Hlavní obsah

Saag paneer (špenát s indickým sýrem)

Hodnocení:
(7)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Vyzkoušejte recepty s příchutí Orientu, můžete se s nimi blýsknout třeba na party pro kamarády. Lahodně krémový saag paneer vám otevře nové obzory chutí!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 dl rostlinného oleje
  • 250 g indického sýru Paneer
  • 1 červená cibule
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 1/2 kg baby špenátu
  • 125 ml nízkotučné smetany
  • 125 ml polotučného mléka
  • 1 zelená chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • kari
  • kurkuma
  • koření garam masala
  • 1 lžička římského kmínu
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Do rozehřátého oleje přidejte na kostky nakrájený paneer a opečte ho ze všech stran dozlatova. Pokud neseženete paneer (ve specializovaných prodejnách), lze ho nahradit sýrem halloumi, vhodným ke grilování nebo například tofu. Opečené kostky sýru vyjměte z pánve a nechte na papírové utěrce okapat.

Krok 2: V pánvi, po vyjmutí sýru, nechte lehce osmahnout římský kmín, poté přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne. Následně přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, najemno nakrájenou chilli papričku a směs koření. Chilli paprička by měla být jen lehce pálivá, pokud ale neholdujete pálivějším pokrmům, nemusíte ji použít. Vmíchejte rajčatové pyré, snižte teplotu a chvilku povařte. Přidávejte po hrstech nahrubo nasekaný špenát, nechte ovadnout a následně vmíchejte smetanu, mléko a paneer.

Krok 3: Na mírném plameni povařte asi 5 minut, dokud nedosáhnete lahodně krémové konzistence. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s rýží.

Tip: Saag je indický pokrm založený na listové bázi a znamená zelený. To znamená, že baby špenát můžete nahradit jinými zelenými listy, například hořčičnými, listy řeřichy, klasickým špenátem, nebo dokonce nasekanou brokolicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek