Hlavní obsah

Přátelství mezi mužem a ženou je možné, ale většinou se to na jedné straně zvrtne. Na té mužské!

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamarádi na život a na smrt. Mezi muži běžné. Mezi ženami jakbysmet. Ale mezi mužem a ženou? Může takové přátelství fungovat na ryze platonické bázi? Mnohem častěji se do takového vztahu dříve či později vloudí erotická touha. Nebo ne?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tak schválně, kolik znáte skutečných přátelství mezi mužem a ženou? Takových, kde nejde ani z jedné strany o zamilovanost a ty dva pojí ryzí a dlouholeté kamarádství. Nebo takové máte vy sami? A ruku na srdce, vážně bylo a je pouze průzračně platonické?

Mohou být muž a žena jen přátelé?

Příroda to zařídila tak, aby po sobě muž se ženou navzájem toužili, přitahovali se a snažili se jeden druhého okouzlit. Ale aby byli nejlepší přátelé? Samozřejmě stává se to, ale v každém takovém vztahu zůstává přinejmenším stín pochybností. Tedy v případě heterosexuálů, je-li například muž gay, pak je to pochopitelně úplně jiná písnička, ale tu teď ponechme stranou.

„Nezištné přátelství mezi mužem a ženou existovat může, ale obě strany by k němu měly přistupovat pragmaticky. Tedy vzít v úvahu, že se něco může časem přece jen zvrtnout,“ míní vztahový kouč David Shorf z Terapeutického centra Calmea. Muži se totiž podle výzkumů a zkušeností odborníků neumí zbavit pocitu, že se své kamarádce líbí, a často v sobě svůj mylný pocit přiživují. „V takovém případě je jen otázkou času, kdy mužova náklonnost přeroste v touhu po opravdovém sexuálním zážitku. Daleko více žen než mužů je schopno udržet přátelství na trvale platonické vlně,“ upozorňuje Shorf.

Kamarád taky rád

Každý vztah dvou lidí nakonec vždy skončí u toho, co od sebe očekáváte a chcete. Vzájemnou podporu, pochopení, úctu? Lásku či upřímnost? Leckdy ale nemusíme vůbec tušit, co od nás druzí chtějí, prostě proto, že nám to nedají nijak najevo. Což může vést k mnoha nedorozuměním. „Na střední jsem chodila do téměř klučičí třídy. A věřila, že mezi spolužáky mám několik skutečně dobrých přátel,“ svěřuje se svou zkušeností Lucie. „Navzájem jsme si přiznávali své první trampoty s láskou, podporovali se, pařili spolu a pomáhali si… Nikdy k ničemu mezi námi nedošlo, o to víc mě překvapilo, když na školním srazu po letech jeden z nich nečekaně vypálil: Škoda, že jsi mě nikdy nechtěla. Vážně mě nikdy nenapadlo, že by to mohl brát jinak než jako přátelství,“ dodává. A tak to asi často je. Když jednu stranu ten druhý nepřitahuje, nevidí v něm erotický objekt a vůbec ji nenapadne, že protějšek by chtěl něco víc.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Ženy potřebují mužský pohled na věc, proto s nimi rády kamarádíFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Ženy zajímá mužský pohled na svět

Muži se ženami často kamarádí při skupinových, sportovních aktivitách, tam je dokáží brát jako sobě rovné. „Ženy to mají naopak. Vyhledávají k přátelským kontaktům s muži spíše individuální příležitosti, během povídání je mužský pohled na věc obohacuje – na rozdíl od běžného sdílení pocitů s kamarádkami,“ upozorňuje David Shorf.

Hodně vztahů různého typu vzniká v práci, kde spolu lidé tráví hodně času. „Ani tady nemusí platit stará poučka, že vždycky jde skrytě o romantický vztah, kde jiskření jednoho dne přeroste v touhu,“ myslí si odborník. Zdůrazňuje ale, že přátelství bez sexuální touhy je sice možné, ale ženám lze v tomto ohledu věřit mnohem víc. Pánům to zkrátka nedá a aspoň to zkusí. Je to otázka mužského ega.

Reynolds a Lively: začalo to kamarádstvím

Mezi lidmi, kteří k sobě cítí náklonnost a panuje mezi nimi důvěra a intimita, může jiskra přeskočit raz dva. A stává se to mnohem častěji, než si mnozí myslí. Nevyhnulo se to ani slavným párům. Své o tom vědí například Ryan Reynolds a Blake Lively, dvojice, která je považována za jednu z nejstabilnějších v Hollywoodu.

Přátelské pouto mezi nimi vzniklo kdysi při natáčení snímku Green Lantern z roku 2011. Okamžitě si padli do oka a dokázali celé hodiny spolu jen mluvit a mluvit, oba tvrdili, že jde mezi nimi o čisté přátelství. Každý z nich měl v té době partnera, Reynolds byl ženatý se Scarlett Johansson a Lively chodila se svým kolegou ze seriálu Super drbna Pennem Badgleym. Za rok ale bylo vše jinak. Ryan se rozvedl, Blake se rozešla a jako dobří přátelé spolu zašli na večeři ještě s dalším párem. A od té doby se od sebe už prakticky nehnuli, společně vychovávají čtyři děti a jiskří to mezi nimi dodnes. A řeklo by se kamarádi…

Anketa

Mohou spolu muž a žena kamarádit bez postranních úmyslů?
Ano, bez problémů
22,8 %
Ne, dříve či později se tam vloudí erotická touha
77,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3405 čtenářů.

Načítám