Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Partnerka odmítá rozvod. Co dělat?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin (38) už dva roky nežije se svou ženou, vztah se jim pokazil a šli od sebe. Rozvod doposud neřešili, ale Martin by nyní potřeboval za vztahem udělat i tuhle oficiální tečku. Má totiž novou přítelkyni, která je těhotná. Ovšem jeho ex s ním o tom odmítá mluvit!

Článek

Život je někdy zatraceně složitý a mezilidské vztahy komplikované. Jakoby problémy neměly řešení. Pomoci ale mohou velmi často například vztahoví mediátoři, proto Martin napsal mediátorce Kateřině Bělkové. Jak ta jeho situaci vidí?

Vážená paní mediátorko,

potřeboval bych poradit, jak postupovat při sporu s manželkou, se kterou již dva roky žijeme odděleně. Naše manželství se pokazilo s příchodem dětí, manželku pohltila role matky, žila jen dětmi. Chápu, že ze začátku to asi jinak nejde, ale u nás to trvalo víc než 6 let.

Říkal jsem jí, že takto žít nechci, že chci stále být i partner a ne jen táta, ale ona s tím nic dělat nechtěla, a tak jsem se asi před dvěma lety odstěhoval. Bohužel to pro nás oba bylo tak bolestivé, že už jsme neměli sílu vyřešit věci i formálně, takže jsme stále manželé. O syny se starám, jak to jen jde, platím na ně slušné peníze. Co se společného majetku týče, tam je situace také vesměs jasná.

Rozvod ale asi bude tvrdší oříšek. Já bych to nyní už opravdu potřeboval, rok žiji s novou přítelkyní a čekáme dítě. Ona mou situaci znala od začátku a nikdy na mě nikam netlačila, ale vidím na ní, že ji trápí, že jsem ženatý, proto bych chtěl konečně dořešit i toto, aby mohla být během těhotenství v klidu.

Další věc, kterou potřebuji s manželkou dořešit, je to, jak říct synům, že mám novou přítelkyni a že s ní čekám dítě. Zatím se s ní ještě nesetkali, přítelkyně má vlastní byt, takže když jsem měl kluky na víkend, nebyla s námi. Vím, jak je manželka na kluky fixovaná, tak jsem raději nechtěl riskovat, aby mi vmetla, že mají z mé nové životní situace nějaké psychické trauma.

Každopádně jsem si myslel, že situaci zvládneme v pohodě, měl jsem za to, že manželka je již smířená s tím, že náš vztah skončil. Ale když jsem za ní přišel s rozvodovými papíry a návrhem nastavení péče o syny, tak dostala hysterický záchvat, jak s něčím takovým můžu přijít, že s tím z mé strany vůbec nepočítala a ve finále mi práskla dveřmi před nosem a nevyřešili jsme nic.

Vůbec jsem tu situaci nepochopil, nežijeme spolu dva roky. Nejdříve jsem měl chuť opřít se o zvonek a pěkně jí to vytmavit, ale raději jsem počítal do deseti a šel to rozdýchat. Potřebuji se s ní ale dohodnout a ideálně tak, aby se věc vyřešila co nejrychleji. Jak mám postupovat, abychom se nedostali do nějakého začarovaného kruhu hádek a obviňování a byli schopni vše vyřešit racionálně jako dva dospělí? Co se skrývá za její přehnanou reakcí, snad nedoufala, že se k sobě ještě někdy vrátíme? Vždyť to byla právě ona, kdo nad veškerými mými snahami manželství nějak zachránit, lámal hůl.

Milý Martine,

v první řadě bych chtěla ocenit, že se Vám po prvotní reakci Vaší manželky podařilo zachovat chladnou hlavu a nenechal jste se unést emocemi. Vaše situace je složitá hlavně z toho důvodu, že nevíte, co stojí za prudkou reakcí Vaší manželky. Toto ale nezjistíte jinak, než že se pokusíte si s ní v klidu promluvit.

Rozumím, že jste chtěl mít jednání rychle za sebou, nicméně na takto složitější rozhovor je určitě dobré se s druhou stranou domluvit dopředu, aby i ona měla čas a prostor se připravit. Proto bude pro další pokus určitě výhodnější, pokud manželce dáte předem vědět, že byste s ní rád mluvil. Klidně si i domluvte nějaké neutrální místo. Takové, které ani v jednom z vás nebude vzbuzovat žádnou lítost nebo negativní pocity, jak by tomu mohlo být například ve vaší společné oblíbené restauraci.

Než k samotnému rozhovoru dojde, zkuste si promyslet body, které s manželkou chcete probrat, ideálně v tom pořadí, jak jsou pro vás v danou chvíli důležité. Až k rozhovoru dojde, poproste jí, aby Vás nechala nejdříve mluvit a říct vše, co máte na srdci, že pak určitě dáte prostor i Vy jí. Pokuste se zůstat klidný, slušný a jednejte s ní s respektem. Až bude mluvit ona, nepřerušujte ji a neskákejte jí do řeči. Pokud se během toho, co bude mluvit ona, nedozvíte, co stojí za jejím chováním, zeptejte se jí na to a zjistěte, co by jí případně pomohlo, aby se k celé záležitosti mohla stavět jinak.

Pokud se nenecháte unést emocemi Vy, mělo by to zmírnit i případné emoční výpady Vaší ženy. Po rozhovoru bude důležité, abyste manželce nabídl prostor pro to, aby si i ona mohla vše v klidu promyslet, pokud o to bude stát. Třeba se bude chtít s někým poradit nebo se bude potřebovat někomu svěřit. Klidně si ale můžete hned domluvit termín, kdy se znovu setkáte a pokusíte se v jednání posunout dál.

Vy už o tom, že se budete chtít rozvádět, uvažujete pravděpodobně delší dobu, ale pro Vaši manželku to může být úplně nová představa, a proto bude možná potřebovat nějaký čas. Pokud přijdete k soudu s dohodou, můžete být rozvedeni velice rychle a bez zbytečné citové zátěže.

Konec dlouholetého vztahu bývá bolestivý a někdy se člověku ani po něm neuleví, ba naopak. Víte proč? Rozvod: Polovina lidí ho prý lituje!

Reklama

Související témata:

Načítám