Hlavní obsah
3,0
(88)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ať už se poohlížíte po příloze k večernímu grilování, nebo hledáte recept na zdravý a rychlý oběd, tenhle salát je pro vás jako stvořený. Základem jsou nové brambory a šmrnc mu dodává modrý sýr. Vyzkoušíte?

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Salát
  • 700 g nových brambor
  • 1/2 ks červené cibule
  • 4 hrsti mixu listových salátů
  • 120 g modrého sýra
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžička soli
Zálivka
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce jablečného octa
Článek

Postup

01.

Nové brambory omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut varu. Vybírejte spíš menší brambůrky – budou v salátu hezčí a navíc jsou rychleji uvařené.

02.

Zatím připravte zálivku. Do malé zavařovací skleničky dejte všechny ingredience, skleničku zavíčkujte a pořádně protřepejte, až se suroviny spojí a cukr rozpustí.

03.

Červenou cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka a rozeberte na jednotlivé proužky. Listový salát propláchněte ve studené vodě, aby se osvěžil, a nechte oschnout. Větší listy podle potřeby natrhejte. Pažitku nasekejte nadrobno. Sýr nadrobte na kousky – použijte gorgonzolu, rokfór nebo nivu.

04.

Uvařené brambory sceďte a nakrájejte podle potřeby na poloviny až čtvrtiny. Promíchejte je s cibulí a listovým salátem a nakonec i s připravenou zálivkou.

05.

Salát rozdělte do talířů, navrch rozložte modrý sýr a posypejte pažitkou. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jako přílohu k masu. Víte, jaké je nejlepší maso na grilování?

Zaujal vás lehký bramborový salát, který vás osvěží v letních dnech? Vyzkoušejte teplý salát z brambor s olivovým olejem a pistáciemi. Také on je skvělý samotný i ke grilovanému masu!

Reklama

Načítám