Hlavní obsah

Dejte šanci růžičkové kapustě! V těchto 3 receptech je dokonalá

Foto: Greta Blumajerová

I z růžičkové kapusty můžete vařit originální a sytá jídla!

Další česká zelenina, která je i v únoru v plné formě, je růžičková kapusta. Jistě, ne každý dá této zelenině šanci kvůli její specifické vůni, ale pokud jste jí už propadli, dnešní recepty vás určitě potěší!

Článek

Růžičková kapusta je plná vlákniny a vitaminů, takže prospívá nejen zažívání, ale i vašemu zdraví obecně. Pokud na ni ale máte díky institucím hromadného stravování špatné vzpomínky, měli byste i tak vyzkoušet její elegantnější verze: křupavou variantu se slaninou a balzamikem, voňavé citronové rizoto, pikantní paprikový guláš nebo jeden z dnešních receptů. Čeká vás teplý salát s batáty a brusinkami, kroupové rizoto „krupoto“ a jemná polévka s čedarem. Dáte si?

Teplý salát z růžičkové kapusty a batátů

Na 4 porce potřebujete: 1 červenou cibuli, 3 malé nebo 2 velké sladké brambory (asi 500 g), 600 g kapustiček, 6 lžic olivového oleje, sůl, lžičku skořice, lžičku mletého římského kmínu, lžičku tymiánu, čerstvě mletý pepř, 70 g pekanových ořechů, 80 g sušených brusinek, 100 g nivy

Foto: Greta Blumajerová

Pečení a voňavé koření dá kapustičkám úplně nový rozměr

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Cibuli nakrájejte na proužky, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, kapustičky očistěte od vrchních lístků a dolních částí košťálků a rozpulte. Vše smíchejte s olejem, solí, skořicí, římským kmínem, tymiánem a čerstvě mletým pepřem a pečte asi půl hodiny doměkka. Během pečení jednou promíchejte.

Ještě horkou zeleninu smíchejte s ořechy, brusinkami a kostičkami nivy a podávejte samostatně nebo jako luxusní přílohu k masu.

Tip: Batáty jsou mnohem zdravější (a dietnější!) než klasické brambory. Jestli nevíte, co z nich vařit, inspirujte se dalšími 3 recepty ze sladkých brambor.

Krupoto s kapustičkami

Na 4 velké porce potřebujete:1,5 hrnku ječných krup (400 g, malou nebo střední velikost), chilli papričku, 1 velkou cibuli, 2 lžíce oleje, 120 g slaniny nebo uzeného, 3 stroužky česneku, čerstvý rozmarýn, 100 ml suchého bílého vína (lze vynechat), 400 g kapustiček, hrst strouhaného parmazánu, sůl, pepř, ½ citronu

Foto: Greta Blumajerová

Dejte tradičnímu pokrmu modernější ráz s pomocí citronu a rozmarýnu

Postup: Kroupy propláchněte a nechte je několik hodin namočené ve vodě. Nakrájenou cibuli spolu s nasekanou papričkou nechte zesklovatět na oleji, po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ještě chvíli opékejte. Přidejte plátky česneku, dvě lžičky nasekaného rozmarýnu a víno.

Nechte odpařit, přidejte kroupy, 3 hrnky vody, osolte a přiveďte k varu. Po 10 minutách vmíchejte očištěné a rozčtvrcené kapustičky a za občasného míchání dovařte doměkka. V případě potřeby přilejte další vodu. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, opepřete a případně dochuťte citronovou šťávou.

Tip: Další 3 „rizota“ bez rýže si uvaříte z pšenice, špaldy a pohanky. Jsou sytější než z bílé rýže a určitě také zdravější!

Polévka z růžičkové kapusty s čedarem

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 1 velkou cibuli, 2 velké stroužky česneku, 600 g kapustiček, sůl, citron, 100 ml smetany na vaření, 100 g čedaru, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Jemnou polévku oživte výrazným sýrem

Postup: Na oleji nechte změknout nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a rozpůlené očištěné kapustičky, chvilinku opékejte a zalejte litrem vody. Osolte, povařte do změknutí a tyčovým mixérem rozmixujte. Zjemněte smetanou, opepřete a vmíchejte většinu sýra. Rozdělte do misek a zasypte zbylým sýrem.

Tip: Pro sytější a krémovější polévku přidejte ke kapustě i kostičky brambory.

Kdo dočetl až sem, asi kapustičky může :-). Jak je máte nejraději vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama