Hlavní obsah

Proč vám to s partnerem skřípe? Nejčastěji z těchto důvodů

Foto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

Foto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hádky, neshody, dusná atmosféra. Sem tam to potká asi každý pár, ale někdy toho může být až moc. Proč se lidé hádají, proč jim to ve vztahu skřípe? Vědci na to přišli. Toto jsou nejčastější důvody partnerské disharmonie! Jak si s nimi poradit?

Článek

Proč mají lidé doma dusno, když se vlastně milují? Psychologové z Oaklandské univerzity se pokusili odpovědět. Vyzpovídali 107 heterosexuálních párů a zjišťovali, co je u nich doma nejběžnější příčinou neshod. Výsledek? Nejčastěji to skřípe v těchto šesti oblastech.

1. Projevy náklonnosti

Tohle je pravděpodobně nejrizikovější vztahová oblast. Špatná komunikace, nedostatečné projevování emocí, neochota mluvit o pocitech, neochota ocenit druhého, dát mu najevo podporu – na to si lidé stěžovali nejčastěji. Naštěstí existují způsoby, jak vyznat lásku beze slov.

Rada: Mluvte spolu a buďte k sobě upřímní! Vše nevyřčené je potenciální nebezpečí, věc, která vás může jednou přivést až k rozvodovému soudu. Nejste-li v komunikaci příliš zdatní, trénujte. Osvojte si například desatero správné komunikace.

2. Žárlivost

Zde páry zmiňovaly hádky týkající se předešlých vztahů, toho, že je někdo stále v kontaktu se svým ex, stále na něj myslí, dále neshody ohledně vyvdaných či vyženěných dětí a podobně. S tím souvisejí i majetnické sklony a potřeba partnera kontrolovat a omezovat.

Rada: Důvěra je další základní pilíř spokojeného partnerství a obecně platí, že žárlivost souvisí s nízkým sebevědomím žárlivce. Je-li to váš případ, zapracujte na sebelásce a naučte se mít rádi. Když si budete vědomi vlastní hodnoty, nebudete se tolik bát, že vás partner opustí kvůli někomu lepšímu.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Když jeden neustále odmítá komunikovat, je to zléFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

3. Dominance ve vztahu

Kdo šéfuje, kdo za co zodpovídá, jaké máte společné plány do budoucna a podobně. Diskuse a hádky na tato témata dokážou vztah snadno proměnit v boxerský ring, kde se bojuje o moc.

Rada: Vztah není souboj o to, kdo má pravdu a kdo má víc síly. Je to partnerství. Cesta, po které jdete vedle sebe, ne že jeden následuje druhého. Tohle je potřeba vyřešit hned na začátku a nastavit pravidla. Je v pořádku rozdělit pravomoci (já autům nerozumím, ty rozhodni, jaké pořídíme), ale v zásadních věcech (výchova dětí, velká finanční rozhodnutí…) byste si měli být rovni.

4. Sex

Rozdílné potřeby v oblasti sexu, ale také třeba to, že jeden prozrazuje vaše milostné intimnosti přátelům. I tohle dělá podle studie ve vztahu někdy pěknou neplechu.

Rada: Vztah nestojí jen na sexu, ale důležitý rozhodně je. Nejde jen o ukojení fyzických potřeb, milostné hrátky prohlubují intimitu, důvěru a otevřenost. Pokud vám to v tomto směru neklape, není dobré nad tím mávnout rukou – nicméně většinu postelových problémů vyřešíte sami.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Potíže se sexem jsou časté, tak se nestresujte a promluvte siFoto: brizmaker, Shutterstock.com

5. Finance

Kdo by měl za co platit, do čeho (ne)investovat, kdo vydělává víc, kdo moc utrácí, kdo je naopak skrblík... Jsou to „jen“ peníze, ale dokážou život pořádně zkomplikovat, a vážné neshody týkající se financí jsou proto velice časté.

Rada: Toto je nutné vyjasnit hned na začátku vztahu. Je jedno, pro co se rozhodnete, zda společný nebo oddělený účet, ale musíte mít jasno. A nikdy nezapomínejte, že i když jeden vydělává víc, neznamená to, že má větší moc. Jsou totiž věci, které nelze penězi vyvážit (třeba partnerka, která se vzdala kariéry, aby pečovala o děti).

6. Domácí práce

Kdo toho doma dělá víc, kdo by měl vařit, uklízet, žehlit. Nejčastější konflikty týkající se domácnosti a péče o ni mohou vypadat jako malichernost, jako hádka o nic, ale když je toho moc, nemusí to skončit dobře.

Rada: Jasně se dohodněte, jak se o péči o domácnosti či děti podělíte. A když se situace změní, dohodu tomu přizpůsobte. A naučte se říkat si o pomoc. Ani jeden z vás není telepat a z významného mlčení nepoznáte, že je ten druhý zrovna unavený a bolí ho záda, tudíž by ocenil, kdyby dnes nemusel vytírat!

O lásku a vztah je potřeba pečovat. Tady je návod, jak ochránit manželství před rozvodem. Zkusíte ho i vy?

Reklama

Související témata:

Načítám