Hlavní obsah

Zeleninový krém jin jang

Hodnocení:
(5)
Foto: Aleksandra Chytra (z kuchařky Kytky k jídlu)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Expertka na jedlé květy Jana Vlková vám dokáže, že české luhy a háje jsou těchto dnes tak populárních pokladů opravdu plné. Jak jedlé druhy rostlin bezpečně rozpoznat a hlavně jaké dobroty z nich připravit, vás naučí ve své nové knize „Kytky k jídlu“. Na začátek zkuste třeba sléz a měsíček.

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 cibule
  • 4 brambory
  • přepuštěné máslo
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • 300 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • kurkuma
  • zázvor
  • dýňový olej
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Krok 2: Ve dvou hrncích rozpusťte vždy lžíci přepuštěného másla, do každého přidejte polovinu cibule a nechte zesklovatět. Pak rozdělte napůl brambory, vložte do obou hrnců a krátce orestujte. Každý zalijte polovinou vývaru (není-li slaný, dle chuti osolte).

Krok 3: Řepu oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte do jednoho hrnce. Mrkev očistěte, pokrájejte na hrubá kolečka a vložte do druhého hrnce (řepa se obvykle vaří déle, může být proto na menší kousky). Přiveďte k varu a uvařte doměkka.

Krok 4: Do mrkve pak přidejte kurkumu a do řepy zázvor. Každou polévku rozmixujte.

Krok 5: Nalijte opatrně do talířů, vždy ze strany, aby se polévky nespojily. Protáhněte nožem ústřední křivku. Ozdobte dýňovým olejem, případně naaranžujte jedlé květy (Jana Vlková použila sléz maurský a měsíček lékařský), a podávejte.

Foto: Aleksandra Chytra (z kuchařky Kytky k jídlu)

Že se s jídlem nehraje? A není to takhle mnohem zábavnější?

Jana Vlková nám před časem ukazovala, jak na léčivý pampeliškový med a sirup. Vyzkoušíte ho?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek