Hlavní obsah

Pravidla péče o mužské přirození nekončí ve sprše. Pozornost je třeba věnovat varlatům i masturbaci

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Co dělat pro to, aby bylo pánské přirození sexy, šťavnaté, zdravé a k zulíbání? Tímhle manuálem by se měl řídit každý pán tvorstva.

Článek

Pánské přirození hraje nesmírně důležitou roli v mužském pojetí vlastní maskulinity. Americký psychoanalytik a expert na výchovu mládeže Paul Joannides ve své knize Sex je umět, chtít a vědět (Alpress, 2002) uvádí, že první, co muž udělá, když se ráno probudí, a poslední, než večer usne, je, že se dotkne svého penisu a šourku. Je to mužský obřad potvrzení vlastní identity. Penis je zkrátka nejstřeženější a nejohmatanější mužský přívěsek a jako takový potřebuje jistou úroveň péče a respektu. Jak by měla vypadat jeho pravidelná údržba?

Depilace dělá penis větším

Pubické ochlupení dorůstá do délky pouze tři až osm centimetrů, a pokud si jej muž neodstraňuje úplně, měl by ho aspoň zastřihovat. Proč? Jeho mužská pýcha se bude zdát objemnější. Budiž pravdou, že oholený penis budí opticky dojem, jako by byl delší, bývá sexuálně atraktivnější, působí upraveně a při orálním sexu neškrábe partnerku v obličeji. Mezi nevýhody holení se však řadí podráždění pokožky – chce to trochu šikovnosti a praxe. À propos, zbavování se chloupků v rozkroku plní i funkci předehry, pokud vezme věci do rukou vaše partnerka!

Za jednu z nejlepších variant se považuje zastřihovač chloupků či jednoduchý holicí strojek a depilační pěna. Při této metodě je důležité co nejvíc vypnout kůži. Někdy je lepší nejprve delší chloupky zkrátit pomocí ostrých nůžek. Chloupky se holí po směru růstu, čímž se zabraňuje bolestivému zarůstání pubického ochlupení. V závěru je vhodné použít vodu po holení bez alkoholu. Zklidní podráždění a uleví od svědění.

Foto: akids.photo.graphy, Shutterstock.com

Už jste zjistili, že depilované okolí činí penis opticky delší?Foto: akids.photo.graphy, Shutterstock.com

Jak správně mýt penis

Z nějakého zvláštního důvodu mnoho mužů cítí potřebu energicky až násilně drhnout své penisy dezinfekčními prostředky. Pravda je taková, že pyj stačí omývat teplou vodou, a to bez použití mýdla. K mání jsou pak i mýdla intimní – určená přímo pro genitálie. Obvykle obsahují kyselinu mléčnou a bylinky, jako je třeba heřmánek, a mají zklidňující a očistné účinky.

Samotné mytí přitom má svá pravidla. Předkožka by se neměla stahovat ani natahovat ve vaně, sprcha a lehký proud vody je lepší. Při koupání totiž dochází k otevírání ústí močové trubice, což nahrává vniknutí nečistot, které se dostanou do lázně z těla či kůže a usnadní vznik infekce. Samozřejmostí je odstranění veškerého lidově zvaného „tvarůžku za ráfkem“. Jde o tzv. smegma - má výrazný specifický zápach a ženám skutečně nevoní.

Provádějte samovyšetření varlat

Tak jako si ženy prohmatávají ňadra, i muži by měli pravidelně provádět samovyšetřování genitálií, aby identifikovali rakovinu varlat nebo jakékoli sexuálně přenosné infekce a abnormality. Jak často je to nutné? Neexistuje žádné zlaté pravidlo, ale kontrola jednou měsíčně se jeví jako dostačující.

Jak na ni? Po koupeli je nutné prohlédnout si a uchopit mezi prsty každé varle zvlášť a jemně ho rolovat. Dávejte pozor na případné tvrdé hrudky nebo uzliny, všímejte si změny velikosti a tvaru varlat a pod drobnohled pochopitelně přizvěte i samotný penis. Výtoky, vřídky, krev ve spermatu, bolest při sexu (po ejakulaci), puchýřky a načervenalé hrbolky jsou rozhodně důvodem k návštěvě lékaře.

Za výtokem stojí kvasinkové infekce a kapavka, vřídky poukazují na syfilidu, krev ve spermatu může být signálem zánětu semenných váčků či prostaty, bolest při ejakulaci je většinou projevem nějaké infekce, puchýřky, které se rychle mění v načervenalé hrbolky, bývají semeništěm herpes viru. Na genitál se dostanou při sexuálním styku – dotekem, kontaktem s vaginálním sekretem, slinami nebo prostřednictvím různých předmětů.

Masturbace jako prevence rakoviny prostaty

Podle výzkumů častěji masturbují muži než ženy. A to je vlastně dobře. Onanie podle odborníků snižuje riziko rakoviny prostaty až o třetinu. Urologové přitom apelují, že zdravotně přínosná frekvence představuje zhruba 21 výstřiků měsíčně. Muž však může masturbovat i denně, jestli se na to cítí. Jde o to, že nečinný a nevyužívaný orgán časem zakrňuje.

Reklama

Načítám