Hlavní obsah

Jak si udržet muže? Sex, pokora a plná lednice zní jako rady z minulého století, ale frčí i dnes

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Muži jsou rození vůdci, ženy ty, co by o ně měly pečovat. Muži potřebují dostatek jídla a sexu, pak budou na své ženy milí, něco hezkého jim koupí a nerozvedou se s nimi. Nehádat se, neodporovat mu a hlavně ho nekritizovat – tři základní rady, jak si udržet manžela. Máte pocit, že jste se ocitli v minulém století? Omyl, takové poučky vychází i v novodobé „literatuře“.

Článek

Když Američanky Ellen Fein a Sherrie Schneider v roce 1995 vydaly knihu The Rules: Time-tested Secrets For Capturing The Heart Of Mr. Right (Pravidla: Časem prověřená tajemství, jak získat srdce toho pravého), byl to docela poprask. Mezi údajně generacemi ověřeného návodu, jak sbalit vysněného chlapa, se totiž objevily rady jak z první republiky typu „Nikdy nesmíte oslovit muže jako první“, „Vždy ukončete rande dřív než on“ a podobně. Muži tam byli podle kritiků vylíčeni jako páni tvorstva, kterým ale mozek vypíná ve chvíli, kdy se na ně žena usměje (o tom, čím myslí, když má navíc žena i hlubší výstřih, ani nemluvě). A ženy jako ty, co mají „poslouchat“, ale vlastně díky svému osobnímu kouzlu zároveň vmanipulovat muže, kam chtějí, třeba rovnou před svatební oltář. Nyní obě dámy vydaly další knihu The Rules Handbook (Příručka pravidel).

Zpátky do minulosti

Jestli čekáte nějaký posun, modernizaci, budete zklamaní. S novými radami, tentokrát na téma „Jak si udržet manželství a chlapa“, opět tak trochu cestujeme v čase a ocitáme se v minulém (možná i předminulém) století či ve světě podobnému ikonickému filmu o poslušných Stepfordských paničkách.

Protože na vztah muže a ženy mají obě autorky velmi jednoznačný pohled. Když byste to třeba přirovnali k pracovním pozicím v nějaké firmě, váš muž je jednoduše na seniorské pozici, vy automaticky na té juniorské. „Někdy se na chvíli ocitnete v seniorské pozici, když půjde třeba o děti, nebo když vynikáte v organizačních věcech. Ale jinak říkáme, že muži jsou rození vůdci, je to biologické. Biologie říká, že muži jsou zrozeni k vedení, ženy jsou spíše vychovatelky, a to i když ve své práci zastávají významné funkce,“ říká Sherrie Schneider.

Vše se hodně točí kolem toho, co musí žena udělat, aby s ní byl muž šťastný. Už jen to je pro moderní společnost něco jako červený hadr pro býka, protože to opět zní tak, že právě činit muže šťastnými je povinností každé ženy. Nicméně tyhle dvě Američanky na to mají jasný názor – vařte, dohlížejte na to, aby vaše lednička byla vždy plná, buďte milé, pokorné, nekritizujte své protějšky a neodpírejte jim sex. A v žádném případě se nesnažte muže měnit, kamkoli směřovat a podobně. „Žena opravdu nemůže říkat muži, co má dělat, ovšem muž může říkat ženě, co má dělat, i když to nezní politicky korektně,“ říká Sherrie Schneider. Manželky, které se tohohle nevzdávají, se podle ní prý nakonec rozvádějí!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

On je v pohodě, ale vy?Foto: fizkes, Shutterstock.com

Co na to vztahová odbornice

Zmiňovaná kniha obou dam je plná rad v tomto duchu, my vybrali tři. Co si o nich myslí životní a vztahová koučka Lenka Procházka?

1. Řekl hloupost? Mlčte!

„Když váš manžel řekne něco hloupého, mlčte, nic mu neříkejte.“ Tahle rada jakoby popírala smysl partnerství, jeho základní principy. Pokud bude kdokoli z páru mlčet pokaždé, když s něčím nebude souhlasit, něco se mu nebude líbit, bude mít s něčím problém, budou se problémy jen kupit. A mlčet bude stále těžší a těžší. „Pokud se nenaučíte ve vztahu komunikovat a nebudete k sobě otevření, přirození, začnete se dříve či později cítit špatně. Od toho přece partnerství je - když jeden z partnerů udělá chybu, druhý mu může dát korekci,“ říká Lenka Procházka. Mlčení problémy neřeší, naopak je jen prohlubuje!

2. Doma buďte hodná ženuška

„Jakmile se vrátíte z práce, kde třeba zastáváte významnou pozici a šéfujete padesáti lidem, přepněte se z mužského do ženského módu. Prostřete stůl, uvařte večeři a pak svého muže můžete požádat o pomoc se sklízením ze stolu.“

Ano, je určitě pravda, že byste se svým partnerem neměla mluvit jako se svým podřízeným, určitě je fajn naladit se víc na mód ženy, manželky, partnerky, nikoli manažerky, šéfky, pracující ženy. „Neznamená to ale, že doma musíte vykonávat vše jen vy, na sto procent,“ dodává Lenka Procházka.

Naopak většina studií a průzkumů potvrzuje, že nerovnoměrné rozdělení domácích povinností je jedním z nejčastějších partnerských sporů, a naopak páry, kde se o povinnosti dělí rovným dílem, bývají spokojenější.

Foto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

Když všichni věnujete úklidu půl hodiny denně, nezabere vám pak velký úklid tolik časuFoto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

3. On je šéf!

Podle spisovatelek není manželství, stejně jako randění (kde muž musí udělat vždy první krok, vy musíte dělat trochu fórky a nechat se uhnat…), prostě férová záležitost. Sázet v něm na rovnost se podle nich moc nevyplácí. „Musíte se smířit s tím, že váš muž je ten, kdo rozhoduje, vy jste jen podpůrný, i když klíčový člen. Romantické vztahy jsou založeny na biologii a existuje v nich hierarchie, která sahá až do dob jeskynních lidí. Pokud se budete chovat příliš panovačně, oslabíte svého manžela a vaše manželství utrpí, tak ho nechte převzít hlavní roli,“ radí v knize.

Jenže je to stejné jako s tím mlčením. „Když se žena bude neustále před mužem snižovat, jak se sama se sebou bude cítit? A není vztah o partnerství, tedy o tom, že jsme rovnocenní partneři a každý do vztahu vkládáme svou vlastní esenci, když se doplňujeme, ale jsme zároveň na stejné rovině?“ říká Lenka Procházka s tím, že podle ní rozhodně neplatí, že muž je nadřazen ženě a je to on, kdo rozhoduje.

Vztahové rady zjevně rozdává s chutí kdekdo. Třeba i maminky vašich vyvolených. Nech ho vyřvat a nekrm ho tak často: Nejčastější nevyžádané rady od tchyní a co si s nimi počít

Reklama

Související témata:

Načítám