Hlavní obsah

Šest každodenních zlozvyků, kvůli kterým vás bolí záda! Děláte je také?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Proč zrovna vás „berou“ záda? Možná si za to můžete samy, protože máte špatné prádlo, nosíte těžkou kabelku nebo držíte špatně mobil. Ne, neděláme si legraci, právě to jsou totiž každodenní prohřešky, které se páteři nelíbí.

Článek

Může vám to připadat bezvýznamné, ale o tom, zda vás budou bolet záda, rozhoduje spousta maličkostí, nad kterými možná vůbec neuvažujete. Nebo jste se někdy zamyslely nad tím, jak držíte mobil, jestli nosíte správnou podprsenku nebo boty? Důvody bolavého hřbetu jsou totiž někdy až překvapivé.

Stále na síti

Tenisový loket už je překonaný, nová doba přinesla nová označení: tabletové rameno nebo smskový krk. Oboje vzniká proto, že neustálým držením mobilu nebo tabletu přetěžujete ramena a paže. Důležité je opřít se během používání těchto přístrojů celými zády o opěradlo židle a ruce opřít o stůl nebo trup. Ideální je, když si při delší práci s tabletem můžete přístroj položit. A na záda byste měly myslet i při sezení u notebooku.

„Mějte široce rozkročené dolní končetiny, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů. Na židli seďte tak, aby se nohy dotýkaly země. Také se snažte mít hlavu v menším předklonu a nedívat se na monitor dolů, ale co nejvíce před sebe,“ radí primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Foto: Eugenio Marongiu, Shutterstock.com

Jsou-li mobil a tablet vašimi celodenními společníky, dejte si pozor, jak je držíte, abyste nepřetěžovaly ramenaFoto: Eugenio Marongiu, Shutterstock.com

Strach a stres škodí

Psychika ovlivňuje tělo a jeho fungování víc, než byste si možná chtěly připouštět. Stres, strach, nervozita – tyto pocity vedou k podvědomému svalovému napětí. Jste-li „v nervech“ dlouhodobě, pak to samé prožívají i vaše svaly: nedokážou se uvolnit, a tak není divu, že se to projeví i na bolestech páteře, hlavně v oblasti krku a ramen. „Odbourat stres není jednoduché, ale pokuste se o to. Každý den si dopřejte alespoň pár minut na relaxaci a spojte ji s pravidelným posilováním zádového svalstva a úleva se jistě dostaví,“ radí MUDr. Hynek Lachmann z Neurologické kliniky FN Motol.

Nevhodná podprsenka

Tento problém se týká hlavně žen s větším poprsím, ale nevhodné prádlo škodí každé ženě. Důležité je vybrat si podprsenku, která ňadra podrží nikoli jen ramínky, ale celkovým střihem. Ramínka by nicméně měla být dostatečně široká, aby rozložila tlak na větší plochu. Nesmějí se také zařezávat či škrtit – obojí tlačí na jedno konkrétní místo ramen a zatěžuje jej.

Vysoké podpatky

Lodičky na vysokém podpatku jsou krásné, trpí v nich ale nejen nohy – pokud je nosíte často, pak mohou přispět k vadnému držení celého těla, přetěžování kloubů, svalů, vazů a chodidel. Na druhé straně ale nelze doporučit ani celodenní nošení sportovní obuvi. Za ideální považují lékaři střídání bot s tím, že přednost by měly mít široké, tři až čtyři centimetry vysoké podpatky.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Vysoké podpatky jsou krásné, jenže mohou negativně ovlivnit držení těla a tím pádem i nepřirozeně zatěžovat páteřFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Příliš těžká kabelka

Máte kabelku nejen na parádu, ale při cestě domů z práce do ní nacpete i běžný nákup pro rodinu? Pak si ji raději přehazujte z jedné ruky do druhé, než by zůstávala po celou dobu na jednom rameni. Páteř pod jednostrannou zátěží trpí – a to zejména váží-li zavazadlo víc než tři kila. Ideální by bylo nosit batoh, který rozkládá váhu, ale to asi nebude většina žen akceptovat.

Špatná poloha při spaní

Výběr kvalitní matrace a polštáře je pro kvalitní spánek a zdravá záda zásadní. Polštář by měl být oporou pro krční páteř, zabránit jejímu neúměrného prohnutí a fixovat ji co nejvíc do roviny. „Jestliže spíte na břiše, vyberte si polštář měkčí a nižší, aby se páteř příliš nenamáhala. Při spánku spíše na boku či na zádech si pořiďte vyšší, středně měkký nebo tvrdší polštář. Pokud ve spánku střídáte často polohy, pak zvolte přizpůsobivý s pružnou náplní,“ radí Michaela Tomanová.

Děláte také podobné chyby? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám