Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Roman Voloshyn, Shutterstock.com

Foto: Roman Voloshyn, Shutterstock.com

Co vás napadne, když se řekne chuťovka na gril? Nás napadl lahodný sendvič se steakem, grilovanou cibulkou a křenovou smetanou. Už se vám sbíhají sliny?

35 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks vysokého roštěnce
  • 2 ks červené cibule
  • 125 g zakysané smetany
  • 2 lžíce křenu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 4 ks bagety
  • 2 hrsti bílé řeřichy
Marináda
  • 500 ml červeného vína
  • 250 ml sójové omáčky
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 120 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny potřebné na marinádu smíchejte v misce a metličkou šlehejte tak dlouho, dokud se perfektně nepropojí s olejem.

02.

Asi 700 ml marinády nalijte do velké mísy a přimíchejte do ní jedlou sodu.

03.

Steaky vložte taktéž do formy, v tekutině je důkladně obalte a nechte asi 30 minut marinovat při pokojové teplotě. Mezitím je nezapomeňte aspoň jednou obrátit!

04.

Cibuli nakrájenou na kolečka vložte do mísy spolu se zbylou marinádou, vše promíchejte a také nechte 30 minut odležet.

05.

Smetanu smíchejte s křenem, nasekaným tymiánem, solí a pepřem a uložte prozatím do lednice.

06.

Gril na jedné straně připravte na přímý silný žár, na druhé straně na středně silný žár.

07.

Steaky vyjměte z marinády, nechte je okapat a ogrilujte je na silném žáru (těsně pod 300° C) pod poklopem, na úroveň „dorůžova“, tedy medium rare, je to asi 7 minut. Nezapomeňte je otočit!

08.

Namarinovaná kolečka cibule ogrilujte na středním žáru (kolem 200 stupňů). Zatímco steaky necháte po dopečení asi 8 minut oddechnout, opečenou cibuli vložte zpět do marinády.

09.

Bagety překrojte napůl a na řezové straně je zlehka opečte.

10.

Spodní půlky pak poklaďte okapanou cibulí, masem nakrájeným na plátky, křenovou smetanou, posypte řeřichou a přiklopte.

Věděli jste, jak snadné je si doma naložit křen ideální k masům? Doporučujeme.

Reklama

Související témata:

Načítám