Hlavní obsah

Nevěra dnes a před 30 lety: Je jednodušší si s někým začít, složitější je zálety utajit

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Nevěra tu byla vždy a buďme realisté, dokud lidstvo nevymře, bude tu stále. Touha, vášeň, únik před trápením, to je také součást partnerství. Ale něco se přece jen mění. Jaký je rozdíl mezi dnešními zálety a těmi našich rodičů či prarodičů?

Článek

Nevěru nelze vymýtit, prostě tu byla, je a bude. Ale stejné to s ní také není. Jak to bylo s nevěrou dřív, a jak nyní? V čem jsou zásadní rozdíly?

Více příležitostí

Jsou samozřejmě místa, kde se záletům dlouhodobě „daří“ dnes stejně jako před třiceti lety. Práce, služební cesty či konference, mejdany všeho druhu, letní dovolené, to budou vždy potencionálně hříšná místa.

Dnes je tu ale navíc internet se svými neomezenými možnostmi. Sociální sítě propojují lidi tak snadno, že snáz už to snad ani nejde. Jen jediný lajk něčí fotky může odstartovat milostnou aférku. Pak jsou tu internetové seznamky, které se snaží „hledačům“ co nejvíc šetřit čas a energii. Jasně si stanovíte, koho hledáte, za jakým účelem, co s ním chcete a nechcete podnikat a provozovat, a pak už jen stačí vstoupit do té správné „místnosti“. Takže si narovinu můžete vybrat z kategorie „jsem zadaný a hledám bokovku“.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Hedám jen bokovku, to se vám na úvod z očí do očí říká špatně. Internet vše usnadníFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Snadná komunikace

Jak složité muselo být domluvit si nějaký ten zálet třeba v době, kdy byly jen pevné linky a vy jste prostě nemohli tušit, zda telefon zvedne váš milenec, nebo spíš jeho oficiální protějšek. K tomu absence jakýchkoli chatů, esemesek a podobně – když jste chtěli něco někomu říct, muselo to být buď z očí do očí, nebo při na minutu načasovaném telefonátu.

Dnes můžete kdykoli mluvit s kýmkoli. Tiše, nenápadně. Čas, vzdálenost, nic nepředstavuje omezení. Navíc v esemeskách je řada lidí odvážnější, víc se „odváže“. A to je sexy…

Větší riziko

Každá strana má ale dvě mince a jak technika v mnohém pomáhá, tak stejně také věci komplikuje. Mimomanželský vztah je sice snadné navázat, mnohem složitější je ale udržet ho v tajnosti. Stačí chvilka nepozornosti – otevřený počítač, mobil nechráněný heslem, zpráva, kterou omylem pošlete na jiné číslo, nebo třeba na telefonu zapnuté oznamování polohy – a druhému je v podstatě jasné, že jste nevěrní. A ruku na srdce - kdo si poctivě maže všechny ty krásné zprávy, obrázky a další důkazy toho, jak sladké to bylo, když jste byli spolu…

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Jak dlouho vám bude partner věřit, že si v noci píšete s kamarádkou?Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Větší šance na překonání

Když už to ale nakonec praskne, budiž nám všem útěchou, že šance na překonání nevěry a opravu vztahu bývají vyšší než dřív. Za dob našich maminek či babiček totiž jen málokdo zavítal do nějaké manželské poradny, za psychologem, terapeutem, to bývala spíš ostuda. Najít v knihkupectví nějakou dobrou knihu o vztazích, přečíst si nějaké rady či příběhy ostatních, i to se rovnalo téměř zázraku.

Moderní technologie a moderní doba tedy v tomto směru přináší i mnohá pozitiva. Když už přijde nějaký průšvih, je spousta míst, kde můžete najít první pomoc a informace, jak na vztahu skutečně zapracovat, zlepšit ho a i tak bolestivou věc, jakou nevěra jistě je, překonat.

Prevence je vždy lepší, než hasit rovnou velký průšvih. A tak - pokud máte hříšné myšlenky, zkuste se na chvíli zastavit. Než budete nevěrní: Nejpalčivější otázky, na které si musíte odpovědět, než to uděláte

Reklama

Načítám