Hlavní obsah

Salsa di Noci: celozrnné špagety s ořechovou omáčkou

Hodnocení:
(74)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Salsa di Noci je jemná omáčka kombinující ořechy, parmezán a trošku česneku. Strukturou vám bude připomínat omáčky smetanové, ale s mnohem sofistikovanější chutí. Pro podzimní verzi pak přidejte pečené kapustičky nebo dýni a pro lepší pocit i celozrnné špagety místo těch klasických.

Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku (místo vína můžete dát trochu citronové šťávy)
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 35 g francouzské bílé bagety
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek parmezánu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 6 lžic bílého vína
K podávání (místo kapustiček se hodí i špenát či dýně)
  • 500 g růžičkové kapusty
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 300 g celozrnných těstovin
Článek

Postup

Krok 1: Z kapustiček sundejte vrchní špinavé lístky, rozpulte, pokapejte olejem, osolte, opepřete, rozložte na pečicí papír a pečte asi 15 minut při 200 °C dozlatova. Během pečení jednou zamíchejte.

Krok 2: Těstoviny dejte vařit dle návodu na obalu do hodně osolené vody. Kousek bílé bagety bez kůrky namočte do mléka. Mezitím na velké pánvi nasucho opražte ořechy (budou mít výraznější chuť a půjdou lépe mixovat).

Krok 3: Ořechy dejte spolu s česnekem, sýrem (parmezán, Grana Padano, Gran Moravia), olivovým olejem, vínem nebo troškou citronové šťávy, trochou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a bagetou s mlékem do mixovací nádoby a rozmixujte dohladka. Podle potřeby můžete zředit vodou z vaření špaget.

Krok 4: Omáčku smíchejte se scezenými špagetami a růžičkovou kapustou. Pokud ji nemáte rádi, stejně můžete připravit dýni na kostičky nebo do hotového jídla vmíchat několik hrstí čerstvého špenátu.

Foto: Eva Malúšová

Ořechy skvěle doplní nejen těstoviny, ale i kuře a samozřejmě sladké koláče

Tip: Do jídla přidejte špetku šalvěje.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek