Hlavní obsah

Jak z toho ven: Se ženou moc nespíme, raději koukáme na seriály. Bojím se, že nejsem dost chlap

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Reklama

Taky občas narazíte na článek o vztazích, kde se řeší, jak často touží po pohlavním styku muži, jak často ženy a jaká frekvence je normální a ideální? Čtenáře pana R. statistika na dané téma znejišťuje. Obrátil se na terapeuta Ondřeje Frunce.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Pane Frunci,

mám věc, která mě hodně trápí, ale je to velmi intimní, tak se omlouvám, že se nepodepíšu celým jménem. Ale myslím, že by to zajímalo třeba víc mužů. Já totiž nepotřebuji sex tak často, jak se píše v různých studiích nebo článcích. Jsem už sedm let ženatý a jsou období, kdy třeba i víc měsíců spolu se ženou nespíše. A není to jen kolem porodu, je to i teď, když jsou děti větší, a není v tom nic zdravotního.

Máme dvě děti, práci, koníčky, takže večer se dost rádi svalíme k seriálům nebo prostě rovnou spát. No a pak jednou za čas, když máme třeba víc dnů v řadě bez dětí a jsme spolu víc, k něčemu dojde. Mně to nevadí a ženě podle všeho taky ne, aspoň to říká. Mně na tom vlastně trápí ty různé studie a časopisy, že k manželství patří mít sex jednou týdně, že chlapi myslí na sex pořád, že bez sexu to partnerství vlastně není plnohodnotné. Myslíte, že náš vztah je v pořádku? Děkuji, R.

Dobrý den,

díky moc za dotaz. Chci ocenit vaši odvahu a otevřenost. Sexualita je velmi osobní už ze své podstaty. A veřejné představy o ní nemají se skutečným životem opravdu nic společného. Prostě jsme každý jiný.

Někdo má celoživotně velkou sexuální touhu, jinému to moc neříká, někdo se k tomu dostane ve vyšším věku, někdo má „odpracováno“ už relativně brzy. Je to jako se vším, co činí naši lidskou osobnost originální.

Ve vztahu si dva lidé ideálně vybírají protějšek, se kterým si sednou. Pokud si ve vztahu rozumíte a doplňujete se, je to perfektní. Někdy bývá v páru v pohledu na sexualitu neshoda, jeden chce víc, druhý míň. Ale i to je v pořádku a dá se sladit.

Rozhodně nikdo nemá právo vám říkat, jak často byste měl chtít sex. Ty časopisy a studie, které vás trápí, neberte moc vážně. Mně to zní tak, že máte krásný a naplněný vztah. Kdo to může říct? Moc vám gratuluji a držím palce.

Reklama

Načítám