Hlavní obsah

Nevěra: nejhorší reakce, které můžete mít

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjistit, že vás partner podvádí, nebo ho dokonce při nevěře načapat, je peklo. Bolí to, je to šok, zmatek, pocit zrady, strach, vztek. Těžko říct, jak by se žena měla zachovat. Každopádně tyhle reakce jsou úplně špatně.

Článek

Tohle nechce zažít žádná žena. Nechcete zjistit (a je jedno jak), že vám je partner nevěrný. Ale někdy se to bohužel stává. Jak se v takové situaci zachovat? Jak reagovat? Přesný návod neexistuje, ale na jednom se odborníci shodují. Tohle nedělejte, jsou to ty nejhorší reakce, které můžete mít.

1. Okamžitě vypadni! 

Podvedl vás a vámi teď cloumají emoce. A pod jejich přívalem velmi snadno podlehnete chuti učinit zásadní rozhodnutí. Bez přemýšlení ho vyhodíte z bytu, kufr s jeho věcmi pošlete k milence, ve vzteku zavoláte právníka a rozjedete rozvodové řízení.

Nedělejte to! „Zjištěná nevěra spustí obrovskou vlnu emocí, které vás dostanou do stavu, v němž byste neměly dělat zásadní rozhodnutí,“ potvrzuje vztahový kouč ze Školy pro ženy Jan Šulec. Velmi snadno totiž uděláte něco, co už nepůjde vzít zpět, budete toho litovat. Plakat, křičet, mít chuť něco rozbít. To vše je v pořádku. Emoce z vás musí ven, ale nedělejte v tomhle divokém období žádná zásadní rozhodnutí!

2. Mami, on mi zahnul!

Zjistíte, že vám zahýbá, a okamžitě o tom informujete třeba jeho rodiče. Nebo vaše společné kamarády, nedej bože vaše děti. Prostě do vašeho problému vtáhnete další osoby.

Je to takový obranný mechanismus, volání o pomoc. Hledáte spojence, někoho, kdo bude na vaší straně, možná vám poradí, pomůže. „Vzdáváte se tak vlastní zodpovědnosti a schopnosti čelit tomu všemu tváří v tvář. Obzvlášť nebezpečné je do věci vtahovat děti. Silně vnímají emoce nejbližších a kvůli jejich křehkosti se jim může tato emoční nerovnováha snadno somatizovat do zdravotních problémů. O vzorcích chování, které přejímají, ani nemluvě,“ říká životní a osobní koučka Iva Filipi.

3. Když ty mně, tak já tobě!

Oko za oko, zub za zub. Když zahnul on vám, vy můžete udělat to samé. A tak se vrhnete do náruče prvnímu, kdo se namane. Nebo se o to alespoň pokusíte, možná před svým partnerem okatě flirtujete, prostě mu to lidově řečeno „dáváte sežrat“.

Může to pomoci jako lokální anestetikum, chvíli na svou bolest zapomenete, zvednete si sebevědomí, ale pak vám bude nejspíš ještě hůř. „Navíc partnerova nevěra, a to ji rozhodně neomlouvám, je většinou výsledkem klimatu ve vztahu, které může být řešitelné. Tahle pomsta ale vzájemnou důvěru ještě víc nabourá,“ varuje Jan Šulec.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vyrovnat se s partnerovou nevěrou není snadné, ale msta není řešením Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. Nevidím, neslyším, všechno je v pořádku!

I tohle je obranný mechanismus, většinou k němu mají sklony ženy s nízkým sebevědomím. Partner vás ranil, ale vy máte stále pocit, že ho musíte slepě následovat. Bolest v sobě dusíte, zavíráte před nevěrou oči, snažíte se problém vytěsnit, nevidět ho.

Tohle nikam nevede. Za prvé jakýkoli neřešený problém nikdy sám neodezní, naopak bobtná a roste, až už je na jakoukoli nápravu pozdě. A za druhé, dušení negativních emocí a život ve vztahu, kde nejste šťastné, má neblahý vliv na vaši psychiku i fyzické zdraví.

5. A teď budeš poslouchat!

I tohle ženy někdy dělají. Najednou jsou v roli oběti, která se ale jen tak nedá. Takže partnerovi pořádně vyčiní a pomocí výhrůžek a ultimát ho přinutí, aby se choval tak, jak ony chtějí. „Pod pohrůžkou trestu začne sekat dobrotu. Jenže tohle podmínečné fungování má jednu zásadní trhlinu. Až se emoční klima ztiší, váš partner se pravděpodobně začne chovat jako předtím a nic se nezmění. Změna v chování totiž nevzešla z něj, ale v důsledku vašeho nátlaku,“ vysvětluje Iva Filipi.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nutit muže pomocí ultimát k čemukoli většinou ničemu nepomůžeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak reagovat na nevěru?

V prvé řadě nechte odeznít prvotní divoké reakce. Není vůbec od věci třeba na pár dnů odjet, nemít nevěrníka na očích, nepřisypávat do rány sůl. Plačte, křičte, dostaňte to ze sebe.

A pak je čas na otevřenou a upřímnou komunikaci s partnerem. Tady samozřejmě záleží i na jeho přístupu. Pokud nad nevěrou mávne rukou, nehodlá nic měnit ani řešit, není o čem se bavit.

Ale pokud má snahu, a i vy stojíte o záchranu vztahu, proč to nezkusit. „Žena by měla partnerovi otevřeně říct, jak moc jí jeho nevěra ublížila, ale také by ho měla vyslechnout a snažit se pochopit, co ho k nevěře dovedlo,“ radí Jan Šulec.

Přijít na to, proč se to stalo (7 nejčastějších důvodů, proč zahýbáme), je základem úspěchu. „Nevěra je totiž většinou následkem dlouhodobé partnerské nespokojenosti,“ říká Iva Filipi. Na základě komunikace pak společně hledejte, v čem by se mohl váš vztah zlepšit. Co vy můžete (a chcete) udělat pro svého partnera, a co on pro vás. Co můžete a chcete změnit. Je to běh na dlouhou trať, obnovit vzájemnou důvěru se nepodaří hned, ale za tu práci to většinou stojí.

Související témata:

Načítám