnost jeho vyřešení bývá velmi vysoká,“ vysvětluje, jak to v životě chodí Ludmila Haňková. Nejen z jejích slov je jasné, že se tohle téměř nestává. Zpravidla přicházíme ve chvíli, kdy alespoň jeden z našeho vztahu je zralý na rozvod. Pokud bychom problém řešili podle odbornice z partnerské poradny například o několik let dříve, byla by šance jej zachránit a zachovat.

A jaké problémy lidé v poradnách nejčastěji řeší? „Snad úplně nejčastěji nevěry a předrozvodové stavy, kdy jeden chce z manželství pryč a druhý ho chce udržet nebo s pomocí poradce přivést k rozumu. Velmi často se stává, že po mně pár chce, abych je rozsoudila a určila, kdo má pravdu nebo kdo je ten špatný. Někteří čekají, že toho druhého pokárám a nějak na něj zapůsobím, aby dělal přesně to, co ten druhý chce. V takovém případě je úspěšnost bohužel malá a partneři odcházejí nespokojení, případně je spokojený jen jeden z nich,“ říká psycholožka.

Je třeba poupravit naše všeobecné mínění. Poradce zkrátka není soudce. Chyby děláme všichni, a jak potvrzují sami psychologové, na vině jsou většinou obě strany. Výjimkou jsou např. případy domácího násilí nebo týrání, alkoholismu a psychické poruchy jednoho z partnerů. Dalším z častých důvodů návštěv partnerských poraden jsou neshody ve výchově dětí, žárlivost nebo závislost jednoho z partnerů a porozvodové situace bývalé rodiny.

Jaká je šance na úspěch?

Asi by se slušelo říci, že se v současné době název manželská nebo partnerská poradna nepoužívá. Mnohem výstižnější je poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Jde totiž o velmi široký okruh lidských problémů, které se na těchhle místech řeší. „Úspěšnost vyřešení situace závisí samozřejmě na profesní zdatnosti a zkušenostech poradce, ale nejvíce je to na odhodlání klientů situaci řešit, jít do kompromisů a změnit se. Tahle podmínka ovšem často chybí. Největší překážkou je postoj párů, že změnit se musí ten druhý,“ uzavírá psycholožka Ludmila Haňková.

Nejste v tom sami

Celá řada párů řeší manželskou krizi a nevyhnula se ani Karolíně a Davidovi, hrdinům třináctidílného seriálu Přešlapy. Iniciátorkou návštěvy odborníka je v tomhle případě Karolína. David se tomu všemocně brání, přesto tlaku podlehne. Návod, jak překonat běžné partnerské problémy a jak dopadne první rande, které mladému páru poradila psycholožka, můžete sledovat ve středu večer v osm hodin na Primě.

A jaký máte názor na poradny vy? Získaly jste už zkušenost s odbornou pomocí i třeba po internetu? Nebo si myslíte, že je lepší si pomoci sama? Máte osobní návod na řešení partnerské krize? Napište nám na info@prozeny.cz nebo do diskuse pod článkem.

Související témata:

Načítám