Hlavní obsah
3,8
(74)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Salsa di Noci je jemná omáčka kombinující ořechy, parmezán a trošku česneku. Strukturou vám bude připomínat omáčky smetanové, ale s mnohem sofistikovanější chutí. Pro podzimní verzi pak přidejte pečené kapustičky nebo dýni a pro lepší pocit i celozrnné špagety místo těch klasických.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka (místo vína můžete dát trochu citronové šťávy)
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 35 g francouzské bílé bagety
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek parmazánu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 lžic bílého vína
  • 1/2 špetky soli
  • 1/4 lžičky pepře
K podávání (místo kapustiček se hodí i špenát či dýně)
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g celozrnných těstovin
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Z kapustiček sundejte vrchní špinavé lístky, rozpulte, pokapejte olejem, osolte, opepřete, rozložte na pečicí papír a pečte asi 15 minut při 200 °C dozlatova. Během pečení jednou zamíchejte.

02.

Těstoviny dejte vařit dle návodu na obalu do hodně osolené vody. Kousek bílé bagety bez kůrky namočte do mléka. Mezitím na velké pánvi nasucho opražte ořechy (budou mít výraznější chuť a půjdou lépe mixovat).

03.

Ořechy dejte spolu s česnekem, sýrem (parmezán, Grana Padano, Gran Moravia), olivovým olejem, vínem nebo troškou citronové šťávy, trochou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a bagetou s mlékem do mixovací nádoby a rozmixujte dohladka. Podle potřeby můžete zředit vodou z vaření špaget.

04.

Omáčku smíchejte se scezenými špagetami a růžičkovou kapustou. Pokud ji nemáte rádi, stejně můžete připravit dýni na kostičky nebo do hotového jídla vmíchat několik hrstí čerstvého špenátu.

Foto: Eva Malúšová

Ořechy skvěle doplní nejen těstoviny, ale i kuře a samozřejmě sladké koláčeFoto: Eva Malúšová

Tip: Do jídla přidejte špetku šalvěje.

Načítám