Hlavní obsah

Ani věrnost, ani přitažlivost: Signály, podle kterých poznáte, že žijete ve fungujícím manželství

Foto: Sanja_85, Shutterstock.com

Foto: Sanja_85, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fungující a spokojené manželství či partnerství. Co to je a jak se pozná? Podle toho, že máte báječný sex nebo že se nehádáte... Anebo jste postavili dům a vychováváte děti? Kdepak! Je to těchto pět každodenních věcí.

Článek

Věrnost, super sex, společné koníčky, to vše do fungujícího manželství patří. Ale na druhou stranu, věrnost lze udržet pevnou vůlí nebo nedostatkem příležitostí k záletům, skvělý sex lze mít i s někým, koho nemilujete. A na fotbal nebo do divadla můžete chodit s kamarády. A to, že se nehádáte? Může to samozřejmě značit, že si dokonale rozumíte, ale i to, že spolu neumíte komunikovat a vyhýbáte se konfliktům.

Že je to mezi vámi dobré opravdu od základů, se pozná jinak. Tohle je pět věcí, které byste měli každý den po boku svého partnera či partnerky zažívat.

1. Těšíte se domů

Máte za sebou těžký den v práci, bolí vás hlava, jste unavení, potřebujete vypnout. První místo, které by vám v tuto chvíli mělo padnout na mysl, je domov a ideálně partnerova náruč.

Měli byste se těšit, až se doma svalíte na gauč, protějšek vám uvaří čaj nebo si s vámi dá sklenku vína, obejme vás a všechno zlé bude pryč. Domov a partner, to by měl být váš přístav, místo, kde se každý problém přinejmenším zmírní. Příslib klidu, pohody, pomoci a toho, že vy dva spolu zvládnete cokoli.

2. Cítíte bezpečí a jistotu

Strach do soužití dvou lidí nepatří. A je jedno, jestli je to strach, zda se tomu druhému dá věřit, jestli vám je věrný, jestli vás dostatečně miluje, nebo strach, v jaké bude náladě, až se vrátí z práce, zda vás čeká příjemný večer, nebo spíš hádka kvůli malichernosti.

Svět je sám o sobě někdy dost strašidelný, existuje mnoho věcí, z nichž je možné mít obavy, ale doma byste měli cítit pravý opak. Bezpečí a jistotu, že tady je vše v pořádku, tady se trable konstruktivně řeší, pomáháte si a podporujete se.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Pohoda a upřímnost jsou základ, od kterého se ve vztahu odvíjí všechno ostatníFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

3. Nestydíte se

Není řeč o fyzickém studu, ale o psychickém. Pokud je mezi vámi vše v pořádku, nestydíte se před partnerem říct cokoli, přiznat nějakou slabost, ukázat, že vám něco nejde a jste si v něčem nejistí. Uvítáte jakoukoli radu, pomoc, doporučení, protože jste tým. Nevnímáte to jako kritiku, ale jako snahu pomoct.

Necítíte stud ani při projevování emocí. Před těmi, které milujete a oni milují vás, klidně pláčete, smějete se tak, až vypadáte k nepoznání, křičíte, tančíte, choulíte se strachem. Umět sdílet pocity, vyjádřit je a ukázat partnerovi, jak se právě cítíte, je pro vztah a vztahovou intimitu opravdu důležité. Vytváří to mezi vámi silné pouto, mnohdy silnější než sex.

4. Sdílíte

Když se vám něco podaří, nebo když vás potkala nějaká prohra, třeba vás vyhodili z práce, zradila vás kamarádka, někdo je nemocný – kdo vám přijde první na mysl, když se potřebujete svěřit? Měl by to být váš protějšek, s kým máte okamžitou a automatickou potřebu sdílet dobré i zlé. Ne nadarmo se u oltáře přesně tohle slibuje.

Život je někdy neuvěřitelně krásný a někdy žití spíš bolí. A v obou případech byste tohle měli mít chuť a ochotu sdílet především s partnerem. Ne s kamarádkou, kolegyní, sestrou a podobně.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Občasné neshody jsou normální, horší je, když se bojíte dát najevo jiný názor nebo neumíte říct neFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Máte odvahu

Neexistuje pár, který by měl vždy a za všech okolností na všechno stejný názor, viděl věci identicky, měl stejnou představu, jak řešit různé životní situace. A nejde jen o to, jak hasit problémy, jde i o politické, společenské, náboženské názory, o pohled na výchovu dětí a nakládání s financemi. A patří sem i rozhodování, kam jet na dovolenou, jakou koupit pračku, co uvařit k večeři.

Že máte na věci čas od času různé názory, rozhodně neznačí, že se k sobě nehodíte a že vám to nefunguje. Problém je, pokud se bojíte odlišný názor vyjádřit. Potlačovat sám sebe, svoje představy a názory totiž nelze donekonečna. Ve vztahu je zásadní komunikace, konstruktivní hádky, hledání společné řeči a kompromisy.

Ano, společný život nebývá snadný a je potřeba umět dělat ústupky a společné dohody. Ne ale vždy a za všech okolností. Kompromisy ve vztahu? V těchto situacích ne!

Reklama

Související témata:

Načítám