Hlavní obsah
3,2
(47)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Klasická masová sekaná je oblíbenou stálicí jídelníčku nejedné české rodiny. Dělat jde na milion způsobů a každý má svůj oblíbený. My jsme se tentokrát vrhli na jeden z těch méně tradičních: přidali jsme do ní olomoucké tvarůžky. Máte je taky rádi?

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 1/2 ks cibule
  • 60 g olomouckých tvarůžků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Mleté maso vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu – zejména, pokud je tučnější, protože studené se špatně promíchává s ostatními ingrediencemi.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. K masu přidejte vejce, jemně nakrájenou cibuli, na malé kousky pokrájené tvarůžky (klasické, kmínované nebo v paprice), utřený česnek a uzenou nebo klasickou sladkou papriku. Zasypte trochou strouhanky a pořádně osolte a opepřete. 

03.

Vše pořádně promíchejte, až je hmota hezky jednolitá. Podle potřeby přidávejte strouhanku – těsto nesmí být příliš mokré a to se odvíjí od velikosti vejce a tučnosti masa. Pokud by bylo naopak příliš suché a drobilo se, přidejte trošičku mléka nebo žloutek.

04.

Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé z nich vytvarujte úhlednou šišku. Každou v dlaních pořádně proplácejte, abyste z ní dostali všechen vzduch. Právě nadbytečný vzduch je obvykle příčina, proč sekaná při pečení praskne.

05.

Šišky položte do pekáče, potřete je dlaněmi lehce namočenými v oleji a podlijte asi centimetrovou vrstvou vody. Vložte do trouby a pečte dozlatova, trvá to asi 40 minut. Podle potřeby během pečení ještě trochu podlijte. Podávejte s brambory nebo chlebem.

Pokud patříte mezi milovníky olomouckých tvarůžků, zkuste i další recepty. Třeba španělské ptáčky s tvarůžky, tvarůžky nakládané v pivu nebo rovnou tvarůžkovou pomazánku. A pokud byste pochybovali, přečtěte si, jak moc jsou zdravé a proč jim rozhodně dát šanci.

Související témata:

Načítám